Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Przekąski

czwartek, 05 lutego 2015

Choć fascynowały mnie od dawna, pierwsze przygotowałam przez przypadek, kiedy to kawałki jarmużu dodałam do domowej pizzy. :) Bardzo mi wtedy zasmakowały i dlatego, chwilę później, przygotowałam kolejną porcję. Są naprawdę smaczne, delikatne i bardzo chrupiące. Można je jeść jako przekąskę albo stosować jako dodatek do innych dań.

źródło inspiracji: www.jadlonomia.com

  • pęczek jarmużu
  • płaska łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • świeżo mielona sól morska
  • 1-2 łyżki oliwy

Liście jarmużu umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 - 3 cm (w przypadku jarmużu paczkowanego, wystarczy go przebrać, usuwając kawałki ze stwardniałymi włóknami). W dużej misce wymieszać oliwę z papryką. Wsypać jarmuż i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła wszystkie liście. Następnie ułożyć je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Oprószyć świeżo mieloną solą.
Piec przez 5 -7 minut w temperaturze 150 stopni, aż będą chrupkie (pod koniec pieczenia obserwować czy nie zaczynają ciemnieć - przypalają się bardzo szybko).

 Smacznego!

czwartek, 23 października 2014

Mimo, że nie przepadam za awokado, mam do niego dziwną, bliżej niewyjaśnioną słabość i zazwyczaj przynajmniej jedną sztukę w zapasie. Z pomysłami na wykorzystanie go bywa już różnie, więc przerabiam po kolei popularne przepisy, licząc, że któryś okaże się u nas hitem. :)
Kremem przełożyłam wafle tortowe - o ile sam krem jest po prostu smaczny, to już w zestawieniu z waflami jest naprawdę niesamowity. Polecam!

źródło inspiracji: filozofiasmaku.blogspot.com

  • duże dojrzałe awokado
  • 3-4 łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • szczypta cynamonu
  • ok. 5 łyżek mielonych orzechów laskowych

Obrane awokado i pozostałe składniki umieścić w malakserze. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce do trzech dni.

Smacznego!

środa, 22 października 2014

Co jakiś czas dostaję od znajomych sygnały, że nie mogą już patrzeć na kisiele, które 'jemy' nieprzerwanie, praktycznie od maja. ;)
Dlatego dla urozmaicenia zapraszam na pastę z wędzonego pstrąga. Jak widać na załączonym obrazku, słowo pasta jest tu pewnym nadużyciem, ale osobiście lubię, jak poszczególne składniki smarowideł są dobrze wyczuwalne, dlatego siekam je dość grubo (dzięki temu mogę dodać kolejną potrawę do kolekcji pn. "źle wygląda, dobrze smakuje" :)).

  • średniej wielkości wędzony pstrąg
  • 2-3 szalotki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki kiszone
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Rybę obrać, pozbawić ości i drobno posiekać. Pozostałe składniki pokroić w dość grubą kostkę. Przełożyć do miski, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać majonez i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!

poniedziałek, 10 lutego 2014

Najzdrowsza przekąska do piwa, jaką dotychczas stworzyłam. :)
Charakterystyczny smak mąki orkiszowej i spora ilość kminku, nie każdemu przypadnie do gustu. U nas krakersy, ku mojemu zaskoczeniu, przyjęte zostały z nadspodziewanym entuzjazmem i zniknęły w mgnieniu oka.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że świetnie sprawdza się w przygotowaniu kruchego ciasta. To fajna alternatywa dla osób, które nie chcą lub nie mogą stosować tłuszczów odzwierzęcych.

źródło inspiracji: www.wysokieobcasy.pl
(składniki na 1 1/2 blaszki krakersów)

  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można użyć także mąki pszennej)
  • 100 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi pokrojonego w drobną kostkę
  • 8-10 łyżek soku pomarańczowego
  • czubata łyżka kminku
  • łyżka miodu
  • łyżeczka soli
  • ew. sól gruboziarnista do posypania

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i krótko wyrobić jednolite ciasto. Można też wyrobić ciasto ręcznie: do miski wsypać mąkę, sól, kminek, dodać smalczyk i ucierać, aż powstanie "kruszonka". Wlać sok i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie należy go wyrabiać zbyt mocno i długo.
Rozwałkować ciasto cienko (na około 1-2 mm), minimalnie podsypując mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed pieczeniem część krakersów posmarowałam pędzelkiem z wodą i posypałam solą gruboziarnistą.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić na kratce, przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.

Smacznego!

***

Krakersy przygotowałam w ramach udziału w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

środa, 18 września 2013

Spontaniczna przekąska, która podczas niedzielnego pichcenia na cztery ręce, uratowała nas przed całkowitym zasłodzeniem. ;)
Figi są błyskawiczne w przygotowaniu, a dodatki można dowolnie modyfikować. U nas od niedzieli pojawiały się już dwukrotnie. Polecam!

źródło inspiracji: pieprzczywanilia.blogspot.com

  • 3 spore figi
  • 100 g koziego twarożku
  • 3 łyżki niesolonych pistacji
  • łyżka świeżego tymianku
  • świeżo mielony pieprz

do podania

  • mikro botwinka
  • kwiaty ogórecznika
  • jeżyny

Twarożek wymieszać z posiekanymi grubo pistacjami i tymiankiem, doprawić do smaku pieprzem. Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż. Delikatnie rozchylić powstałe ćwiartki i napełnić serkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać ciepłe, z dodatkiem mikro botwinki, kwiatów ogórecznika i jeżynami lub innymi ulubionymi ziołami.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5