Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 29 stycznia 2015

Tym napojem rozpoczęliśmy warsztaty, o których pisałam tutaj.
Jest gęsty, aksamitny, okrutnie słodki i kaloryczny... ale to takie kalorie, które wywołują jakby mniejsze wyrzuty sumienia. ;) Jest wprost uzależniający, choć jednorazowo nie da się go wypić za dużo. Proporcje składników są oczywiście orientacyjne, można je zmieniać wedle własnych upodobań. U nas jednak przyjęły się takie jak poniżej, niewielka porcja, ale za to maksymalnie skoncentrowanego dobra - pół kubka takiego napoju daje zastrzyk energii na pół dnia. :)
Polecam, szczególnie zimą!

składniki na 2 porcje

  • 4 łyżki tahini
  • 6 łyżek karobu (melasy)
  • 300-350 ml gorącej wody
  • ew. pół łyżeczki cynamonu lub imbiru

Tahini, karob i cynamon dokładnie wymieszać. Zalać gorącą wodą i mieszać do uzyskania jednolitego płynu. Odstawić na kilka minut, po czym przelać do szklaneczek i podawać.

Smacznego!

środa, 28 stycznia 2015

Puszyste, wilgotne, a jeśli zrezygnujecie z polewy - wegańskie, ciacho. Jest naprawdę banalnie proste do wykonania, a na dodatek, można je upiec o każdej porze dnia i nocy, bo wszystkie potrzebne składniki zawsze znajdują się w kuchni. :)

źródło przepisu: bayaderka.blogspot.com

ciasto

  • 380 g mąki pszennej
  • 350 g cukru
  • 8 łyżek kakao holenderskiego
  • łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej (użyłam po łyżeczce proszku i sody)
  • 3/4 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego albo ekstraktu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki octu
  • 12 łyżek oleju słonecznikowego
  • 440 ml dobrej kawy

polewa czekoladowa

  • 60 g masła
  • 60 ml mleka
  • 90 g cukru
  • 4 łyżki kakao holenderskiego
  • ew. 2 łyżki amaretto

Suche składniki - mąkę, proszek, sodę, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao, sól mieszać widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty. W suchych składnikach, dokładnie przemieszanych, zrobić trzy dołki. Do jednego wlać olej, do drugiego kawę. Do trzeciego ocet i ekstrakt. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia składników. Niewielką formę (u mnie 20 x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Piec 40-45 minut do tzw. suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: do garnka włożyć masło, wlać mleko i ewentualnie amaretto, wsypać cukier i kakao. Postawić garnek na średnim ogniu i podgrzewać do połączenia składników, od czasu do czasu mieszając. Jak tylko masa zacznie się gotować, zmniejszyć płomień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając aby polewa się nie przypaliła. Garnek z polewą zestawić z ognia i nakryć talerzykiem, aby nie powstał kożuch. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie przez 15 minut. Po czym wylać na wierzch polewę czekoladową. Odstawić ciasto do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

Tagi: kakao
22:53, n_zak , Ciasta
Link Komentarze (6) »
poniedziałek, 19 stycznia 2015

Po ostatnich warsztatach, próbuję (ku przerażeniu Pawła ;)) coraz to nowych vege przepisów. Przyjmowane są u nas z różnym nastawieniem. Bo o ile mi ta pasta podpasowała - smaczna, sycąca, w sam raz na zimę, to Paweł spróbował, skrzywił się i... zjadł kanaki z szynką. :)

źródło przepisu: bakra.com.pl

  • puszka białej fasoli
  • 2-3 łyżki tahini
  • 2 ząbki czosnku (dałam 4 niewielkie)
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ew. świeżo mielony pieprz

Fasolę i czosnek dokładnie zmiksować. Dodać tahini i drobno posiekaną pietruszkę, dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić świeżo mielonym pieprzem. Podawać jako pastę kanapkową albo dip np. do krakersów.

Smacznego!

niedziela, 18 stycznia 2015

Moje ulubione obiady to te, które przygotowuje się tyle czasu, ile gotuje się makaron. ;)
Potem wystarczy go tylko odcedzić, dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotowe. Nie wygrałyby one może konkursu na najpiękniejsze danie, ale są naprawdę pyszne i sycące. U nas najczęściej bazą jest łosoś z groszkiem, ale można tu dodać praktycznie wszystko.
Taki makaron smakuje dobrze także na zimno, więc możecie go zabrać ze sobą 'na wynos', nawet jeśli nie będziecie mieli możliwości podgrzania.

składniki na 4 porcje

  • 200 g makaronu pełnoziarnistego (świderki lub rurki)
  • 150 g łososia wędzonego na gorąco
  • 100 g mrożonego groszku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • garść oliwek
  • awokado
  • niewielka cukinia
  • garść słonecznika
  • oliwa z oliwek lub olej z suszonych pomidorów (około 4 łyżek)
  • sól, pieprz

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut dorzucić groszek i pokrojoną w niewielką kostkę cukinię. Odcedzić, dodać pozostałe składniki, grubo posiekane. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Do ciast z jabłkami podchodzę na zasadzie: 'chętnie zjem, ale tylko wtedy, kiedy nie ma nic innego do wyboru'. ;) Mam jednak w domu fana szarlotek, więc czasami zdarza mi się jakąś popełnić.
Szarlotka z budyniem jest łatwa w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje, jest też smaczna, ale czegoś mi w niej brakowało. Zasmakowała mi za to bardzo w wersji z dodatkiem świeżych, cierpkich żurawin, które nadały jej trochę charakteru. I taką wersję Wam polecam!

źródło przepisu: mojewypieki.com

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 g masła/margaryny
  • szklanka cukru pudru
  • jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

ponadto

  • 1 1/2 kg jabłek (użyłam szarej renety)
  • ew. 100 g świeżych żurawin
  • 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • kilka łyżek bułki tartej
  • cukier puder - do posypania

Blaszkę o wymiarach około 21x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek). Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście (ewentualnie dodatkowo obsypać żurawinami). Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka, ekstrakt z wanilii i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!