Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Z makaronem w roli głównej

niedziela, 18 stycznia 2015

Moje ulubione obiady to te, które przygotowuje się tyle czasu, ile gotuje się makaron. ;)
Potem wystarczy go tylko odcedzić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe. Nie wygrałyby one może konkursu na najpiękniejsze danie, ale są naprawdę pyszne i sycące. U nas najczęściej bazą jest łosoś z groszkiem, ale można tu dodać praktycznie wszystko.
Taki makaron smakuje dobrze także na zimno, więc możecie go zabrać ze sobą 'na wynos', nawet jeśli nie będziecie mieli możliwości podgrzania.

składniki na 4 porcje

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (świderki lub rurki)
  • 150 g łososia wędzonego na gorąco
  • 100 g mrożonego groszku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • garść oliwek
  • awokado
  • niewielka cukinia
  • garść słonecznika
  • oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów (około 4 łyżek)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut dorzucić groszek i pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Odcedzić, dodać pozostałe składniki, grubo posiekane. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

sobota, 09 lutego 2013

Jedno z moich ulubionych dań, z serii "nie patrzcie jak wygląda, spróbujcie jak smakuje". ;) Błyskawiczne do przygotowania, naprawdę polecam!

źródło przepisu:  'Włoskie dania makaronowe' wyd. G+J Gruner+Jahr
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 4 porcje)

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • puszka anchois w oleju
  • mały słoiczek ciemnych oliwek
  • szalotka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • mały słoiczek suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • mała cukinia
  • 10 łyżek oleju Kujawskiego z czosnkiem
  • sól do smaku
  • 500 g makaronu

Olej rozgrzać na dużej patelni na średnim ogniu, podsmażyć posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w plasterki oliwki i posiekane anchois. Po minucie dodać poćwiartowane pomidory, pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i posiekane chili i podgrzewać kilka minut. Wrzucić tuńczyka, wymieszać i odstawić.
Makaron ugotować al dente, odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Postawić na małym ogniu i dodać zawartość patelni, mieszać minutę, aby składniki dokładnie się połączyły.

Smacznego!

***

Makaron przygotowałam w ramach zabawy kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, organizowanej przez Majanę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem. 



czwartek, 23 czerwca 2011

Wiem, że dla wielu, takie połączenie to smak dzieciństwa. My jedliśmy dziś po raz pierwszy. Z dzieciństwa pamiętam za to makaron z twarogiem, dodanie doń truskawek okazało bardzo dobrym pomysłem. W sam raz na błyskawiczny, letni obiad. :)

składniki na 2 porcje

  • 200 g makaronu
  • kostka twarogu
  • 3-4 łyżki płynnego miodu (u mnie miód z orzechami włoskimi)
  • 300 g truskawek

Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
Do twarogu dodać dwie łyżki miodu, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na makaron i udekorować połówkami truskawek. Polać pozostałym miodem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!



czwartek, 24 lutego 2011

"Makaron zawiera dużo węglowodanów, a jednocześnie ma niski indeks glikemiczny, co powoduje powolne uwalnianie się cukrów i sprawia, że mamy więcej energii przez dłuższy czas. Niewielka ilość błonnika pokarmowego sprawia, że łatwo się trawi."*
Jako fanka makaronu, na permanentnej diecie, z wielką przyjemnością i pełnym przekonaniem włączam się w kampanię MAKARON RZĄDZI ZDROWO!, uświadamiającej korzyści płynące z regularnego spożywania makaronu i obalającej mit, jakoby makaron tuczył. Tuczyć mogą sosy, które do niego podajemy, wystarczy jednak odpowiednio dobrać dodatki, by otrzymać zdrowy, zbilansowany posiłek.

