Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sałatki

czwartek, 30 sierpnia 2012

Najczęściej przygotowywana tego lata sałatka, w wariacjach najróżniejszych - z sałatą dębową, z roszponką, z pestkami dyni, słonecznika i tym co akurat na balkonie zakwitło... :) Tylko duet maliny-bób pozostawał niezmienny. Gorąco polecam!

  • szklanka bobu
  • szklanka malin
  • garść rukoli
  • garść liści bazylii
  • łyżka syropu z mniszka
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • ziarna sezamu
  • ew. kwiaty jadalne (u mnie bratki, kwiaty rukoli, bazylii i oregano)

Bób gotować kilka minut, aby pozostał chrupiący. Przestudzić i obrać. W półmisku ułożyć rukolę i bazylię, następnie bób i maliny, posypać ziarnami sezamu. Polać syropem z mniszka wymieszanym z octeb balsamicznym. Udekorować kwiatami. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 

Smacznego!

 ***

wtorek, 12 lipca 2011

Chrupiąca, w optymistycznych kolorach, a przede wszystkim błyskawiczna - w sam raz, w przypadku przedłużającej się niemocy twórczej i życia w ciągłym niedoczasie... ;)

składniki na 2 porcje

  • 250 g bobu
  • kilka brokułowych różyczek
  • 1/2 pęczka dzikich szparagów
  • dobrej jakości oliwa
  • sól morska
  • ew. pieprz, papryka
  • 2 jajka

Bób podgotować około 8-10 minut w lekko osolonej wodzie, następnie obrać. Brokuły i szparagi sparzyć wrzątkiem. Przełożyć na talerze, skropić oliwą i oprószyć solą (ew. przyprawami). Podać z jajkiem sadzonym (myślę, że jajka w koszulkach też sprawdziłyby się świetnie).

Smacznego!

***

Jeśli danie będzie podane w ramach obiadu, polecam dodać też młode ziemniaczki i marchewkę. :)

poniedziałek, 13 czerwca 2011

składniki na 2 porcje

  • 2 garści młodych listków szpinaku
  • garść młodych listków szczawiu
  • czerwony grejpfrut
  • pomarańcza
  • 2 - 3 truskawki
  • 2 łyżki kaparów
  •  2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Listki opłukać, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzu. Grejpfruta i pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i pozbawić błonek, truskawki pokroić w plastry. Ułożyć na przygotowanych liściach, posypać kaparami i pestkami dyni. Schłodzić. Przed podaniem skropić octem jabłkowym.

Smacznego!



***

 Czas na szpinak!

wtorek, 19 kwietnia 2011

źródło przepisu: "Pomysły na dania z cebulą i czosnkiem", wyd. AGORA SA

  • dorodne brokuły
  • 2 główki młodego czosnku
  • opakowanie sera feta
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Brokuły podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku, aby nieco zmiękły i po chwili odcedzić. Czosnek obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, krótko podsmażyć na oliwie, dodając pod koniec płatki migdałowe. Ułożyć w salaterce różyczki brokułów i pokrojony w kostkę, dobrze schłodzony ser feta, polać oliwą wymieszaną z czosnkiem i migdałami.

Smacznego!

***

Sałatkę przygotowałam z okazji III edycji Dnia Czosnku, organizowanego przez Irenę i Andrzeja.

***

A w poprzednich latach, z okazji czosnkowego święta, jedliśmy...

Dzień Czosnku '09 - Pomidory z pastą serowo - czosnkową

Dzień Czosnku '10 - Zupa czosnkowa

czwartek, 24 lutego 2011

Kontynuując kampanię MAKARON RZĄDZI ZDROWO!, polecam szybką sałatkę, z dość nietypowym sosem. Nie prezentuje się wprawdzie zbyt elegancko, ale zapewniam, że mimo to, szybko zyska amatorów. :)

źródło przepisu: www.gotujmy.pl

  • 600 g piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • 400 g makaronu
  • 400 g porów
  • puszka kukurydzy (425g)
  • puszka ananasa (850g)
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 150 g majonezu sałatkowego
  • pieprz cayenne
  • 3 łyżki octu winnego
  • kolorowy pieprz do posypania
  • zioła do przybrania

Umyte mięso osuszyć i natrzeć solą i pieprzem, smażyć 15 minut, często odwracając, ostudzić. Makaron ugotować al dente, w osolonej wodzie. Pory oczyścić, pokroić w cienkie krążki i wrzucić do makaronu na 2 minuty przed końcem gotowania. Całość dobrze odcedzić i ostudzić. Kukurydzę osączyć. Ananasa pokroić w kostkę, połowę zmiksować z sokiem ananasowym, dodać majonez i jogurt. Doprawić sos solą, pieprzem cayenne i octem winnym. Piersi z kurczaka pokroić w paski lub plasterki. Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem, przykryć, odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem można jeszcze doprawić wg uznania, posypać świeżo zmielonym pieprzem kolorowym i przybrać ulubionymi ziołami.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5