Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mięso

czwartek, 17 listopada 2011

Na zakończenie wędrówki po Polsce, zapraszam na nasze rodzinne Kujawy. Na początek szybki obiad, a później, jak czas pozwoli, to także pyszny deser. :) Polecam!

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • 800 - 900 g białej kiełbasy
  • listek laurowy
  • po 5-6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sos
  • spora cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki tartego chrzanu
  • łyżka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu i cukru
  • szklanka wywaru z kiełbasy
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany

Osoloną wodę z przyprawami doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut pod przykryciem. Odkryć, włożyć kiełbasę i gotować około 10 minut, po czym zastawić na kilka minut w gorącym wywarze.
Szklankę wywaru przecedzić przez gęste sito. W rondelku stopić masło, zeszklić drobno pokrojoną cebulę, oprószyć mąką. Wlać przecedzony wywar i mieszając, gotować na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu, cukrem i ew. solą. Dodać starty chrzan i śmietanę, podgrzać. Do gorącego sosu włożyć pokrojoną na porcje kiełbasę.
Podawać z ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Smacznego!

***

Przpis dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

piątek, 02 września 2011

Domowe, przygotowane od A do Z własnoręcznie. Doskonałe, choć muszę przyznać, że przyzwyczajeni do swojskich mielonych, fanami kotletów z czystej wołowiny nie jesteśmy. :) Kolejne podejście może w wersji chicken?

źródło przepisu: ugotuj.to
składniki na 4 porcje

  • 1/2 kg mielonego chudego mięsa wołowego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta chili
  • sól, świeżo zmielony pieprz

    dodatki
  • pomidor w plastrach
  • plasterki czerwonej cebuli
  • 4 liście sałaty
  • ew. plasterki ogórka

    sos pomidorowy
  • 2 plastry bekonu
  • 2 średnie obrane ze skórki pomidory
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, tymianek

Do miski z mięsem zetrzeć na tarce obraną cebulę i czosnek. Dodać musztardę, gałkę muszkatołową, chili, sól, pieprz i całe jajko. Całość krótko wymieszać, tylko żeby składniki się połączyły. Mięso w misce podzielić na cztery części. Na papierze do pieczenia położyć uformowane kotlety. Wstawić do lodówki. Zrobić sos: na gorącą patelnię wlać oliwę z oliwek. Podsmażyć pokrojony bekon. Dodać obrane ze skórki pomidory pokrojone na cząstki. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gotować na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. W trakcie gotowania dodać odrobinę wody. Sos można zmiksować. Mięso wyjąć z lodówki i upiec na grillu lub przełożyć na ruszt w piekarniku i piec w temperaturze 200 stopni przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej (dłużej, jeżeli ma być wypieczony). Bułki powinny być ciepłe i podpieczone, pomidory i cebula pokrojone w cienkie plastry. Na dolnej połówce bułki układać: sos, sałata, hamburger, pomidor, krążki cebuli, ogórek, potem kropla sosu i góra bułki. Ugnieść i podawać.

Smacznego!



wtorek, 17 maja 2011

  •  kilogram żeberek
  • suszona papryka, kminek, ziarenka pieprzu, suszony czosnek, kolendra, gorczyca
  • 500 ml bulionu (użyłam bulionetki pieczeniowej)
  • łyżka mąki pszennej
  • 4 łodygi rabarbaru
  • łyżka cukru trzcinowego

Żeberka umyć, posypać przyprawami, włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i piec około 60 minut w temperaturze 200 stopni. 
Upieczone mięso (wraz z wytopionym sokiem i przyprawami) przełożyć do garnka (można je wcześniej podzielić na porcje), następnie zalać bulionem, dodać pokrojony rabarbar i gotować kilka minut. Dodać mąkę rozprowadzoną w odrobinie zimnej wody, dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Przełożyć mięso na półmisek. Sos zmiksować, doprawić cukrem i polać mięso. Podawać ze świeżym pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

***

 

niedziela, 07 listopada 2010



Moją ostatnią propozycją w ramach kończącej się już zabawy "Gotujemy po polsku!", pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl, jest kotlet schabowy po gdańsku, wyszukany przez Majankę, wyszukała na samym jej początku. Jest rewelacyjny! Razem z kluskami śląskimi stanowią idealny pomorsko-śląski duet. ;)



4 kotlety schabowe bez kości
jajko
kilka łyżek bułki tartej
1/2 szklanki jasnego piwa 
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany (18%)
ząbek czosnku
oliwa do smażenia
sól, pieprz
dowolne zioła, np. estragon

natka pietruszki do posypania

Do piwa dodać drobno posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła (u mnie prowansalskie). Marynatą zalać rozbite kotlety i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Następnie kotlety obtoczyć w roztrzepanym jajku posypanym solą i pieprzem. Panierować w bułce tartej i smażyć.
Do śmietany dodać pieprz i ulubione zioła, polać nią usmażone kotlety i podgrzać jeszcze chwilę na patelni, na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.
Podawać  posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!





środa, 03 listopada 2010



Żeberka podawane z czerwoną kapustą, to moja czwarta propozycja w ramach III edycji zabawy "Gotujemy po polsku!", prowadzonej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.



1 - 1,5 kg żeberek
oliwa do smażenia
cebula
suszone śliwki
listki laurowe
ziele angielskie
słodka papryka
chilli
czosnek granulowany
sól, pieprz

Żeberka podzielić na porcje, oprószyć pieprzem i solą. Ostrym nożykiem wyciąć kości, a w ich miejsce włożyć śliwki. Podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy, na rumiano z obu stron. Następnie przełożyć do brytfanny, obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, dorzucić ziele angielskie i liście laurowe. Na tłuszcz pozostały po smażeniu wsypać po łyżeczce czosnku, słodkiej papryki i chilli, zalać odrobiną wody i podgotować chwilę. Następnie powstałym sosem zalać mięso w brytfannie. Przykryć i dusić około godziny.

***

główka czerwonej kapusty
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa do smażenia
300 ml przecieru jabłkowego
100 ml wody
kilka goździków
szczypta kwasku cytrynowego
sól, pieprz

Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, następnie podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekaną kapustę, przecier jabłkowy i rozgniecione w moździerzu goździki. Wodę wlać do słoika po jabłkach, wymieszać z pozostałymi na ściankach owocami i dodać do kapusty. Gotować pod przykryciem, około 90 minut, pod koniec doprawić kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3