Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Na diecie

poniedziałek, 16 maja 2011

Przepis zgodny z dietą Dukana.

składniki na 2 porcje

  • 3/4 szklanki puree z dyni (ugotowanej i zmiksowanej z solą, pieprzem i gałką muszkatołową)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki z otrąb
  • łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • czubata łyżka jogurtu greckiego

do podania

  • niewielka pierś kurczaka
  • ulubione przyprawy do drobiu (u mnie papryka, curry, sól, pieprz i odrobina octu balsamicznego)
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • pomidorki koktajlowe
  • rukola

Wszystkie składniki na placki dokładnie wymieszać. Nalewać niewielkie porcje ciasta na nagrzaną patelnię do naleśników i smażyć na małym ogniu, do zarumienienia z obu stron.
Kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni. Pod koniec smażenia dodać pokrojonego w paseczki selera naciowego i połówki pomidorków. Na każdym placuszki ułożyć porcję rukoli i kurczaka z warzywami. Podawać ciepłe. 

Smacznego!

piątek, 18 marca 2011

składniki na 2 porcje

  • szklanka rozdrobnionego szpinaku
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki otrąb zmielonych na mąkę
  • łyżeczka soli

nadzienie

  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • natka pietruszki
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Szpinak podgrzać i gotować przez kilka minut, żeby odparować nadmiar wody. Pozostałe składniki wymieszać, dodać odparowany szpinak i zmiksować na gładką masę. Smażyć na minimalnym ogniu, na suchej patelni teflonowej.
Przygotować nadzienie: cebulę pokroić w drobną kostkę, delikatnie przyrumienić, pieczarki pokroić w plasterki, dodać do cebuli, zalać odrobiną wody. Dodać przecier, doprawić solą i pieprzem i dusić kilka minut. Na chwilę przed końcem, dodać drobno posiekaną natkę, dokładnie wymieszać.
Na każdego naleśnika nałożyć porcję nadzienia, złożyć na ćwiartki i od razu podawać.

Smacznego!

***

Naleśniki dołączam do tegorocznej edycji zabawy "Zielono mi...".

wtorek, 15 marca 2011

składniki na 4 porcje

  • 500 g mielonej wołowiny
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • musztarda Dijon
  • sałata
  • pomidor
  • ogórek
  • czerwona cebula
  • 8 dukanowskich bułeczek

Z mięsa mielonego ulepić płaskie kotlety, posypać po wierzchu solą i pieprzem. Smażyć na patelni grillowej do zarumienienia z obu stron. Warzywa pokroić w cienkie plasterki.
Bułeczki rozkroić na pół, posmarować musztardą, ułożyć po liściu sałaty, burgerze i plasterku pomidora, ogórka i cebuli. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Smacznego!

piątek, 11 marca 2011

  • świeży łosoś (ok. 200 g na osobę)
  • sok z połowy pomarańczy
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem (Kamis)
  • listki rozmarynu
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo zmielony pieprz

do podania

  • warzywa gotowane na parze
  • łyżka sezamu

Porcje łososia posypać przyprawami i skropić sokiem z pomarańczy, przykryć folią i wstawić do lodówki na kilka godzin. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni grillowej, do zarumienienia z obu stron. Podawać z warzywami gotowanymi na parze, posypanymi prażonym sezamem.

Smacznego!

***

Pamiętacie, że już jutro o 15 - tej pieczemy na żywo z Kasią i portalem MojeCiasto.pl?

czwartek, 10 marca 2011

źródło przepisu: grumko.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 2 duże bakłażany

nadzienie

  • 900 g mielonego mięsa (u mnie mieszane wołowo - drobiowe)
  • średnia posiekana cebula
  • łyżeczka soli
  • łyżeczki pieprzu

sos

  • duża posiekana cebula
  • puszka pomidorów
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
  • sok z 1/2 limonki
  • łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz

Bakłażana pokroić wzdłuż na długie plastry. Posypać solą i odstawić na godzinę. Usunąć wodę i sól, osuszyć. Grillować na rozgrzanej patelni, do zarumienienia z obu stron.
W międzyczasie wymieszać mięso z cebulą, solą i pieprzem. Formować kiełbaski. Każdą kiełbaskę owinąć plasterkiem grillowanego bakłażana. Układać w naczyniu do zapiekania. Przygotować sos: w rondlu podsmażyć cebulę, dodać pomidory i przecier, sól, pieprz oraz kurkumę. Dolać bulion oraz sok z limonki. Przykryć i gotować przez 15 minut. Sosem polać przygotowane wcześniej "języczki", przykryć folią.
Piec około 60 minut w temperaturze 225 stopni.

Smacznego!

***

Tym irakijskim przepisem rozpoczynam podróż "Z Widelcem po Azji".

***

Przypominam, że już w najbliższą sobotę, od godziny 15.00 na portalu www.ipla.tv. Kasia i portal MojeCiasto.pl zapraszają na pierwsze w historii pieczenie na żywo! :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13