Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ciastka

piątek, 09 stycznia 2015

Przygotowane na bazie przepisu za ikeowskie bułeczki cynamonowe, które jedliśmy całkiem niedawno. Nadzienie, to nic innego, jak mieszanka składników pozostałych po pieczeniu ciasteczek do świątecznych paczek. ;)
Bułeczki są idealne na drugie śniadanie. Można je zamrozić po przestudzeniu i mieć pod ręką zawsze, kiedy przyjdzie ochota.

składniki na 12-14 sztuk

bułeczki drożdżowe

  • 38 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • łyżka stołowa rozdrobnionego kardamonu

nadzienie

  • 50 g marcepanu
  • 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 50 g groszków czekoladowych
  • 50 ml amaretto
  • 75 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • łyżeczka cynamonu

glazura

  • jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki wody
  • cukier kryształ

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni) mleku. Dodać większość mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy), masło pokrojone w kawałki, cukier puder, jajko i przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki (oprócz groszków czekoladowych) utrzeć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie i posypać czekoladą. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Jajko ubić z solą i wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.

Smacznego!

poniedziałek, 10 listopada 2014

Cynamonowe bułeczki chodziły za mną od dawna, aż do wczoraj, kiedy w ręce wpadł mi przepis proponowany przez IKEA.
Jak na IKEA przystało, bułeczki są bardzo łatwe i jak na ciasto drożdżowe, bardzo szybkie w przygotowaniu. ;)
Prosto z piekarnika jedliśmy je, popijając zimnym mlekiem. Jednak bardzo smakowały nam też po przestudzeniu, przekrojone na pół, posmarowane masłem i z ostrym, orzechowym w smaku żółtym serem.

źródło przepisu: 'FIKA Przepisy na 30 klasycznych wypieków. Od małych ciasteczek po świąteczne ciasta' wyd. IKEA
składniki na 10 dużych bułeczek

bułeczki drożdżowe

  • 38 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • jajko
  • łyżka stołowa rozdrobnionego kardamonu (dodałam też 1/2 łyżeczki mielonego imbiru)

nadzienie cynamonowe*

  • 75 g marcepanu
  • 75 g masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka wody
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • łyżka cynamonu

glazura

  • jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki wody
  • cukier kryształ (użyłam trzcinowego)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Drożdże dokładnie rozetrzeć w ciepłym (około 37 stopni) mleku. Dodać większość mąki (2-3 łyżki zostawić po oprószenia stolnicy), masło pokrojone w kawałki, cukier puder, jajko i przyprawy. Wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej, elastycznej masy. Pozostawić do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu, pod przykryciem, około 30-45 minut (ciasto musi podwoić swoją objętość).
W tym czasie przygotować nadzienie: wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, krótko wyrobić i rozwałkować na prostokąt (około 40x60 cm). Równomiernie rozprowadzić nadzienie. Następnie zrolować ciasto wzdłuż dłuższej krawędzi. Mokrym nożem pokroić ciasto na 2-3 centymetrowe kawałki, ułożyć ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce na wyrośnięcie. Pozostawić pod przykryciem 20-30 minut, by ciasto wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Jajko ubić z solą i wodą, następnie delikatnie posmarować bułeczki. Posypać cukrem.
Piec na środkowej półce piekarnika przez około 7-8 minut, w temperaturze 250 stopni.

*W stosunku do oryginalnego przepisu zwiększyłam ilość nadzienia o 50%.

Smacznego!

wtorek, 12 listopada 2013

Najlepsze, bo jedzone tylko raz w roku... Tradycyjne wielkopolskie rogale w domowym wydaniu, nie wiem jak w Poznaniu, ale w Trójmieście nie znajdziecie lepszych. ;)
Jest z nimi trochę zabawy, ale warto poświęcić czas. Ja zabierałam się za nie przez kilka lat, teraz nie wyobrażam sobie ich nie upiec, i skrupulatnie dbam, żeby mieć porcję białego maku we właściwym czasie. :)
Polecam!

źródło przepisu: mojewypieki.com

ciasto drożdżowo - francuskie (12 dużych lub 24 mniejsze rogale)

  • szklanka ciepłego mleka
  • łyżka suchych drożdży (12 g)
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej (z tego 2 łyżki odjąć do ciasta)

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżam, dodać resztę składników i rozetrzeć pomiędzy palcami, pod koniec dodając 2 łyżki rozpuszczonego masła. Wyrobić ciasto, bardzo krótko - tylko do połączenia; powinno pozostać lepiące. Uformować z niego prostokąt owinąć szczelnie folią i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po  ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Nadzienie

  • 300 g białego maku
  • 100 g masy marcepanowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Ponadto

  • jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania
  • posiekane orzechy włoskie lub migdały do posypania

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda (reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę).
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm, przekroić na pół wzdłuż dłużej krawędzi, następnie każdy z powstałych prostokątów pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 - 50 minut lub do podwojenia objętości.

Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec około 20 - 30 minut, aż się ładnie zezłocą, w temperaturze 180 stopni. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Lukier

  • szklanka cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody

Składniki rozetrzeć w naczyniu grzbietem łyżki, do gładkości. Gęstość lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Smacznego!

środa, 02 marca 2011

  • 1/2 kg twarogu
  • 2 jajka
  • 120 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 500 - 600 g mąki
  • olej do smażenia

lukier

  • cukier puder
  • sok z cytryny

Twaróg utrzeć z cukrami na gładką masę, dodać rozpuszczony tłuszcz, jajka, sodę, sól i 500 g mąki, zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką. 
Rozwałkować na grubość około 3 - 5 mm, za pomocą szklanki wycinać krążki, wewnątrz każdego wyciąć dziurkę (np. małym kieliszkiem)*.
Wrzucać partiami do rozgrzanego oleju, smażyć do zarumienienia z obu stron, obracając w trakcie. Wyłożyć na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gotowe polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

* Wycięte środki można zagnieść z pozostałym ciastem lub wrzucić do oleju, aby usmażyć małe serowe kuleczki.

Smacznego!

***

Przepis na oponki dopisuję do akcji Karnawałowo mi!

piątek, 17 grudnia 2010

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 100 g gotowej masy makowej
  • 3 - 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 - 4 łyżki posiekanych orzechów
  • 3 - 4 łyżki mleka

Arkusze ciasta francuskiego cienko rozwałkować, następnie jeden posmarować mlekiem. Następnie równomiernie rozprowadzić masę makową i bakalie. Przykryć drugim arkuszem, dobrze docisnąć i pokroić, wzdłuż krótszej krawędzi na paski centymetrowej szerokości. Każdy pasek chwycić po dwóch końcach i obkręcać w przeciwne strony, aż powstanie świderek.
Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, w kilkucentymetrowych odstępach.
Piec do zarumienienia, około 10 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4