Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lody

wtorek, 11 września 2012

...podane ze świeżymi figami. Banalnie proste, ale niesamowicie dobre. Gorąco polecam!

źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

  • 2 szklanki masy kajmakowej (gotowej lub ugotowanego mleka skondensowanego)
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 2 szklanki kremówki

do podania

  • świeże figi

Mleko z solą i szklanką masy kajmakowej podgrzać i mieszać, aż składniki się połączą, nie doprowadzić do wrzenia. Wstawić na noc do lodówki. Następnie przelać wraz z schłodzoną kremówką do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
Połowę przygotowanych lodów przełożyć do zamykanego pojemnika, wyrównać rozsmarować na nich część pozostałej masy kajmakowej, następnie wyłożyć kolejną porcję lodów i kolejną warstwę kajmaku. Wstawić do zamrażalnika na około 4 godziny (jeśli lody będą mroziły się dłużej, wystawić je na około 10 minut przed podaniem).
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.
Podawać np. z pokrojonymi w ćwiartki, schłodzonymi świeżymi figami.

Smacznego!

niedziela, 10 czerwca 2012

Pyszne! Do tej pory lody truskawkowe przygotowywałam tylko w formie ulubionego sorbetu, teraz ten ma poważną konkurencję - jak widać na załączonym obrazku, podjadane były jeszcze w trakcie sesji... ;) Polecam!

źródło przepisu: www.kuchnianadatlantykiem.com

  •  500 g dojrzałych, słodkich truskawek
  • 100 g cukru (użyłam drobnego trzcinowego)
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego (dałam 3 łyżki)
  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml pełnotłustego mleka

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wymieszać w misce z cukrem i octem balsamicznym. Zostawić do przemacerowania w temperaturze pokojowej na minimum godzinę. Zmiksować truskawki z cukrem i octem oraz mascarpone i mlekiem. 
Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta. Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!


wtorek, 22 maja 2012

Na dobry początek kolejnego słonecznego, gorącego dnia - lody bananowe (bardzo bananowe, pyszne! ;)) skropione ulubionym likierem...

źródło przepisu: brulionzprzepisami.blox.pl

  • 2 banany
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 35 g drobnego cukru
  • sok z 1/2 cytryny

Obrane ze skórki banany pociąć na mniejsze kawałki. Wrzucić do blendera, zalać sokiem z cytryny. Zmiksować, dodać śmietankę i cukier, ponownie zmiksować. Schłodzić przez kilka godzin.
Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta.
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji

Smacznego!

czwartek, 10 maja 2012

Wydaje się niemożliwe, żeby coś tak prostego, mogło być tak dobre... A jednak! Kremowe, słodkie i kwaskowate zarazem. Dla fanów rabarbaru, dla fanów lodów i dla wszystkich innych - pozycja obowiązkowa tego lata. ;)

źródło przepisu: fantazjemagdyk.blogspot.com
(podaję ze swoimi zmanami)

  • 500 g rabarbaru, obranego i pokrojonego na małe kawałki
  • 140 g cukru pudru (użyłam drobnego cukru do wypieków)
  • 250 ml śmietany kremówki
  • ok. 10 dużych truskawek

Pokrojony rabarbar wrzucić do garnka, dodać cukier, wymieszać.
Gotować na małym ogniu pod przykryciem, mieszając co kilka minut, przez około 30 minut.
Przestudzić. Następnie zmiksować i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinkę (ja wstawiłam na całą noc).
Schłodzoną masę zmiksować z zimną kremówką. Otrzymaną masę przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji producenta. Pod koniec zmrażania dodać pokrojone w niewielką kostkę truskawki, dokładnie wymieszać, przełożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki na minimum 2 godziny.
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Na końcu dodać truskawki i wymieszać ręcznie.
Lody przed podaniem najlepiej wyciągnąć kilka minut wcześniej z zamrażarki.

Smacznego !

***

środa, 18 kwietnia 2012

Jak powszechnie wiadomo dania z recyklingu, przygotowane przypadkowo są najlepsze... Lody nie są tu wyjątkiem. :)
Myślę, że ze zwykłymi wiórkami lub jeszcze lepiej ze świeżym kokosem, też się sprawdzą, choć pijane, niewątpliwie mają swój urok. ;)

do podania

  • konfitura pomarańczowa
  • trufle kokosowe
  • łyżka wiórków kokosowych
     

Wszystkie składniki zmiksować i dobrze schłodzić. Następnie przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według rad producenta.
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. 

Smacznego!

 
1 , 2