Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ciasta

sobota, 23 maja 2015

Pozycja obowiązkowa na nadchodzące tygodnie - niezawodny kremowy sernik, tym razem, pełen ciasteczek oreo. Podany z pierwszymi, wiosennymi truskawkami. Niebo w gębie, polecam! :)

źródło inspiracji: mojewypieki.com

składniki na spód

  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych (razem z nadzieniem)
  • 2 łyżki roztopionego masła

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut).

sernik

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • lekko czubata łyżka mąki pszennej
  • 150 g ciastek Oreo

Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Następie dodać ekstrakt, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

krem mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii

do podania

  • truskawki

Wszystkie składniki kremu wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch posmarować kremem mascarpone. Podawać ze świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Smacznego!

sobota, 21 lutego 2015

Została mi powierzona, bardzo odpowiedzialna misja upieczenia tęczowego tortu urodzinowego. :)
Ponieważ nie mogę się pochwalić specjalnym doświadczeniem w tej materii, upiekłam kilka kolorowych blatów na próbę. A jak już były biszkopty, szkoda było ich nie wykorzystać...  
Wyszedł z tego całkiem fajny tort ananasowy. Bardzo łatwy do wykonania. Lekki, idealnie wyważony - słodki biszkopt i niezbyt słodki, lekko kwaskowaty krem. Dodatkowo całość bardzo miła dla oka. :)

Klasyczny tort ananasowy

źródło inspiracji: mojewypieki.com

biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła. Trzy tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich po 1/3 ciasta*.
Piec przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni (piekłam trzy biszkopty jednocześnie, z termoobiegiem). Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

* Biszkopt można upiec oczywiście w jednej tortownicy i pokroić po wystudzeniu, wtedy czas pieczenia wydłużyć do około 40 minut.

 krem

  • 500 g mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 3 lekko czubate łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 2 niewoskowanych cytryn
  • około 350 g ananasa z zalewy (można użyć też dojrzałego świeżego ananasa)

Ananasa z zalewy dobrze odsączyć, a następnie wyłożyć plastry na kilku warstwach ręcznika papierowego i dokładnie odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Po osuszeniu pokroić drobno.
Składniki powinny być dobrze schłodzone. Kremówkę i mascarpone ubić, używając trzepaczki do ubijania białek, pod koniec ubijania dodając cukier puder i skórkę z cytryny.
Krem z mascarpone i kremówki podzielić na pół. Jedną część odłożyć do wykończenia tortu, drugą wymieszać z ananasem.

ponadto

  • poncz do nasączenia biszkoptów (po 1/3 szklanki soku z cytryny, soku ananasowego i wody - wymieszanych)
  • płatki (chipsy) kokosowe
  • kwiaty z suszonego ananasa do dekoracji

Poszczególne blaty nasączać ponczem i przekładać kremem z ananasem: dolny blat położyć na paterze, skropić małą ilością ponczu (będzie podstawą tortu, więc nie można przesadzić z nasączeniem) i posmarować połową kremu, następnie to samo uczynić kolejnymi blatami, wierzch i boki tortu posmarować kremem śmietankowym. Boki wykończyć chipsami kokosowymi, wierzch ozdobić kwiatami z ananasa.

Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

***

Tort w wersji kolorowej

biszkopt

  • 5 dużych jajek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesiane mąki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie opadła.
Ciasto podzielić na trzy części, do każdej części dodać odrobinę wybranego barwnika, delikatnie wymieszać.*
Trzy tortownice lub inne okrągłe formy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć do nich ciasto.
Piec przez około 20 - 22 minuty lub do tzw. suchego patyczka w temperaturze 160 stopni (piekłam trzy biszkopty jednocześnie, z termoobiegiem). Gorące biszkopty wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Przestudzić w temperaturze pokojowej.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielić nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.

