Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Śniadania

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Po ostatnich warsztatach, próbuję (ku przerażeniu Pawła ;)) coraz to nowych vege przepisów. Przyjmowane są u nas z różnym nastawieniem. Bo o ile mi ta pasta podpasowała - smaczna, sycąca, w sam raz na zimę, to Paweł spróbował, skrzywił się i... zjadł kanaki z szynką. :)

źródło przepisu: bakra.com.pl

  • puszka białej fasoli
  • 2-3 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku (dałam 4 niewielkie)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ew. świeżo mielony pieprz

Fasolę i czosnek dokładnie zmiksować. Dodać tahini i drobno posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać jako pastę kanapkową albo dip np. do krakersów.

Smacznego!

niedziela, 03 marca 2013

Jest niedziela, są jajka na śniadanie - myślę, że wiele osób może podpisać się pod tą tezą. ;) U nas zazwyczaj jajecznica serwowana przez Pawła. Tym razem jednak - dla urozmaicenia - kakaowy omlet biszkoptowy, z mąką orkiszową i bananem. Pysznie i zdrowo! :)

porcja dla 2 osób

  • 4 jajka
  • 2 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki drobnego cukru do wypieków
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • łyżka masła klarowanego
  • duży banan

do podania

Oddzielić białka od żółtek, a następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na kogel mogel wraz z cukrem. Dodać przesianą mąkę, kakao i cynamon, mieszać drewnianą łyżką, dodając stopniowo ubite białka.
Na patelni (należy użyć patelni, którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać kawałek masła. Wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Na górze rozłożyć równomiernie pokrojonego w plasterki banana. Smażyć, aż omlet zacznie pachnieć i zrumieni się od spodu.
Następnie wstawić patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec około 5 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

piątek, 01 marca 2013

W szkolnej stołówce, na wczasach, na obozach, w barach mlecznych czy uczelnianych, aż w końcu teraz - w pracy, w knajpie piętro niżej - zawsze, jak tylko się pojawiały, pochłaniałam wręcz kanapki z pastą jajeczną (obok wędzonej makreli i koziego sera, to najlepsze co może znaleźć się na śniadaniowej kanapce ;)). Uwielbiam, a sama nigdy się za nią nie zabierałam, bo wydawało mi się, że to "tyle roboty" - perspektywa krojenia jajek w malutką kosteczkę (co, z wielką precyzją, czyni moja babcia) skutecznie mnie zniechęcała. I tak, po 27 latach życia dowiaduje się, że widelec rozwiązuje problem... ;)
W ostatnim tygodniu jedliśmy na okrągło! :)

źródło przepisu: strawberriesfrompoland.blogspot.com

  • 2-3 jajka
  • łyżka majonezu
  • łyżka jogurtu (pominęłam)
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • sól, pieprz
  • ew. szczypiorek lub natka pietruszki

Jajka ugotować na twardo. Jeszcze ciepłe obrać, przełożyć do miseczki i rozdrobnić widelcem. Odstawić, aż przestygną. Następnie dodać curry, majonez, jogurt i szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku.

Smacznego!

sobota, 15 września 2012

Nie udało mi się jeszcze popełnić omleta, który po przewróceniu zostałby w jednym kawałku. Szczęśliwie okazało się, że jest na to sposób... :) Omlet jest przepyszny, sycący - zjedzony (fakt faktem solidna porcja ;)) na późne śniadanie, zaspokaja głód na większą część dnia. Polecam!

źródło przepisu: table-table.blogspot.com
(podaję ze swoimi zmianami, składniki na konkretne śniadanie dla 2 osób :))

  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego (lub skórka i sok z połowy cytryny)
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • 6 łyżek mielonych migdałów
  • odrobina świeżego startego imbiru (pominęłam)
  • szczypta soli
  • spora garść jeżyn (dodałam też garść malin)
  • 2 łyżki ziaren słonecznika (wyłuskanych)
  • 2 łyżki posiekanych migdałów
  • duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach 
  • odrobina masła do smażenia omletu

do podania

  • powidła śliwkowe
  • syrop z mniszka


Białka ubić na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na kogel mogel wraz z cukrem. Dodać mleko i ocet balsamiczny, wymieszać. Dodać mąkę, mielone i siekane migdały, imbir i ziarna słonecznika. Wymieszać. Na samym końcu dodać białka, jeżyny, maliny i starte jabłko, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Na patelni (należy użyć patelni, którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać kawałek masła. Wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Smażyć, aż omlet zacznie pachnieć i zrumieni się od spodu.
Następnie wstawić patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec, aż jego góra zacznie się rumienić. 
Podawać ciepły, np. z powidłami śliwkowymi lub polany syropem z mniszka.

Smacznego!



 

środa, 07 września 2011

Idealne, wrześniowe śniadanie - gęsta, kremowa kaszka i wieloowocowy mus (w kolorze ulubionych okularów ;)). Polecam!

składniki na 2-3 porcje

  • 300 ml mleka
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • 4 lekko czubate łyżki kaszy manny
  • czubata łyżka cukru z wanilią

mus owocowy

  • 2-3 brzoskwinie
  • 4-5 śliwek
  • 1/2 szklanki borówek
  • 1/2 szklanki czerwonych porzeczek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier do smaku
  • 1/2 szklanki wody lub soku

Owoce umyć, pozbawić pestek i zmiksować (razem ze skórką) z pozostałymi składnikami. Odstawić do lodówki i przygotować kaszkę.
Mleko i śmietankę wymieszać w cukrem, zagotować. Następnie powoli dodawać kaszkę, cały czas energicznie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować kilka minut, aż kasza zacznie gęstnieć. Lekko ostudzić, przelać do miseczek i udekorować schłodzonym musem.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4