Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 22 października 2013

Na bazie przepisu na uwielbiane w moim otoczeniu, ciasto marchwiowe. Ciężkie, wilgotne ciasto, z dużą ilością dobra w środku. ;) Tym razem w wersji odświętnej - przełożone dżemem i kremem mascarpone.
Piekłam je już trzy razy, ale czasu na zdjęcia zawsze brakowało, te poniżej pstryknęłam na szybko, żeby przypadkiem o nim nie zapomnieć. :) Miało czekać na swoją blogową kolej, jednak znając życie, sezon na dynie (choć długi) szybko by minął (zeszłoroczny hit - ciasto dyniowe przełożone konfiturą z zielonych pomidorów, do dzisiaj się nie doczekało ;)), więc zmotywowana trwającym właśnie Festiwalem Dyni, przepis pokazuję już teraz, a zdjęcia obiecuję podmienić, jak tylko okoliczności pozwolą. Zachęcam do wypróbowania, szczególnie miłośników ciast z warzywnym wsadem. :)

  • 2 szklanki startej na drobnych oczkach dyni (u mnie hokkaido)
  • 4 jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawowego
  • łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 szklanki bakalii, grubo posiekanych (u mnie: rodzynki, orzechy: włoskie, laskowe, nerkowce, migdały i odrobina kandyzowanego imbiru)
  • 100 g białej czekolady, grubo posiekanej
  • kostka masła
  • puszka ananasa w plastrach
  • 250 g mascarpone
  • 80 ml kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • szklanka dżemu z gorzkich pomarańczy
  • cukier puder do posypania

Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami, dodać do masy jajecznej. Dobrze wymieszać (można mikserem). Dodać startą dynię, ponownie dobrze wymieszać. Dodać bakalie, czekoladę, ekstrakty i połowę osączonych na ręczniku papierowym i pokrojonych w niewielkie kawałki plastrów ananasa - wymieszać, a następnie wlać ostudzone masło i ponownie energicznie wymieszać.
Przelać masę do blaszki (u mnie o wymiarach 21x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka. Chwilę przestudzić w uchylonym piekarniku, następnie wystawić na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
Przygotować krem: mascarpone utrzeć z cukrem, następnie cały czas ucierając stopniowo wlewać kremówkę. Dodać ekstrakt i wymieszać do uzyskania jednolitego kremu. Schłodzić.
Pozostałego ananasa posiekać drobno i wymieszać z dżemem pomarańczowym.
Przestudzone ciasto przekroić na pół, dolny blat posmarować równomiernie dżemem, następnie kremem mascarpone. Przykryć górnym blatem i lekko przycisnąć, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

//ciasto na zdjęciu wykonane zostało z połowy porcji w tortownicy 18 cm.

Smacznego!

***