Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Z warzywami w roli głównej

czwartek, 05 lutego 2015

To najlepszy lekki obiad, jaki jadłam w ostatnim czasie. Niestety zrobiłam tylko dwie sztuki, więc kiedy tylko spróbowałam, zaczęłam mieć nadzieję, że Paweł po stwierdzeniu 'czemu boczniaki nie mogły być boczkiem', odda mi swoją porcję. ;) Ale i jemu zasmakowało, więc wkrótce czeka nas powtórka. Polecam!

składniki na 2 sztuki

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 4 boczniaki (wybrałam jak najbardziej płaskie)
  • burak (pieczony lub gotowany)
  • niewielka główka sałaty rzymskiej
  • niewielka biała, podłużna papryka
  • chipsy z jarmużu
  • łyżka sezamu
  • jajko, bułka tarta, sól, pieprz (na panierkę)
  • olej do smażenia

sos z tahini

  • 2 czubate łyżki tahini
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 - 1 łyżeczka karobu (melasy) lub miodu
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Boczniaki sałatę i paprykę, umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju do zarumienienia, z obu stron. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu, następnie pokroić w paski).
Placki tortilli podgrzać w piekarniku (w temperaturze 150 stopni, około minuty każdą stronę) lub na patelni. Ciepłe posmarować sosem, ułożyć listki sałaty, plasterki papryki i buraka oraz paseczki boczniaków. Zawinąć, polać resztą sosu, posypać po wierzchu sezamem i jarmużowymi chipsami.

Smacznego!

piątek, 19 kwietnia 2013

W nawiązaniu do niedawnych wakacji. W nurcie kuchni fusion - z polskim zsiadłym mlekiem i dobrą kiełbachą. ;) Pierwszy raz przygotowaliśmy go w ramach wspólnego gotowania w Amsterdamie, po obejrzeniu kilku zdjęć, intuicyjnie - bez konkretnego przepisu, raczej jako luźne nawiązanie. Stamppot w tej wersji, to takie bogatsze puree ziemniaczane (choć musicie przyznać, że prezentuje się całkiem elegancko), a że my bardzo lubimy wszelakie puree, to bardzo nam podpasowało. :)

  • 2 kg ziemniaków
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g boczku
  • laska kiełbasy
  • szklanka zsiadłego mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie. Szpinak zalać wrzątkiem, odsączyć, a następnie posiekać. Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w niewielką kostkę. Czosnek drobno posiekać. Boczek i kiełbasę podsmażyć. Cebulę zeszklić na odrobinie oliwy, pod koniec dodać czosnek i smażyć jeszcze okołu minuty.
Ugotowane ziemniaki, odsączyć i utłuc na puree. Dodać zsiadłe mleko i pozostałe przygotowane składniki. Doprawić do smaku.

Smacznego!

***

I w nawiązaniu do poprzedniej notki, ciekawostka (dla tych którzy nie korzystają z fb). Co bloger kulinarny przywozi z wakacji? Nie znajdziecie nic, choć pośrednio niezwiązanego z jedzeniem. ;)

piątek, 26 sierpnia 2011

Fasolka i pomidory to naprawdę udany duet. Uwielbiam i przygotowuję obowiązkowo co roku, jak tylko pojawią się pyszne, sierpniowe pomidory. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam!

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl

  • kilogram świeżej żółtej fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • 3-4 duże pomidory
  • czosnek
  • sól, pieprz, czubryca zielona
  • oliwa lub masło

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, aż zmięknie (około 30 minut). 
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulkę. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w małą kosteczkę i dorzucić do cebuli. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i wymieszać. Dodać pokrojony drobniutko czosnek - ilość wg upodobań (ja dodaję około pół główki). Dosolić, doprawić pieprzem, czubrycą lub innymi ulubionymi przyprawami. Pogotować chwilę.

Smacznego!

wtorek, 07 czerwca 2011

Wprawdzie bakłażany faszerowane boczkiem, kojarzą mi się z jesienią, jednak chodziły za mną już od jakiegoś czasu i czekanie do jesieni nie wchodziło w rachubę. ;) Okazuje się, że latem smakują równie dobrze. :)

  • 2 niewielkie bakłażany
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego na gorąco boczku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • sól, pieprz
  • świeże zioła do podania

Bakłażany przekroić wzdłuż na połówki, wydrążyć (pozostawiając przy skórce centymetr miąższu), posolić i odłożyć na papierowy ręcznik na minimum 30 minut. Po tym czasie dokładnie opłukać i osuszyć.
Wydrążony miąższ, czosnek, cebulę i pietruszkę drobno posiekać, pomidory pokroić i cienkie plasterki, boczek w niewielką kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić przecierem, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Napełnić połówki bakłażanów, skropić oliwą i zawinąć luźno w folię aluminiową.
Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.

Smacznego!

czwartek, 19 maja 2011

Nasze pierwsze (w dodatku szczęśliwe ;)) risotto. Pyszne! Gdybym wiedziła, że to takie bezproblemowe danie, zagościłoby u nas już dawno... ale nic straconego, szybko nadrobimy stracone lata. :)

  •  2 łyżki oliwy
  • mała drobno posiekana czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • szklanka ryżu arborio
  • 500 ml bulionu (użyłam bulionetki drobiowej)
  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek botwinki
  • świeżo mielony biały pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać czosnek, a po chwili ryż. Smażyć około 3 minut, następnie zalać 100 ml bulionu, gdy ryż go wchłonie, dolać kolejną porcję. Powtarzać, aż ryż zmięknie, od czasu do czasu mieszając (proces gotowania trwa około 20 minut). Pod koniec gotowania dodać szparagi i botwinkę, pokrojone w 2-3 cm kawałki (główki szparagów odłożyć do dekoracji), dokładnie wymieszać. Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem, gałką muszkatołową i solą.

Smacznego!

***


 
1 , 2 , 3