Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 10 lutego 2015

 ...zwany też 'szalonym cielaczkiem' :)
Jeśli lubicie słodkie alkohole i kajmak, ten likier jest stworzony dla Was. Smakował nawet Pawłowi, który za słodkimi trunkami nie przepada.
Świetnie sprawdził się też jako baza do milkshake'a dla dorosłych - zmiksowany z lodowatym mlekiem i odrobiną lodów śmietankowych. Pyszny!

źródło przepisu: przystole.blox.pl

  • 500 ml białego rumu
  • puszka kajmaku (510 g)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do pojemnika blendera wlać połowę rumu, przełożyć kajmak i zmiksować dokładnie. Dolać resztę rumu oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dobrze zmiksować. Gotowy likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 dni.
Można przechowywać w temperaturze pokojowej, jeśli ma postać dłużej, przechowywać w lodówce. Każdorazowo przed nalaniem do kieliszków dokładnie wstrząsnąć.

Na zdrowie!

piątek, 06 lutego 2015

Propozycja na niedzielny obiad. Rosół z prawdziwej wiejskiej kury, nietypowo przyprawiony, bardzo aromatyczny. Ponieważ czekało nas jeszcze drugie danie, rosół jedliśmy bez makaronu, oprószony tylko świeżo mielonym pieprzem, ale polecam przygotować do niego domowy makaron.
Ponieważ nie jesteśmy w stanie przejeść takiej ilości rosołu, kilka porcji mrożę, to dobra baza do przygotowywania pomidorówki czy zup kremów.

źródło przepisu: stolikwkropki.pl

  • niewielka kura (1 1/2 - 2 kg)
  • 5 marchwi
  • sporych cebula
  • 3 niewielkie pietruszki
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki soli morskiej
  • szczypta szafranu  (ok. 15 nitek)
  • ok. 10 sztuk goździków
  • laska cynamonu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • łyżeczka brązowego cukru
  • 4 litry wody

Kurę umyć, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez 30 min. W międzyczasie należy pozbyć się szumu. Po 30 minutach dodać warzywa: marchew, cebulę i korzeń pietruszki, wszystko obrane ze skóry, ale w całości. Doprawić solą i gotować, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki (zostawić część do dekoracji talerzy), przyprawy: pokruszony szafran, cynamon, goździki, pieprz i ziele angielskie). Gotować razem około 15-20 minut, aż rozejdzie się zapach szafranu.
Rosół podajemy z makaronem, z pokrojoną w talarki marchewką i świeżą natką pietruszki.

Smacznego!

czwartek, 05 lutego 2015

To najlepszy lekki obiad, jaki jadłam w ostatnim czasie. Niestety zrobiłam tylko dwie sztuki, więc kiedy tylko spróbowałam, zaczęłam mieć nadzieję, że Paweł po stwierdzeniu 'czemu boczniaki nie mogły być boczkiem', odda mi swoją porcję. ;) Ale i jemu zasmakowało, więc wkrótce czeka nas powtórka. Polecam!

składniki na 2 sztuki

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 4 boczniaki (wybrałam jak najbardziej płaskie)
  • burak (pieczony lub gotowany)
  • niewielka główka sałaty rzymskiej
  • niewielka biała, podłużna papryka
  • chipsy z jarmużu
  • łyżka sezamu
  • jajko, bułka tarta, sól, pieprz (na panierkę)
  • olej do smażenia

sos z tahini

  • 2 czubate łyżki tahini
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 - 1 łyżeczka karobu (melasy) lub miodu
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Boczniaki sałatę i paprykę, umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju do zarumienienia, z obu stron. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu, następnie pokroić w paski).
Placki tortilli podgrzać w piekarniku (w temperaturze 150 stopni, około minuty każdą stronę) lub na patelni. Ciepłe posmarować sosem, ułożyć listki sałaty, plasterki papryki i buraka oraz paseczki boczniaków. Zawinąć, polać resztą sosu, posypać po wierzchu sezamem i jarmużowymi chipsami.

Smacznego!

Choć fascynowały mnie od dawna, pierwsze przygotowałam przez przypadek, kiedy to kawałki jarmużu dodałam do domowej pizzy. :) Bardzo mi wtedy zasmakowały i dlatego, chwilę później, przygotowałam kolejną porcję. Są naprawdę smaczne, delikatne i bardzo chrupiące. Można je jeść jako przekąskę albo stosować jako dodatek do innych dań.

źródło inspiracji: www.jadlonomia.com

  • pęczek jarmużu
  • płaska łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • świeżo mielona sól morska
  • 1-2 łyżki oliwy

Liście jarmużu umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 - 3 cm (w przypadku jarmużu paczkowanego, wystarczy go przebrać, usuwając kawałki ze stwardniałymi włóknami). W dużej misce wymieszać oliwę z papryką. Wsypać jarmuż i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła wszystkie liście. Następnie ułożyć je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Oprószyć świeżo mieloną solą.
Piec przez 5 -7 minut w temperaturze 150 stopni, aż będą chrupkie (pod koniec pieczenia obserwować czy nie zaczynają ciemnieć - przypalają się bardzo szybko).

 Smacznego!

środa, 04 lutego 2015

Upiekłam je w ramach eksperymentu i pokochałam od pierwszego kęsa. Są przepyszne, chrupiące i przede wszystkim zdrowsze, niż klasyczne ciastka czekoladowe. Spróbujcie koniecznie! :)

składniki na 12-14 sztuk

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • lekko czubata łyżka karobu (proszku)
  • 2 łyżki karobu (melasy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 40 g jasnego cukru muscovado
  • 50 g masła
  • 50 g groszków z gorzkiej czekolady

Kaszę gryczaną zmielić ma mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło, wyrobić palcami jak na kruszonkę (można to zrobić także w malakserze). Dodać melasę, czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.

Smacznego!