Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Muffiny, babeczki

wtorek, 11 listopada 2014

To moje ulubione jesienne babeczki. Delikatne, aromatyczne ciasto, wypełnione dużymi kawałkami chrupiących gruszek i rozpływającym się w ustach marcepanem. Smakują i starszym, i tym najmłodszym. :)
Podobnie jak muffiny z borówkami, można je mrozić i dzięki temu, mieć codziennie świeżą babeczkę na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

składniki na 14-16 sztuk

  • 2 duże, twarde gruszki
  • 100 g marcepanu
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 100 g oleju
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 250 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 150 ml mleka

Gruszki umyć (ja nie obierałam), wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Marcepan grubo posiekać. Jajka z cukrem utrzeć, dodać olej i mleko, dokładnie wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem, imbirem, goździkami, proszkiem do pieczenia i sodą, następnie z gruszkami i marcepanem. Połączyć z masą jajeczną i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki napełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

***

Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

Muffiny orkiszowe to świetny pomysł na drugie śniadanie, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Dla osób słodkolubnych - jak ja, to zdecydowanie zdrowsza opcja, niż kupiony po drodze do pracy, baton czy pączek. :)
Żeby mieć taką przekąskę zawsze pod ręką, część świeżo upieczonych (ale już dokładnie ostudzonych) babeczek mrożę. Wystarczy potem rano włożyć zamrożoną babeczkę do pojemnika śniadaniowego - do czasu drugiego śniadania, będzie gotowa do jedzenia. :)

składniki na 12-14 sztuk

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  •  łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50 g marcepanu
  • 250 g borówek amerykańskich

W jednej misce mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, w drugiej jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, mleko i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Marcepan pokroić w niewielką kostkę, następnie wraz z borówkami dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

***

Przepis dodaję do konkursu 'Moje wypieki i desery na każdą okazję', w którym nagrodą jest zestaw niezwykle słodkich książek. :)
Więcej o książkach przeczytacie na stronie: www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki

Moje wypieki i desery na każdą okazję

poniedziałek, 07 kwietnia 2014

Muffinki były kiedyś moją ulubioną formą słodkich wypieków - szybkie, proste, można je wyprodukować z praktycznie dowolnych składników, a przy tym nie generują góry brudnych garów... :) Ostatnio zeszły na dalszy plan, jednak nadal kiedy potrzeba czegoś słodkiego "na już", ratują sytuację. Najlepsze zaraz po upieczeniu. :)

źródło przepisu: 'Muffinki' wyd. Świat Książki
(składniki na 16 sztuk)

  • 100 g masła
  • puszka ananasów w plastrach
  • 100 g cukru ( w tym 20 g cukru z wanilią)
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g maślanki
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 80 g mielonego maku

do podania

  • ok. 150 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • kandyzowane owoce

Ananasy dobrze odsączyć, następnie pokroić w kostkę. Masło rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i makiem. W drugiej misce masło utrzeć z cukrem, jajkami i szczyptą soli, następnie dodać maślankę i dokładnie wymieszać. Przelać masę maślankową do mącznej i krótko wymieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Następnie wmieszać kawałki ananasa. Foremki na muffiny wypełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, następnie wyjąć z foremek i odstawić do przestudzenia. Z cukru pudru i soku cytrynowego przygotować gęsty lukier, posmarować babeczki i ozdobić owocami.

Smacznego!

niedziela, 17 listopada 2013

Ciąg dalszy urodzinowych słodkości, tym razem coś bardziej orzeźwiającego. Ulubione babeczki cytrynowe (pierwsze, które upiekłam w swej blogowej karierze i chyba pierwsze, które upiekłam w ogóle :)), z lekkim cytrynowym kremem.
Ponieważ w założonym harmonogramie przygotowań, jak zwykle miałam opóźnienie, nie zdążyłam obfotografować ich zawczasu. Na szczęście jedna ocalała... ;)
Polecam!

Muffinki cytrynowe

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl
(składniki na 12 sztuk)

  • 225 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 190 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki mielonego maku
  • 170 ml oleju słonecznikowego
  • 150 ml mleka
  • jedno jajko + jedno białko
  • sok i otarta skórka z jednej cytryny
Wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i mak. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: mleko, olej, jajka, sok i skórkę z cytryny. Połączyć. Szybko dobrze wymieszać. Przelać ciasto do wyłożonej papilotkami formy.
Piec około 25 min w temperaturze 190 stopni. Wystudzić na kratce.

Krem cytrynowy

źródło inspiracji: mojewypieki.com

  • 350 g mascarpone
  • 250 g lemon curd + 12 łyżeczek
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka startej drobno skórki z cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. W miseczce wymieszać łyżką mascarpone, cukier puder, skórkę cytrynową i lemon curd. W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza. Schłodzić około 30 minut.

W ostudzonych babeczkach wyciąć niewielki otwór, napełnić łyżeczką lemon curd.
Krem cytrynowy nałożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą 1 cm tylką i - wyciskając krem spiralnie - udekorować babeczki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

sobota, 21 września 2013

Nadzienie do babeczek, to prosty, szybki i niezawodny sposób na wykorzystanie owoców z nalewki. Sprawdziło się ze śliwkami, teraz kolej na wiśnie... :)
Jeśli nie macie pijanych wiśni, możecie użyć oczywiście świeżych albo mrożonych (mrożone należy rozmrozić i osączyć z nadmiaru soku).

źródło inspiracji: www.mojewypieki.com
(składniki na 12 - 14 sztuk)

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany (użyłam maślankę)
  • 80 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 szklanki wiśni z nalewki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać wiśnie, czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. 
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14