* Ponieważ mam barwniki w proszku i bałam się, że nie wymieszają się równomiernie, masę jajeczną podzieliłam na trzy równe części. Do każdej dodałam po szczypcie barwnika, a dopiero później do każdej masy dodałam po 1/3 mąki.

Kolejne kroki - jak w klasycznym torcie opisanym powyżej.

Smacznego!

niedziela, 01 lutego 2015

Planowałam po raz kolejny upiec sernik z żurawinami i marcepanem, ale zanim dotarłam do kuchni, wymyśliłam nowy. ;)
Świetnie się prezentuje, jest delikatny, kremowy, z lekką kokosową nutą, to także kolejny sernik, któremu zdecydowanie służy dłuższy pobyt w lodówce - najbardziej smakował mi ostatni kawałek, jakieś 4-5 dni po upieczeniu - dlatego możecie go przygotować na kilka dni przed planowanym podaniem.

spód kokosowo - pomarańczowy

  • 250 g ciasteczek owsianych z orzechami
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła 
  • szklanka konfitury pomarańczowej

Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami i wiórkami kokosowymi. Tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut). Następnie na schłodzony spód wyłożyć i równomiernie rozprowadzić konfiturę.

masa serowa

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 250 g śmietanki kokosowej
  • 4 jajka
  • 50 ml malibu
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Następie dodać śmietankę kokosową i malibu, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

ponadto

  • 2 galaretki (użyłam pomarańczowej i cytrynowej)
  • 400 ml świeżego gęstego soku (u mnie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, zmiksowany z mango, bananem i jabłkiem)

Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Następnie wymieszać dokładnie z sokiem owocowym. Tężejącą galaretkę wylać na sernik, schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

środa, 28 stycznia 2015

Puszyste, wilgotne, a jeśli zrezygnujecie z polewy - wegańskie, ciacho. Jest naprawdę banalnie proste do wykonania, a na dodatek, można je upiec o każdej porze dnia i nocy, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze znajdują się w kuchni. :)

źródło przepisu: bayaderka.blogspot.com

ciasto

  • 380 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 8 łyżek kakao holenderskiego
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej (użyłam po łyżeczce proszku i sody)
  • 3/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki octu
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 440 ml dobrej kawy

polewa czekoladowa

  • 60 g masła
  • 60 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 4 łyżki kakao holenderskiego
  • ew. 2 łyżki amaretto

Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszać widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, zrobić trzy dołki. Do jednego wlać olej, do drugiego kawę. Do trzeciego ocet i ekstrakt. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia składników. Niewielką formę (u mnie 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: do garnka włożyć masło, wlać mleko i ewentualnie amaretto, wsypać cukier i kakao. Postawić garnek na średnim ogniu i podgrzewać do połączenia składników, od czasu do czasu mieszając. Jak tylko masa zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając aby polewa się nie przypaliła. Garnek z polewą zestawić z ognia i nakryć talerzykiem, aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut. Po czym wylać na wierzch polewę czekoladową. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Tagi: kakao
22:53, n_zak , Ciasta
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 12 stycznia 2015

Do ciast z jabłkami podchodzę na zasadzie: 'chętnie zjem, ale tylko wtedy, kiedy nie ma nic innego do wyboru'. ;) Mam jednak w domu fana szarlotek, więc czasami zdarza mi się jakąś popełnić.
Szarlotka z budyniem jest łatwa w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje, jest też smaczna, ale czegoś mi w niej brakowało. Zasmakowała mi za to bardzo w wersji z dodatkiem świeżych, cierpkich żurawin, które nadały jej trochę charakteru. I taką wersję Wam polecam!

źródło przepisu: mojewypieki.com

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

ponadto

  • 1 1/2 kg jabłek (użyłam szarej renety)
  • ew. 100 g świeżych żurawin
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder - do posypania

Blaszkę o wymiarach około 21x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście (ewentualnie dodatkowo obsypać żurawinami). Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka, ekstrakt z wanilii i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21