Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 05 lutego 2015

To najlepszy lekki obiad, jaki jadłam w ostatnim czasie. Niestety zrobiłam tylko dwie sztuki, więc kiedy tylko spróbowałam, zaczęłam mieć nadzieję, że Paweł po stwierdzeniu 'czemu boczniaki nie mogły być boczkiem', odda mi swoją porcję. ;) Ale i jemu zasmakowało, więc wkrótce czeka nas powtórka. Polecam!

składniki na 2 sztuki

  • 2 tortille pełnoziarniste
  • 4 boczniaki (wybrałam jak najbardziej płaskie)
  • burak (pieczony lub gotowany)
  • niewielka główka sałaty rzymskiej
  • niewielka biała, podłużna papryka
  • chipsy z jarmużu
  • łyżka sezamu
  • jajko, bułka tarta, sól, pieprz (na panierkę)
  • olej do smażenia

sos z tahini

  • 2 czubate łyżki tahini
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 - 1 łyżeczka karobu (melasy) lub miodu
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól do smaku

Wszystkie składniki na sos dokładnie wymieszać.
Boczniaki sałatę i paprykę, umyć i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju do zarumienienia, z obu stron. Usmażone wyłożyć na ręcznik papierowy, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu, następnie pokroić w paski).
Placki tortilli podgrzać w piekarniku (w temperaturze 150 stopni, około minuty każdą stronę) lub na patelni. Ciepłe posmarować sosem, ułożyć listki sałaty, plasterki papryki i buraka oraz paseczki boczniaków. Zawinąć, polać resztą sosu, posypać po wierzchu sezamem i jarmużowymi chipsami.

Smacznego!

Choć fascynowały mnie od dawna, pierwsze przygotowałam przez przypadek, kiedy to kawałki jarmużu dodałam do domowej pizzy. :) Bardzo mi wtedy zasmakowały i dlatego, chwilę później, przygotowałam kolejną porcję. Są naprawdę smaczne, delikatne i bardzo chrupiące. Można je jeść jako przekąskę albo stosować jako dodatek do innych dań.

źródło inspiracji: www.jadlonomia.com

  • pęczek jarmużu
  • płaska łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • świeżo mielona sól morska
  • 1-2 łyżki oliwy

Liście jarmużu umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć grube włókna biegnące przez środek liścia i pociąć liście na mniejsze kawałki długości 2 - 3 cm (w przypadku jarmużu paczkowanego, wystarczy go przebrać, usuwając kawałki ze stwardniałymi włóknami). W dużej misce wymieszać oliwę z papryką. Wsypać jarmuż i bardzo dokładnie wymieszać, aby oliwa pokryła wszystkie liście. Następnie ułożyć je na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, mogą być ułożone ciasno, ale nie mogą na siebie nachodzić. Oprószyć świeżo mieloną solą.
Piec przez 5 -7 minut w temperaturze 150 stopni, aż będą chrupkie (pod koniec pieczenia obserwować czy nie zaczynają ciemnieć - przypalają się bardzo szybko).

 Smacznego!

środa, 04 lutego 2015

Upiekłam je w ramach eksperymentu i pokochałam od pierwszego kęsa. Są przepyszne, chrupiące i przede wszystkim zdrowsze, niż klasyczne ciastka czekoladowe. Spróbujcie koniecznie! :)

składniki na 12-14 sztuk

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • lekko czubata łyżka karobu (proszku)
  • 2 łyżki karobu (melasy)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 40 g jasnego cukru muscovado
  • 50 g masła
  • 50 g groszków z gorzkiej czekolady

Kaszę gryczaną zmielić ma mąkę. Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Dodać masło, wyrobić palcami jak na kruszonkę (można to zrobić także w malakserze). Dodać melasę, czekoladę i delikatnie wyrobić, by ciasto się połączyło, uformować kulę. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce w bardzo dużych odstępach, lekko spłaszczyć.
Piec 8 - 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzić najpierw na blaszce (będą bardzo miękkie), po 3 minutach na kratce.

Smacznego!

wtorek, 03 lutego 2015

Staram się, żeby na co dzień, nasze koktajle były lekkie i orzeźwiające, czasem jednak potrzebujemy czegoś treściwszego. Dzisiejszy koktajl jest gęsty, aksamitny i bardzo słodki, ale przy tym pełen wartości odżywczych. Polecam, szczególnie kiedy czeka Was długi, aktywny dzień. :)

składniki na 2 duże porcje

  • 2 szklanki jarmużu (liści bez twardych włókien)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 gałązki kolendry
  • awokado
  • niewielka główka sałaty rzymskiej
  • 3 niewielkie pomarańcze
  • mały banan
  • 1/2 szklanki świeżo tłoczonego soku jabłkowego
  • 2-3 łyżki karobu (melasy)

Wszystkie składniki umyć i dokładnie osuszyć. Owoce obrać ze skórki, z awokado i ewentualnie z pomarańczy, usunąć pestki, z sałaty wyciąć głąb i pokroić ją na mniejsze kawałki. Następnie wszystko dokładnie zmiksować z dwiema szklankami wody. Najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu (ale można wziąć go też do pracy, jako treściwe drugie śniadanie, przechowywać w lodówce, przed spożyciem dokładnie wymieszać).

Smacznego!

poniedziałek, 02 lutego 2015

Zielone koktajle pijemy od dawna, namiętnie częstuję też nimi naszych gości. Jednak zawsze były to słodkie, owocowe mikstury z zielonym akcentem (szpinaku, jak: tu, tu czy tu, pietruszki albo rukoli). Ostatnio, zachęcona doświadczeniami koleżanki, staram się odwracać proporcje i bazować na mieszance zielonych warzyw, dorzucając tylko słodki owoc do smaku (tu najpewniejszy jest banan, chociaż coraz częściej zdarza mi się przygotowywać koktajle z dodatkiem kiwi, jabłka czy ananasa). Okazuje się, że zmiksować można dosłownie wszystko. Oprócz składników wymienionych poniżej regularnie pojawia się u nas też cykoria, papryka, najróżniejsze kiełki i wszystkie dostępne gatunki sałat.
A w najbliższym czasie planuję osiągnąć kolejny etap wtajemniczenia i zmiksować buraka (dotychczas sok pomidorowy i buraczany były dla mnie niepijalne, mimo, że warzywa same w sobie, bardzo lubię). ;)

składniki na 2 porcje

  • 2 szklanki jarmużu (liści bez twardych włókien)
  • garść botwiny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 gałązki melisy
  • 1/2 dużego ogórka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 słodkie kiwi
  • opcjonalnie: niewielki, dojrzały banan

Wszystkie składniki umyć i dokładnie osuszyć, kiwi obrać ze skórki, ogórka i łodygi selera naciowego pokroić na mniejsze kawałki. Następnie wszystko dokładnie zmiksować z dwiema szklankami wody. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!