Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 03 lutego 2015

Staram się, żeby na co dzień, nasze koktajle były lekkie i orzeźwiające, czasem jednak potrzebujemy czegoś treściwszego. Dzisiejszy koktajl jest gęsty, aksamitny i bardzo słodki, ale przy tym pełen wartości odżywczych. Polecam, szczególnie kiedy czeka Was długi, aktywny dzień. :)

składniki na 2 duże porcje

  • 2 szklanki jarmużu (liści bez twardych włókien)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 gałązki kolendry
  • awokado
  • niewielka główka sałaty rzymskiej
  • 3 niewielkie pomarańcze
  • mały banan
  • 1/2 szklanki świeżo tłoczonego soku jabłkowego
  • 2-3 łyżki karobu (melasy)

Wszystkie składniki umyć i dokładnie osuszyć. Owoce obrać ze skórki, z awokado i ewentualnie z pomarańczy, usunąć pestki, z sałaty wyciąć głąb i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie wszystko dokładnie zmiksować z dwiema szklankami wody. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu (ale można wziąć go też do pracy, jako treściwe drugie śniadanie, przechowywać w lodówce, przed spożyciem dokładnie wymieszać).

Smacznego!

poniedziałek, 02 lutego 2015

Zielone koktajle pijemy od dawna, namiętnie częstuję też nimi naszych gości. Jednak zawsze były to słodkie, owocowe mikstury z zielonym akcentem (szpinaku, jak: tu, tu czy tu, pietruszki albo rukoli). Ostatnio, zachęcona doświadczeniami koleżanki, staram się odwracać proporcje i bazować na mieszance zielonych warzyw, dorzucając tylko słodki owoc do smaku (tu najpewniejszy jest banan, chociaż coraz częściej zdarza mi się przygotowywać koktajle z dodatkiem kiwi, jabłka czy ananasa). Okazuje się, że zmiksować można dosłownie wszystko. Oprócz składników wymienionych poniżej regularnie pojawia się u nas też cykoria, papryka, najróżniejsze kiełki i wszystkie dostępne gatunki sałat.
A w najbliższym czasie planuję osiągnąć kolejny etap wtajemniczenia i zmiksować buraka (dotychczas sok pomidorowy i buraczany były dla mnie niepijalne, mimo, że warzywa same w sobie, bardzo lubię). ;)

składniki na 2 porcje

  • 2 szklanki jarmużu (liści bez twardych włókien)
  • garść botwiny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 gałązki melisy
  • 1/2 dużego ogórka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 słodkie kiwi
  • opcjonalnie: niewielki, dojrzały banan

Wszystkie składniki umyć i dokładnie osuszyć, kiwi obrać ze skórki, ogórka i łodygi selera naciowego pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wszystko dokładnie zmiksować z dwiema szklankami wody. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

niedziela, 01 lutego 2015

Planowałam po raz kolejny upiec sernik z żurawinami i marcepanem, ale zanim dotarłam do kuchni, wymyśliłam nowy. ;)
Świetnie się prezentuje, jest delikatny, kremowy, z lekką kokosową nutą, to także kolejny sernik, któremu zdecydowanie służy dłuższy pobyt w lodówce - najbardziej smakował mi ostatni kawałek, jakieś 4-5 dni po upieczeniu - dlatego możecie go przygotować na kilka dni przed planowanym podaniem.

spód kokosowo - pomarańczowy

  • 250 g ciasteczek owsianych z orzechami
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 70 g masła 
  • szklanka konfitury pomarańczowej

Ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami i wiórkami kokosowymi. Tortownicę (24-26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut). Następnie na schłodzony spód wyłożyć i równomiernie rozprowadzić konfiturę.

masa serowa

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 250 g śmietanki kokosowej
  • 4 jajka
  • 50 ml malibu
  • 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Następie dodać śmietankę kokosową i malibu, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

ponadto

  • 2 galaretki (użyłam pomarańczowej i cytrynowej)
  • 400 ml świeżego gęstego soku (u mnie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, zmiksowany z mango, bananem i jabłkiem)

Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić do przestudzenia na kilkanaście minut. Następnie wymieszać dokładnie z sokiem owocowym. Tężejącą galaretkę wylać na sernik, schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Smacznego!

sobota, 31 stycznia 2015

Pyszne, nie za słodkie, kruche i delikatne, z wyraźnym chałwowym posmakiem.
Było trochę zabawy przy ich formowaniu, bo ciasto jest dość suche. Także po upieczeniu ciastka były bardzo delikatne, pierwsze, które chciałam spróbować, zaraz po wyjęciu z piekarnika, rozpadło się na kawałki, dlatego trzeba pozwolić im dobrze wystygnąć.
Polecam, szczególnie miłośnikom chałwy!

źródło przepisu: mojewypieki.com
(składniki na około 60 ciastek)

  • szklanka tahini
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru pudru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • opcjonalnie: ziarna sezamu do dekoracji

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Z ciasta formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać 2 łyżki wody. Układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać dłonią. Ciasteczka oprószyć delikatnie sezamem, przyklepać.
Piec przez około 13 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu pozostawić chwilę na blaszce (będą dość miękkie i kruche), następnie przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Smacznego!

piątek, 30 stycznia 2015

Moja fascynacja karobem i tahini, a konkretniej tym, co można przygotować na bazie ich mieszanki, trwa. Zdecydowanie lubię to, co słodkie, a jak to słodkie ma przy okazji całą listę właściwości prozdrowotnych (więcej o zaletach - szczególnie karobu - możecie przeczytać tutaj) i jest pełne wartości odżywczych, to już idealnie.
Dzisiejszy koktajl jest zdecydowanie lżejszy od napoju, który pokazywałam wczoraj, ale także daje duży zastrzyk energii. Będzie świetny na śniadanie!

składniki na 2 porcje

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki tahini
  • 4 łyżki karobu (melasy)
  • łyżeczka cynamonu
  • 400 ml wody
  • ew. garść kostek lodu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać do szklanek, dodać po kilka kostek lodu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!