Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Przetwory

środa, 24 lipca 2013

Nie wiem, czy syrop powstały przy okazji produkcji dżemów (np. truskawek z rumem), nie cieszy mnie bardziej niż same dżemy. ;)
Każdą kolejną partię przygotowywałam tą samą metodą, dzięki czemu mam na zimę spory zapas syropu w różnych odsłonach. Najbardziej zasmakował mi ten z dodatkiem wody różanej, wystarczy odrobina - z lodowatą wodą i plasterkami limonki nie ma sobie równych. :)

opcjonalnie

  • woda różana
  • suszona lawenda
  • wanilia
  • cynamon
  • sok z cytryny

Sok odlany od owoców, w trakcie przygotowywania dżemów, doprawić wedle upodobań, np. kilkoma łyżkami wody różanej i soku cytrynowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Kolejny, obok truskawek z rabarbarem i klasycznego dżemu truskawkowego (o którym już niedługo), tegoroczny hit. Najbardziej smakuje mi schłodzony, w połączeniu z twarogiem albo serkiem homogenizowanym, choć zdarza mi się też, wyjadać go prosto ze słoika. ;)

metoda przygotowania: margarytka.blogspot.com

  • 3 kg truskawek
  • 900 g cukru
  • skórka i sok z 3 limonek
  • ziarenka z laski wanilii
  • 250 - 350 ml białego rumu

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do dużego garnka. Zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z limonek, wanilię i 50 ml rumu. Całość dobrze wymieszać. Podgrzewać na mocnym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż owoce puszczą sok. Sok odlać do innego garnka (o tym co z nim zrobić już w następnym odcinku :)).
Do truskawek dolać 200 ml rumu, gotować około 30 minut, regularnie mieszając. Następnie odstawić do wystygnięcia na kilka godzin. Ponownie doprowadzić do wrzenia.  Gotować na małym ogniu do uzyskaniu pożądanej konsystencji (ja na około 10 minut przed końcem gotowania dodałam pozostałe 100 ml rumu). Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego!

sobota, 20 lipca 2013

Planowałam w minionym tygodniu nadrobić zaległości i pokazać Wam moje tegoroczne truskawkowo - rabarbarowe przetwory. Jak zwykle zabrakło czasu, jednak dziś, mimo małego poślizgu, zaczynamy... :)
Na pierwszy ogień idzie ulubiony rabarbar zamknięty na zimę w słoiku. Pyszny, kwaskowaty i odrobiną wody różanej. Dobry zarówno na kanapkę, jak i przełożenie słodkiego ciasta. Polecam!

  • kilogram rabarbaru
  • 300-400 g cukru
  • laska wanilii
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 łyżki wody różanej

Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać cukrem (na początek proponuję 300 g) i sokiem z limonki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do rabarbaru, po czym odstawić na 2-3 godziny, aż puści sok. Zagotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować, często mieszając, aż odparuje nadmiar soku. Pod koniec gotowania dodać wodę różaną i w razie potrzeb dosłodzić. Gorący przełożyć do słoików, zapasteryzować.

Smacznego!

niedziela, 09 czerwca 2013

Kompot z rabarbaru do obiadu, to nasza ulubiona sezonowa tradycja. Od dzisiaj mamy też w lodówce butelkę pysznego soku do rozcieńczania. I silne postanowienie, że powstaną kolejne - na zimę. Żeby rabarbar cieszył cały rok, nie tylko przy czerwcowym niedzielnym obiedzie... ;)

źródło przepisu: table-table.blogspot.ch

  • 500 g łodyg rabarbaru
  • 500 g drobnego cukru
  • łyżeczka ziarenek wanilii (dałam 1 1/2 laski)
  • duża niewoskowana cytryna (potrzebna będzie również skórka)
  • litr wody

Rabarbar dokładnie umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i pokroić na kawałki (nie obierać). Pokrojony rabarbar, ziarenka wanilii oraz cukier umieścić w dużym rondlu o grubym dnie, dokładnie wymieszać i odstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień dodać wodę (dodałam 750 ml), dokładnie wymieszać i podgrzewać, doprowadzając prawie do wrzenia. Dodać nieobraną cytrynę pokrojoną w grube plastry, zmniejszyć moc palnika i gotować całość przez 15 minut. Gdy rabarbar zacznie się rozpadać dokładnie przecedzić cały płyn przez sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą.
Odcedzony sok ponownie zagotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje (około 15 minut). Gotowy sok dokładnie przestudzić i przelać do butelki. Przechowywać w lodówce (można też przelać do mniejszych butelek i zapasteryzować). Podawać rozcieńczony.

do podania

  • świeże zioła (mięta, melisa lub rozmaryn)
  • cytryna
  • kostki lodu
  • dobrze schłodzona woda

Smacznego!



***

piątek, 21 września 2012

Kolejne podejście do zaprezentowania archiwalnych już zasobów zdjęć i przepisów, uznaję za zaliczone, mam nadzieję, że tym razem czasu, energii i konsekwencji wystarczy, żeby wygrzebać się z zaległości.;)
Galaretkę wykorzystuję głównie do przekładania tortów ze słodkimi kremami, dla kontrastu, ale sprawdza się także do naleśników czy na kanapkach, równie dobrze jak galaretka z czarnych porzeczek.

  • czerwone porzeczki
  • cukier żelujący 3:1

Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito. Następnie zważyć i odmierzyć potrzebą ilość cukru żelującego - na 1000 g owoców 330 g cukru (jeśli nie chcemy używać cukru żelującego, zwykły cukier dodajemy w proporcjach 1:1). Wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Gorące przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i ostudzić odwrócone do góry dnem.

Smacznego!

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5