Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Z procentami, czyli kuchenne zapędy p_zaka ;)

wtorek, 10 lutego 2015

 ...zwany też 'szalonym cielaczkiem' :)
Jeśli lubicie słodkie alkohole i kajmak, ten likier jest stworzony dla Was. Smakował nawet Pawłowi, który za słodkimi trunkami nie przepada.
Świetnie sprawdził się też jako baza do milkshake'a dla dorosłych - zmiksowany z lodowatym mlekiem i odrobiną lodów śmietankowych. Pyszny!

źródło przepisu: przystole.blox.pl

  • 500 ml białego rumu
  • puszka kajmaku (510 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do pojemnika blendera wlać połowę rumu, przełożyć kajmak i zmiksować dokładnie. Dolać resztę rumu oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dobrze zmiksować. Gotowy likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 dni.
Można przechowywać w temperaturze pokojowej, jeśli ma postać dłużej, przechowywać w lodówce. Każdorazowo przed nalaniem do kieliszków dokładnie wstrząsnąć.

Na zdrowie!

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Kwintesencja lata zamknięta w butelce.
W tym roku nastawiamy się psychicznie i sprzętowo, zbieramy dobre rady od bardziej doświadczonych w temacie i podkłady cierpliwości, żeby wytrwać... i nastawiamy prawdziwą ratafię, w której zamkniemy także kwintesencję wiosny i jesieni. :)

źródło: 'Wielka księga nalewek', wyd. Olesiejuk

  • 2 l malin
  • 2 kg cukru
  • 2 kg innych owoców (czerwonych i czarnych porzeczek, jeżyn)
  • litr spirytusu
  • 4 goździki
  • ok. 2 cm cynamonu
  • 2 obrane migdały

Przebrane i oczyszczone maliny przełożyć do gąsiorka/dużego słoika i zasypać  kilogramem cukru, przykryć kilkukrotnie złożoną gazą. Do drugiego gąsiorka przełożyć inne owoce, zasypać pozostałym cukrem i zamknąć kilkukrotnie złożoną gazą. Postawić w słonecznym miejscu, aż owoce puszczą dużo soku. Sok z obu gąsiorków zlać do czystego. Dolać spirytus. Dodać goździki, cynamon i migdały. Dobrze zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na trzy tygodnie. Po tym czasie rozlać do butelek, filtrując przez bibułę filtracyjną. Dobrze zakorkować i odstawić na minimum trzy tygodnie.

Na zdrowie!

sobota, 05 stycznia 2013

Jeśli chodzi o produkcję nalewek, w najbliższym towarzystwie prezentujemy poziom mocno początkujący. :) Jednak w zeszłym roku, udało się nam przerobić na tyle dużo owoców wszelakich, że całkiem sporo pysznych mikstur dotrwało do zimy. Ta należy do moich ulubionych...

źródło inspiracji: ziolowyzakatek.com.pl
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 1400 g dojrzałych owoców pigwowca 
  • ok. 700 ml wody
  • 2 cytryny
  • 150 g brązowego cukru
  • 50 g miodu
  • laska cynamonu
  • kilka ziarenek kardamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • spora szczypta szafranu
  • 2 laski wanilii
  • 700 ml wódki

Owoce umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zasypać cukrem i smażyć przez kilka minut. Dolać wodę, pokrojone w ósemki cytryny i przyprawy (oprócz wanilii) i gotować jeszcze 45-60 minut (owoce powinny być miękkie, ale syrop nie może zbyt zgęstnieć). Zostawić na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby napar nabrał aromatu. Po tym czasie odcedzić syrop (odcedzałam najpierw przez grube sitko, następnie przez gazę). 
Otrzymany syrop zredukować o około 1/3, do ciepłego dodać miód i dokładnie wymieszać. Po ostygnięciu wymieszać z alkoholem. Do butelek włożyć po lasce wanilii i zalać przygotowaną nalewką, odstawić w ciemne, suche miejsce na kilka tygodni.

Na zdrowie!

środa, 29 sierpnia 2012

...w 100% Pawłowego autorstwa :)
W tym roku mieliśmy istny porzeczkowy maraton, którego wyniki, w końcu udało mi się obfotografować. Teraz słoiczki i butelki mogą spokojnie poczekać w spiżarni, aż zimą zatęsknimy za letnimi owocami. Wprawdzie nasze nalewki bywają bardzo niecierpliwe i często zimy nie udaje im się doczekać... a bo to każdy z naszych gości chce spróbować, a i my przecież musimy sprawdzać czy proces dojrzewania przebiega pomyślnie... ;) Ale bądźmy dobrej myśli! :)

źródło przepisu: kopalniasmakow.blogspot.com
(podaję ze swoimi zmianami)

  • kilogram przebranych dojrzałych owoców czerwonej porzeczki
  • litr spirytusu 96%
  • 1/2 litra wody (najlepiej źródlanej lub przygotowanej po uprzednim ochłodzeniu)
  • kilogram cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • 4-5 ziarenek kardamonu

Dojrzałe, czerwone owoce oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do słoja razem z przeciętą wzdłuż wanilią i kardamonem, zalać spirytusem i wodą. Macerować w ciepłym, słonecznym miejscu przez miesiąc, co kilka dni wstrząsając naczyniem. Po tym czasie nalew zlać i odstawić, natomiast owoce zasypać cukrem. Gdy z cukru zacznie powstawać syrop, można przyspieszyć proces rozpuszczania poprzez mieszanie.
Gdy, po kilku dniach, widać, że cukier nie rozpuści się już bardziej, połączyć z nalewem.
Odstawić na kilka dni (aż do całkowitego rozpuszczenia cukru), przefiltrować i rozlać do butelek.
Przechowywać w chłodnym, ciemnym pomieszczeniu. Dojrzewa minimum 3-6 miesięcy.

Na zdrowie!

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Coś dla wielbicieli słodkich trunków. Robi się praktycznie sama, na efekty nie trzeba czekać tygodniami, a wiórki z recyklingu można wykorzystać do ciasta... albo lodów - o czym już w następnym odcinku. ;) Polecam!

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 ml spirytusu (ja użyłam 500 ml wódki)
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka mleczka kokosowego



Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić na cztery dni. Po tym czasie odsączyć (wiórki można wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka skondensowanego oraz mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko (ja odsączałam przez gazę) alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!



 
1 , 2