* więcej na stronie www.makaronrzadzizdrowo.pl

źródło przepisu: 'Lazanie', wyd. MUZA SA

sos boloński

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 50 g mielonej wołowiny
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 150 g mielonej cielęciny
  • 75 g szynki parmeńskiej, drobno pokrojonej
  • duża cebula, posiekana
  • średnia marchew, drobno pokrojona
  • 2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
  • 3 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 2 gałązki pietruszki, drobno posiekane
  • liść laurowy, rozkruszony
  • 1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
  • 225 ml bulionu wołowego
  • dojrzały pomidor, obrany i drobno pokrojony (dałam pomidory z puszki)
  • 225 g świeżych pieczarek
  • 225 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 225 ml mleka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sos beszamelowy

  • 400 ml pełnotłustego mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • cebula
  • kilka goździków
  • sól

ponadto

  • 450 g zielonych płatów lazanii, ugotowanych wg przepisu na opakowaniu
  • 225 g sera fontina

Sos beszamelowy: w średnim rondlu na małym ogniu przez ok. 4 minut podgrzewać mleko z cebulą naszpikowaną goździkami (aż wokół ścianek pojawią się niewielkie pęcherzyki powietrza). Mleko zestawić z ognia, wyjąć cebulę. W drugim, podobnej wielkości rondlu na średnim ogniu stopić masło. Dosypać mąkę, cały czas ubijając trzepaczką. Trzymać rondel na ogniu, od czasu do czasu mieszając. Pozwolić, aby zasmażka zaczęła się pienić i wrzeć. Po ok. 3 minutach, gdy zasmażka zrobi się bladożółta, zestawić rondel z ognia. Powoli wlać gorące mleko i gotować przez około 5 minut, ubijając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Jeśli mleko wystygnie, dodawać je stopniowo, małymi porcjami, za każdym razem ubijając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Jeżeli sos nie gęstnieje, lekko zwiększyć ogień i dalej ubijać. Dodać do smaku sól i zestawić rondel z ognia. Odstawić do ostygnięcia.

Sos boloński: w dużym garnku podgrzać oliwę i stopić masło. Przyrumienić mieloną wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę i szynkę parmeńską. Wrzucić cebulę, marchew, seler naciowy, czosnek, pietruszkę, liść laurowy i rozmaryn, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Dodać bulion i pomidory; trzymać na ogniu przez 5 minut, po czym wrzucić pieczarki i gotować przez kolejne 5 minut. Ustawić dość silny płomień, wlać czerwone wino i gotujemy przez 2 minuty, aż zapach wina zacznie zanikać. Dodać mleko i gałkę muszkatołową, zmniejszyć ogień do minimum i gotować sos bez przykrycia przez 90 -120 minut, od czasu do czasu mieszając, aż zrobi się gesty i zawiesisty.

Żaroodporne naczynie o wymiarach 25x30 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć płatami lazanii tak, aby brzegi lekko na siebie zachodziły. Na to nałożyć 1/3 mięsnego sosu, 1/3 beszamelu i posypujemy 1/4 sera. Ułożyć kolejno dwie następne warstwy makaronu, sosu bolońskiego, beszamelowego i sera. Wierzch przykryć płatami ciasta i posypać pozostałym serem. 
Zapiekać przez 45 minut w temperaturze 180 stopni lub aż wierzch się przyrumieni i na serze pojawią się pęcherzyki powietrza. Wystawić z piekarnika, po kilku minutach pokroić i podawać.

Smacznego!

środa, 17 listopada 2010



  • 500 g rozdzielonego na drobne różyczki brokuła
  • 200 g wędzonego łososia
  • 100 g pestek słonecznika
  • granat
  • 4 łyżki mascarpone
  • sok z 1/2 cytryny
  • świeżo zmielony pieprz
  • ew. sól
  • ok. 300 g krótkiego makaronu

Makaron ugotować al dente.
Brokuła wrzucić do posolonego wrzątku i gotować ok. 10 minut. Łososia podzielić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem i podgrzać na suchej patelni. Wybrać pestki z granatu, dorzucić do łososia. Dodać mascarpone i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Na osobnej patelni uprażyć pestki słonecznika, następnie dodać po łososia, razem z odcedzonymi różyczkami brokuła i makaronem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać kilka minut. Przed podaniem oprószyć pieprzem.

Smacznego!





 
1 , 2 , 3