Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zupy

piątek, 06 lutego 2015

Propozycja na niedzielny obiad. Rosół z prawdziwej wiejskiej kury, nietypowo przyprawiony, bardzo aromatyczny. Ponieważ czekało nas jeszcze drugie danie, rosół jedliśmy bez makaronu, oprószony tylko świeżo mielonym pieprzem, ale polecam przygotować do niego domowy makaron.
Ponieważ nie jesteśmy w stanie przejeść takiej ilości rosołu, kilka porcji mrożę, to dobra baza do przygotowywania pomidorówki czy zup kremów.

źródło przepisu: stolikwkropki.pl

  • niewielka kura (1 1/2 - 2 kg)
  • 5 marchwi
  • sporych cebula
  • 3 niewielkie pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • szczypta szafranu  (ok. 15 nitek)
  • ok. 10 sztuk goździków
  • laska cynamonu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 4 litry wody

Kurę umyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. W międzyczasie należy pozbyć się szumu. Po 30 minutach dodać warzywa: marchew, cebulę i korzeń pietruszki, wszystko obrane ze skóry, ale w całości. Doprawić solą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki (zostawić część do dekoracji talerzy), przyprawy: pokruszony szafran, cynamon, goździki, pieprz i ziele angielskie). Gotować razem około 15-20 minut, aż rozejdzie się zapach szafranu.
Rosół podajemy z makaronem, z pokrojoną w talarki marchewką i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

niedziela, 30 marca 2014

W oczekiwaniu na nowalijki i lekkie wiosenne zupy, polecam pyszną, jeszcze typowo zimową - gęstą, pożywną i rozgrzewającą. Jeśli lubicie kremowe zupy, musicie spróbować!

źródło przepisu: www.kwestiasmaku.com
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • duża cebula, pokrojona w małą kosteczkę
  • 3 średnie pietruszki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • pełna szklanka suchej drobnej fasolki
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • sok z 1/4 cytryny
  • 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • papryka wędzona
  • gałka muszkatołowa

do podania

  • śmietanka 30%
  • olej z pestek dyni
  • prażone pestki dyni

Suchą fasolkę przykryć wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin lub najlepiej na noc. Dolać wody, aby cała zakryła fasolę i gotować przez 40 minut, aż do miękkości. Pod koniec posolić.
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, dodać czosnek i cebulę, wymieszać. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 7 minut, aż będą miękkie. Dodać pietruszkę i ziemniaki, wymieszać, przykryć i dusić przez około 7 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolkę wraz z wywarem, w którym się gotowała, bulion, liście laurowe i sok z cytryny. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Wyjąć liście laurowe, dodać śmietankę kremową i zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Wymieszać z mlekiem i doprawić do smaku (ja wsypałam po sporej szczypcie pieprzu, gałki muszkatołowej i ostrej wędzonej papryki), podgrzać przed podaniem. Podawać z odrobiną śmietanki i oleju z pestek dyni, posypane uprażonymi pestkami dyni.

Smacznego!



czwartek, 01 listopada 2012

Taka szybka pomidorowa, to mój ulubiony sposób na spożytkowanie ostatniej porcji rosołu. Zazwyczaj jemy z domowym makaronem albo koperkowymi kluskami lanymi. Tym razem, dla urozmaicenia, przygotowałam parmezanowe świderki z ciasta francuskiego. Lubimy to! ;)

  • litr rosołu lub bulionu drobiowego
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła klarowanego
  • świeże zioła
  • łyżeczka tabasco
  • ew. sól, pieprz do smaku
  • gęsta śmietana lub jogurt naturalny
  • parmezan

Czosnek posiekać i delikatnie podsmażyć na oliwie z masłem. Dodać pomidory razem z sokiem, przecier (w sezonie używamy oczywiście świeżych pomidorów, mięsistych pomidorów), tabasco i posiekane zioła. Po kilku minutach zalać bulionem i gotować około 20 minut, jeśli trzeba doprawić do smaku. Podawać z łyżką śmietany, posypaną odrobiną parmezanu. 

***

  • płat ciasta francuskiego
  • ok. 4 łyżek rozpuszczonego masła
  • ok. 4-6 łyżek parmezanu
  • ok. 4-6 łyżek siemienia lnianego

Płat ciasta francuskiego przeciąć wzdłuż na połowę. Każdą część posmarować masłem, posypać parmezanem i siemieniem. Następnie nałożyć jeden płat na drugi, dobrze docisnąć i pokroić, wzdłuż krótszej krawędzi na paski szerokości około 2 centymetrów. Każdy pasek chwycić po dwóch końcach i obkręcać w przeciwne strony, aż powstanie świderek.
Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach.
Piec do zarumienienia, około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Przed podaniem lekko przestudzić, dobrze smakują także zimne.

Smacznego!

poniedziałek, 14 listopada 2011

Tym razem zapraszam na zupę z Mazowsza. Prościej już chyba nie można, ale czy może być coś lepszego dla zdeklarowanego wielbiciela i zup, i grzybów? :)

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • 15 młodych suszonych kapeluszy prawdziwków
  • sól, pieprz
  • 4 szklanki wywaru z jarzyn

Grzyby dokładnie umyć, zalać szklanką przegotowanej wody, zostawić na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości, grzyby wyjąć i pokroić w cienkie paseczki. Wywar z jarzyn połączyć z wywarem grzybowym, dodać grzyby, doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Podawać z łazankami lub pasztecikami.

Smacznego!

***

Zupę grzybową dołączam do zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl oraz Grzybobranie 2011.

sobota, 12 listopada 2011

Góralska zupa z jabłek i śmietany, ciekawa, choć trochę mdła (dlatego troszkę podrasowałam ją pieprzem). Do ulubionych jej nie zaliczę, ale warto o niej pamiętać w sytuacjach awaryjnych, gdyż jest błyskawiczna do wykonania, a składniki zawsze znajdą się w domu.

źródło przepisu: 'Kuchnia polska, Potrawy regionalne', Hanna Szymanderska, wyd. Świat Książki

  • 300 g jabłek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 6 szklanek wody
  • sól (dałam też odrobinę pieprzu)

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Po ugotowaniu przetrzeć przez sito, doprawić solą, pieprzem i śmietaną. Ponownie zagotować. Podawać z ziemniakami.

Smacznego!

***

Galas wypróbowałam w ramach zabawy "Gotujemy po polsku!", organizowanej przez Irenę i Andrzeja, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8