Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zapiekanki i tarty

wtorek, 03 września 2013

Kolejna przygoda z kwiatami cukinii, trochę bardziej pracochłonna niż ta zeszłoroczna, ale zdecydowanie warta powtórki. Niezawodne połączenie cukinii, koziego sera i tymianku, wzbogacone, ulubioną ostatnio, wędzoną papryką i delikatnym mięsem kurczaka. Polecam, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

składniki na 6 sztuk

składniki na kruche ciasto

  • 130 g mąki
  • 80 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • lodowata woda

składniki na farsz

  • ok 300 g piersi kurczaka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 cebule
  • niewielka cukinia
  • 6 kwiatów cukinii
  • 150 g ricotty
  • łyżka śmietany
  • 150 g koziego sera (twarogowego)
  • 50 g wyrazistego w smaku żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek

Przygotować kruche ciasto: Mąkę i przyprawy przesiać do malaksera, dodać masło i miksować, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlać niewielką ilość wody, wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 6 równych porcji, rozwałkować i ostrożnie przełożyć do foremek. Dokładnie wypełnić wnętrze, docisnąć. Schładzać około 30 minut w lodówce.
W tym czasie przygotować farsz: kurczaka z listkiem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli gotować około 12-15 minut, następnie odłożyć do ostygnięcia.
Cukinię pokroić na cieniutkie wstążki (ja robię to obieraczką do warzyw) i przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą.
Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle. Połowę odłożyć, resztę wymieszać z pokrojonym w niewielką kostkę kurczakiem, żółtym serem, ricottą i śmietaną. Doprawić łyżeczką wędzonej papryki, gałką muszkatołową solą i pieprzem.
Kozi ser wymieszać z pozostałą cebulą, łyżeczką papryki oraz szczyptą soli i pieprzu, następnie nafaszerować nim oczyszczone kwiaty cukinii.
Przed pieczeniem tarteletki ponakłuwać widelcem (można też przykryć krążkami papieru do pieczenia i wysypać fasolą, aby nie straciły kształtu w trakcie pieczenia).
Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Na podpieczonych tarteletkach rozłożyć mięsny farsz i po jednym nafaszerowanym kwiecie cukinii, przyozdobić cukiniowymi wstążkami.
Zapiekać kolejne 10-12 minut.
Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku.

Smacznego!

piątek, 31 sierpnia 2012

Wymarzone śniadanie, które sprawiłam sobie ostatniego dnia urlopu... Chłopa oszczędziłam, bo kiedy każę mu zjeść cukinię cierpi przeokrutnie. ;) Nie wie co traci - kozi ser i cukinia to jedno z doskonalszych połączeń smakowych!

  • płat ciasta francuskiego (25x25 cm)
  • 150 g twarożku z koziego sera
  • kwiaty cukinii
  • młoda cukinia
  • kilka suszonych pomidorów z zalewy
  • gałązki tymianku
  • świeżo mielony pieprz
  • jajko lub mleko do posmarowania ciasta

Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem lub mlekiem, a następnie połową serka wymieszanego z pieprzem. Cukinię pokroić i plasterki, pomidory w paski. Pozostałym serkiem nadziać kwiaty cukinii. Ułożyć na tarcie wraz z cukinią, pomidorami i gałązkami tymianku. Zagiąć do środka brzegi, na szerokości około 1,5 centymetra.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

***

środa, 05 października 2011

W wersji damsko - męskiej, połowa z kozim serem, czerwoną cebulą, brokułami i cukinią, połowa z salami, cebulą, papryką i oliwkami. Po który kawałek sięgnęlibyście chętniej? ;)

źródło przepisu: 'Pizza, chleb i inne pyszności', Alessandra Zecchini, wyd. KDC

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki + mąka do posypywania
  • szczypta soli

sos pomidorowy

  • 500 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • ew. suszone oregano

 

  • ulubione dodatki

Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, zastawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i posypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować sos: pomidory (razem z sokiem) przełożyć do miksera, dodać czosnek i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Dodać oliwę z oliwek, bazylię i sól do smaku. Przykryć i odstawić.
Po dwóch godzinach rozgnieść ciasto, ponownie wyrabiać przez minutę. Rozciągnąć je palcami po całej powierzchni blachy (u mnie ok. 35x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.
Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć dodatki i piec przez kolejne 10-15 minut. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

piątek, 27 maja 2011

...w trzech odsłonach.
Błyskawiczne, proste, z tym, co w maju najlepsze! Gorąco polecam!

Tarta  ze szparagami, pomidorkami i boczkiem

  • płat ciasta francuskiego (24 x 14 cm)
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka pomidorków truskawkowych
  • 2-3 plasterki boczku
  • roztrzepane jajko
  • sól gruboziarnista
  • świeży tymianek

Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą. Na wierzchu ułożyć szparagi, pomidorki i boczek.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe posypać tymiankiem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

***

Tarta  z botwiną, kozim serem i gruszką

  • płat ciasta francuskiego (24 x 14 cm)
  • kilka listków botwiny (z łodyżkami)
  • 50 g koziego sera
  • 1/2 dużej gruszki
  • garść orzeszków piniowych
  • roztrzepane jajko
  • sól gruboziarnista
  • świeżego rozmarynu

Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą. Na wierzchu ułożyć pokrojoną na kawałki botwinę, pokruszony ser, pokrojoną w kostkę gruszkę i orzeszki piniowe.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe posypać rozmarynem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 

***

Tarta  z truskawkami, rabarbarem i miętą

  • płat ciasta francuskiego (24 x 14 cm)
  • łodyga rabarbaru
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • świeża mięta

Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą. Na wierzchu ułożyć pokrojony na kawałki obrany rabarbar i połówki truskawek, posypać cukrem.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe posypać listkami mięty. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

 

wtorek, 30 listopada 2010

  • 200 g brązowego ryżu
  • 2 szklanki jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • 1/2 szklanki żurawin z gruszkami
  • łyżka masła
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • łyżka cynamonu (+ łyżeczka do jabłek)
  • łyżeczka mielonych goździków
  • laska wanilii
  • 100 ml kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

kwaśna śmietana do podania

Jabłka wymieszać z łyżeczką cynamonu. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeszcze gorący dokładnie wymieszać z masłem, 80 g cukru trzcinowego, skórką cytrynową, łyżką cynamonu, goździkami i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Połowę ryżu wyłożyć do niewielkiego naczynia żaroodpornego. Na warstwie ryżu dokładnie rozprowadzić żurawiny, a następnie kolejno: 1/4 ryżu, jabłka, 1/4 ryżu. Ostatnią warstwę ryżu śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i posypać pozostałym cukrem trzcinowym.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać ciepłe, polane kwaśną śmietaną i posypane cynamonem.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3