Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Z drobiem w roli głównej

środa, 20 lutego 2013

Z zaległości okołowalentynkowych. Tradycyjnie już tego dnia goszczą u nas serduszka - drobiowe, tym razem pieczone, w formie szaszłyków. Zwolennikom kurzych podrobów gorąco polecam, przeciwników zachęcam, żeby spróbowali! :)
Szaszłyki jedliśmy z dipem ogórkowo-czosnkowym, o którym już w następnym odcinku. :)

źródło przepisu: psotypsotki.blogspot.com

  • 500 g drobiowych serduszek
  • 3 papryki (różnokolorowe)
  • 16 plasterków boczku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu
  • 1/2 szklanki piwa niepasteryzowanego
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego rozmarynu
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz

Serduszka umyć i dokładnie oczyścić. Z oliwy, soku cytrynowego, miodu, piwa i przypraw przygotować marynatę. Zalać oczyszczone serca, wymieszać i odstawić do lodówki na noc.
Papryki umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w dwucentymetrową kostkę. Boczek uprażyć na suchej patelni. Ponadziewać naprzemiennie na patyczki. Ułożyć na płaskiej blasze, posmarowanej oliwą, skropić marynatą.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni (na ostatnie kilka minut można ustawić funkcję grillowania).

Smacznego!

niedziela, 28 października 2012

Zabierałam się za niego już baaardzo długi czas, ale za każdym razem coś wypadało, a kupowane, specjalnie dla kura, piwo wyparowywało... ;) Teraz kiedy raz spróbowaliśmy, na pewno będziemy wracać. Smakuje świetnie, a przygotowuje się praktycznie sam. Polecam!

źródło przepisu: kuchennie.wordpress.com

  • około 2 kg. kurczak
  • butelka piwa (500 ml)
  • ulubione przyprawy (u mnie: papryka, czosnek, sól, pieprz)

dodatkowo

  • 5 marchewek
  • łyżeczka imbiru 

Dzień wcześniej natrzeć przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki (jeśli nie macie możliwości przygotować dzień wcześniej, powinien poleżeć w przyprawach przynajmniej 2 godziny). Następnie delikatnie nałożyć kurczaka na otwartą i oczyszczoną z naklejek butelkę, tak aby szyjka była widoczna (jak na zdjęciu poniżej).
Butelkę ustawić na blaszce wypełnionej odrobiną wody, na dnie blaszki ułożyć pokrojone w słupki marchewki wymieszane z imbirem . 
Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), godzinę na każdy kilogram kurczaka (2 kg - 2 godziny) .
//Gorące piwo będzie wypływać z butelki i podlewać kurczaka, kiedy w pewnym momencie zacznie mu to iść opornie wystarczy wsypać do butelki ok. 1/4 łyżeczki soli.

Smacznego!

środa, 16 listopada 2011

Proste, a zarazem nietypowe danie, bardzo aromatyczne. Ponieważ zapiekanka jest bardzo wydajna, część, dla urozmaicenia, zapiekłam z przecierem pomidorowym mocno doprawionym pieprzem cayenne, smakowało równie dobrze, jeśli nie lepiej. :)

źródło przepisu: 'Książka kucharska. Polskie przepisy', Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat

  • 500 g filetów z piersi kurczaka
  • 2 cebule
  • 200 g suszonych śliwek
  • sok z cytryny
  • mąka
  • oliwa
  • szklanka białego wina
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • sól, pieprz, czerwona papryka

Śliwki namoczyć w winie wymieszanym z miodem. Cebulę pokroić na cienkie piórka. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, na spód wyłożyć połowę posiekanej cebuli. Filety pokroić w poprzek, wzdłuż włókien w zgrabne paski, obficie skropić sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie oprószyć mąką z przyprawami. Na rozgrzanej oliwie przyrumienić kurczaka z obu stron, następnie ułożyć na warstwie cebuli, polać tłuszczem na którym się smażyło. Całość zalać winem wraz z namoczonymi śliwkami i miodem, posypać pozostałą cebulą.
Zapiekać, pod przykryciem, około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni.
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i sezonową, delikatną w smaku surówką.

Smacznego!

***

Kurczak jest kolejną propozycją w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

czwartek, 26 maja 2011

  • 500 g serc drobiowych
  • opakowanie tortellini (użyłam z ricottą)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g pomidorków truskawkowych
  • oliwa z oliwek
  • biały pieprz
  • pieprz cayenne
  • sól gruboziarnista
  • świeże zioła

Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Serduszka oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Wrzucić na odrobinę rozgrzanej oliwy i smażyć so zarumienienia z obu stron. Dodać, pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki, szparagi i połówki pomidorków. Smażyć pod przykryciem kilka minut, po czym wymieszać z tortellini. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami i gruboziarnistą solą.

Smacznego!



***

wtorek, 05 kwietnia 2011

Nasz ostatni hit! Naprawdę polecam, zarówno udka, jak i wersję skrzydlatą (przedstawioną przez Cuda.wianki w oryginale). Udka zjedliśmy z surówką z białej rzodkwi...

źródło przepisu: brulionzprzepisami.blox.pl

  • 1/2 kg skrzydełek (u mnie udka bez kości)
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 1/2 łyżki ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki sosu sweet chilli
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego

W misce wymieszać składniki marynaty: ketchup, cukier, sos sweet chilli oraz sos sojowy. Przełożyć do miski skrzydełka (udka) i dokładnie wymieszać, tak, aby marynata pokryła całe mięso. Ułożyć na blaszce.
Piec około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.

***

  • duża biała rzodkiew
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżeczka majonezu
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czerwony pieprz

Rzodkiew utrzeć na tarce o dużych oczkach. Doprawić do smaku, wymieszać z jogurtem i majonezem. Pozypać po wierzchu czerwonym pieprzem.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5