Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ryby i owoce morza

środa, 08 sierpnia 2012

Kolejny już raz porzuciłam bloga na zbyt długo, zaległych przepisów mam chyba na rok z góry i pewnie długo jeszcze nie mogłabym się zebrać... gdyby nie Paweł, który jakiś czas temu, przytargał mi do domu, złowionego osobiście węgorza i dumny bardzo, nie mógł się doczekać, aż pokażę go światu. ;)
Świeżego węgorza miałam okazję jeść po raz pierwszy - jest naprawdę smaczny, nawet ja, zdeklarowana zwolenniczka ryb morskich, zjadłam go z przyjemnością. :)

źródło: www.doradcasmaku.pl
(podaję ze swoimi zmianami) 

  • ok. 1,5 kg węgorz 
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarenkach
  • ziele angielskie
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • jajko 
  • bułka tarta
  • mąka
  • klarowane masło do smażenia
  • sól, pieprz

Oczyszczonego, pozbawionego skóry węgorza pokroić na kawałki długości 6-8 cm. Posolić i odstawić na 15 minut. Z obranych warzyw i przypraw ugotować  wywar. Włożyć kawałki węgorza i gotować ma małym ogniu około 15 minut. Następnie wyjąć, delikatnie osuszyć,  posolić, przesypać mąką, moczyć w jajku roztrzepanym z jedną łyżką wody i obsypać bułką tartą. Smażyć do zarumienienia z każdej strony, na silnie rozgrzanym maśle. Następnie dosmażać na małym ogniu lub wstawić na kilka minut do piekarnika. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

 

poniedziałek, 14 listopada 2011

Prosty i niezwykle smaczny przepis pochodzący z kuchni kresowej. Po raz pierwszy przyrządzałam sandacza i bardzo przypadł mi do gustu, w kolejce do wypróbowania czeka jeszcze przepis na sandacza po gdańsku, kaszubsku i śląsku... :)

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • sandacz (ok. 1 1/2 kg)
  • 200 g kurek
  • duża cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki białego wina lub wody

Sprawioną rybę umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Pokroić na porcje. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Oczyszczone grzyby umyć i osuszyć. Na patelni stopić dwie łyżki masła, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać kurki, wymieszać i chwilę smażyć na dużym ogniu. Przełożyć do rondla, posypać pieprzem i solą, skropić winem lub wodą. Na dużej patelni stopić dwie łyżki masła, obsmażyć obtoczone w mące porcje ryby na złoty kolor z obu stron, po czym przełożyć do rondla z grzybami i dusić kilkanaście minut na niewielkim ogniu.

Smacznego!



***

Sandacza przygotowałam  w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl oraz nadrabiana zaległości w Grzybobraniu.

 




sobota, 06 listopada 2010



Rybna przekąska to kolejna propozycja w ramach III edycji zabawy "Gotujemy po polsku!", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.
Przepis znalazłam na stronie: www.potrawyregionalne.pl. Polecam!



świeże filety rybne (użyłam z dorsza)
mąka
oliwa do smażenia

świeży ogórek
pół główki czosnku
200 ml gęstej śmietany 18%
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Rybę oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i podsmażyć na rumiano z obu stron.
Przygotować sos: ogórka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem. Sosem posmarować ryby i zostawić na noc w lodówce.
Podawać jako danie do obiadu lub jako przystawkę.

Smacznego!



czwartek, 11 marca 2010

Przepis zgodny z dietą Dukana.



mała dorada (po jednej sztuce na osobę)
ok. 1/2 cytryny
ok. 1/2 cm korzenia imbiru
1/2 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
ocet winny
gałązka mięty
sól, pieprz

Rybę dokładnie oczyścić i osuszyć, następnie naciąć ukośnie jeden z boków. Skropić wnętrze sokiem z połowy cytryny, natrzeć solą i pieprzem. Umieścić w środku pokrojone w cienkie plasterki: imbir, chilli i czosnek, a także miętę i plasterek cytryny. Przed pieczeniem skropić octem winnym.
Piec ok. 30 min. w temperaturze 200 stopni.







pęczek mięty
jogurt naturalny
łyżka soku z cytryny
ząbek czosnku
sól, pieprz

Miętę i czosnek posiekać, następnie zmiksować z jogurtem. Dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

Smacznego!

wtorek, 20 października 2009

Wczoraj minęło dziewięć lat, od chwili, gdy z p_zakiem, po tygodniach podchodów, postanowiliśmy ze sobą chodzić (tak, tak! w grupie wiekowej, jaką wówczas reprezentowaliśmy, funkcjonowało (funkcjonuje?) dokładnie takie określenie ;)).
Jest co świetować, a że z romantyzmem to u nas raczej oszczędnie, żeby ten dzień był inny niż wszystkie, każdy dał od siebie coś, na co zazwyczaj nie dałby się namówić. P_zak wręczył mi cudnej urody kwiata cmentarnego ;) i wybraliśmy sie "Julie&Julię", ja zrobiłam sushi...
Przepis cytuję za Myszą_klapsiarą.



5 płatów nori
250 g ryżu do sushi
łyżka octu ryżowego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki cukru
150 g wędzonego łososia
awokado
1/2 ogórka zielonego
wasabi, sos sojowy

Ugotować ryż do sushi według przepisu na opakowaniu, dodać ocet, sos sojowy i cukier, wymieszać. Łososia, awokado i ogórka pokroić w długie paski. Chłodny ryż nakładać na płaty nori (na 2/3 powierzchni), po środku ryżu ułożyć łososia, awokado i ogórka, brzeg bez ryżu zwilżyć lekko wodą i zwinąć od strony ryżu za pomocą maty bambusowej. Pokroić na kawałki za pomocą ostrego noża bez ząbków. Podawać z sosem sojowym wymieszanym z odrobiną wasabi.

Smacznego!

Kwiat, nie dość, że cudnej urody, to jeszcze niezwykle fotogeniczny...







 
1 , 2