Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pieczywo

wtorek, 11 czerwca 2013

Młodsze siostry bułek pszenno - orkiszowych, szybkie w przygotowaniu i pyszne. Ze świeżym masłem i konfiturą pomarańczową - bezkonkurencyjne, choć mogę tu nie być obiektywna, bo zarówno kminek, jak i przetwory pomarańczowe uwielbiam bezgranicznie. :)

źródło przepisu: przystole.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 12 sztuk)

  • 600 g mąki pszennej (użyłam 400 g zwykłej pszennej i 190 g żytniej razowej)
  • 35 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • łyżka mleka w proszku (lub ww. 400 ml wody zastąpić: 200 ml wody i 200 ml mleka)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • kminek (ilość wg uznania)

dodatkowo

  • mleko do posmarowania bułek
  • ew. gruboziarnista sól morska

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru oraz niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając drugą łyżeczkę cukru, sól, olej ,mleko w proszku, kminek oraz pozostałą letnią wodę (lub wodę z mlekiem). Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Miskę posmarować niewielką ilością oleju, włożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 30-40 minut. Przed pieczeniem wyrośnięte bułki posmarować mlekiem, można też posypać gruboziarnistą solą.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

niedziela, 14 kwietnia 2013

Wracamy do weekendowego domowego pieczywa na śniadanie, na początek pyszne bułki - gotowe w nieco ponad godzinę. :)
Najbardziej smakowały mi z powidłami. Najlepsze oczywiście prosto z piekarnika, ale dobre też następnego dnia. Polecam!

źródło przepisu: przystole.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami,
składniki na 12 sztuk)

  • 600 g mąki pszennej (użyłam 300 g zwykłej pszennej i 300 g zwykłej orkiszowej)
  • 35 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • łyżka mleka w proszku (lub ww. 400 ml wody zastąpić: 200 ml wody i 200 ml mleka)
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli

dodatkowo

  • mleko do posmarowania bułek
  • ew. siemię lniane, sezam, mak, gruboziarnista sól morska

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru oraz niewielką ilością letniego mleka i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając drugą łyżeczkę cukru, sól, olej ,mleko w proszku, oraz pozostałą letnią wodę (lub wodę z mlekiem). Wyrobić na gładkie, nie lepiące się do rąk ciasto (wyrabiałam ręcznie około 10 minut). Miskę posmarować niewielką ilością oleju, włożyć ciasto, ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 10 minut. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 12 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową blasze. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce 30-40 minut. Przed pieczeniem wyrośnięte bułki posmarować mlekiem, można też posypać ulubionymi ziarnami czy gruboziarnistą solą.
Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

niedziela, 09 września 2012

Bardzo smaczny chleb o niezwykłym kolorze, z kawałkami suszonych pomidorów. Myślę, że z powodzeniem można dodać do niego, także ulubione zioła. Piekłam z połowy porcji i ponad połowę niewielkiego bochenka zjedliśmy zanim ostygł. :)

źródło przepisu: 'Pizza, chleb i inne pyszności', Alessandra Zecchini, wyd. KDC
(składniki na 2 niewielkie bochenki) 

  • 500 ml ciepłej wody
  • 2 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 800 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 8-10 suszonych pomidorów w oleju, grubo siekanych

Do dużej miski wlać połowę ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować, dodać przesiana mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory. Zagniatać ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste, więc najlepiej zagniatać je w misce. Uformować kulę i zostawić do wyrośnięcia, przykryte wilgotną ściereczką, na około 2 godziny.
Po tym czasie, ciasto ponownie rozgnieść i wyrabiać przez minutę. Uformować kulę i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moje było dość luźne, więc piekłam w wysypanej mąką foremce do chleba i odstawić na 30 minut. Następnie nadać mu dowolny kształt (np. klasyczny bochenek lub wieniec).
Piec około 30 minut w temperaturze 220 stopni, dobrze wypieczony chleb, pukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.

Smacznego!

***

Chleb upiekłam w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

czwartek, 06 września 2012

Taki chleb - nie chleb, koło zakwasu nie stał, nawet drożdży w nim nie ma... Ma jednak niekwestionowaną zaletę, godzinę po przebudzeniu można do zjeść... Co jest szczególnie ważne, gdy niedzielę rozpoczyna się tuż przed południem. ;) Poza tym jest naprawdę smaczny, ma fajną chrupiącą skórkę i zwarty, niezwykle aromatyczny miąższ. Najlepiej smakował z wyrazistym żółtym serem albo konfiturą z zielonych pomidorów. Bardzo dobrze się kroi, nawet ciepły. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć, jak długo zachowuje świeżość, wiem tylko, że dwie głodne osoby są w stanie, rozpracować go bardzo szybko... :)

źródło przepisu: 'Pizza, chleb i inne pyszności', Alessandra Zecchini, wyd. KDC

  • 300 g ricotty
  •  3 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta papryki w proszku
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół (dodatkowo dałam 3 łyżki kminku i 3 łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem)
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ricottę wyłożyć do dużej miski, dodać jajka i wymieszać drewnianą łyżką. Dodać sól, przyprawy i zioła, na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia składników. Przełożyć do natłuszczonej blachy (u mnie keksówka o wymiarach 12x24 cm).
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po kilku minutach wyjąć z formy i zostawić do przestudzenia.

Smacznego!

***

Chleb upiekłam w ramach zabawy "Upiecz Smakowity Chleb!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent margaryny "Smakowita".

piątek, 09 września 2011

W oryginale nazwane uroczo 'mini poppy seed dampers'. Bułeczki na proszku do pieczenia, których pierwowzorem (choć dość luźno powiązanym :)) jest australijski damper. Ciekawa alternatywa dla drożdżowych bułeczek, cenna szczególnie przy deficycie czasu. Autorka polecała podawać bułeczki z kremowym serkiem i pomidorem, tak też zjedliśmy i polecamy! ;)

źródło przepisu: 'Scones' Genevieve Knights, wyd. Accent Press

  • 400 g mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo mielony pieprz
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 150 ml mleka
  • 4 łyżki maku

do podania

  • kremowy serek
  • pomidor

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać sporą szczyptę pieprzu, a następnie oliwę, wymieszać. Dodać jogurt i mleko, mieszać do połączenia składników. Przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie podzielić na 8 części, uformować okrągłe bułeczki i obtoczyć w maku. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch naciąć na krzyż.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Powinny być zarumienione, a pukane z dołu dawać głuchy odgłos.
Przestudzić, przekroić na pół, posmarować serkiem, położyć plasterek pomidora i złożyć ponownie.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6