Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Koktajle, napoje

wtorek, 03 lutego 2015

Staram się, żeby na co dzień, nasze koktajle były lekkie i orzeźwiające, czasem jednak potrzebujemy czegoś treściwszego. Dzisiejszy koktajl jest gęsty, aksamitny i bardzo słodki, ale przy tym pełen wartości odżywczych. Polecam, szczególnie kiedy czeka Was długi, aktywny dzień. :)

składniki na 2 duże porcje

  • 2 szklanki jarmużu (liści bez twardych włókien)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 gałązki kolendry
  • awokado
  • niewielka główka sałaty rzymskiej
  • 3 niewielkie pomarańcze
  • mały banan
  • 1/2 szklanki świeżo tłoczonego soku jabłkowego
  • 2-3 łyżki karobu (melasy)

Wszystkie składniki umyć i dokładnie osuszyć. Owoce obrać ze skórki, z awokado i ewentualnie z pomarańczy, usunąć pestki, z sałaty wyciąć głąb i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie wszystko dokładnie zmiksować z dwiema szklankami wody. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu (ale można wziąć go też do pracy, jako treściwe drugie śniadanie, przechowywać w lodówce, przed spożyciem dokładnie wymieszać).

Smacznego!

poniedziałek, 02 lutego 2015

Zielone koktajle pijemy od dawna, namiętnie częstuję też nimi naszych gości. Jednak zawsze były to słodkie, owocowe mikstury z zielonym akcentem (szpinaku, jak: tu, tu czy tu, pietruszki albo rukoli). Ostatnio, zachęcona doświadczeniami koleżanki, staram się odwracać proporcje i bazować na mieszance zielonych warzyw, dorzucając tylko słodki owoc do smaku (tu najpewniejszy jest banan, chociaż coraz częściej zdarza mi się przygotowywać koktajle z dodatkiem kiwi, jabłka czy ananasa). Okazuje się, że zmiksować można dosłownie wszystko. Oprócz składników wymienionych poniżej regularnie pojawia się u nas też cykoria, papryka, najróżniejsze kiełki i wszystkie dostępne gatunki sałat.
A w najbliższym czasie planuję osiągnąć kolejny etap wtajemniczenia i zmiksować buraka (dotychczas sok pomidorowy i buraczany były dla mnie niepijalne, mimo, że warzywa same w sobie, bardzo lubię). ;)

składniki na 2 porcje

  • 2 szklanki jarmużu (liści bez twardych włókien)
  • garść botwiny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 gałązki melisy
  • 1/2 dużego ogórka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 słodkie kiwi
  • opcjonalnie: niewielki, dojrzały banan

Wszystkie składniki umyć i dokładnie osuszyć, kiwi obrać ze skórki, ogórka i łodygi selera naciowego pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wszystko dokładnie zmiksować z dwiema szklankami wody. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

piątek, 30 stycznia 2015

Moja fascynacja karobem i tahini, a konkretniej tym, co można przygotować na bazie ich mieszanki, trwa. Zdecydowanie lubię to, co słodkie, a jak to słodkie ma przy okazji całą listę właściwości prozdrowotnych (więcej o zaletach - szczególnie karobu - możecie przeczytać tutaj) i jest pełne wartości odżywczych, to już idealnie.
Dzisiejszy koktajl jest zdecydowanie lżejszy od napoju, który pokazywałam wczoraj, ale także daje duży zastrzyk energii. Będzie świetny na śniadanie!

składniki na 2 porcje

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki tahini
  • 4 łyżki karobu (melasy)
  • łyżeczka cynamonu
  • 400 ml wody
  • ew. garść kostek lodu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, dodać po kilka kostek lodu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

czwartek, 29 stycznia 2015

Tym napojem rozpoczęliśmy warsztaty, o których pisałam tutaj.
Jest gęsty, aksamitny, okrutnie słodki i kaloryczny... ale to takie kalorie, które wywołują jakby mniejsze wyrzuty sumienia. ;) Jest wprost uzależniający, choć jednorazowo nie da się go wypić za dużo. Proporcje składników są oczywiście orientacyjne, można je zmieniać wedle własnych upodobań. U nas jednak przyjęły się takie jak poniżej, niewielka porcja, ale za to maksymalnie skoncentrowanego dobra - pół kubka takiego napoju daje zastrzyk energii na pół dnia. :)
Polecam, szczególnie zimą!

składniki na 2 porcje

  • 4 łyżki tahini
  • 6 łyżek karobu (melasy)
  • 300-350 ml gorącej wody
  • ew. pół łyżeczki cynamonu lub imbiru

Tahini, karob i cynamon dokładnie wymieszać. Zalać gorącą wodą i mieszać do uzyskania jednolitego płynu. Odstawić na kilka minut, po czym przelać do szklaneczek i podawać.

Smacznego!

niedziela, 23 marca 2014

Kolejna zielona mikstura, która pojawia się u nas regularnie. Tym razem w wersji podstawowej - ekspresowej w przygotowaniu. Ale podobnie jak przy koktajlach na bazie szpinaku, możecie dowolnie eksperymentować z dodatkami. Polecam!

składniki na 2 porcje

  • 2 pęczki natki pietruszki
  • duży banan
  • szklanka soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • szklanka soku ananasowego
  • ew. 1/2 szklanki kostek lodu

Pietruszkę opłukać i dokładnie wysuszyć. Następnie wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8