Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 28 października 2012

Zabierałam się za niego już baaardzo długi czas, ale za każdym razem coś wypadało, a kupowane, specjalnie dla kura, piwo wyparowywało... ;) Teraz kiedy raz spróbowaliśmy, na pewno będziemy wracać. Smakuje świetnie, a przygotowuje się praktycznie sam. Polecam!

źródło przepisu: kuchennie.wordpress.com

  • około 2 kg. kurczak
  • butelka piwa (500 ml)
  • ulubione przyprawy (u mnie: papryka, czosnek, sól, pieprz)

dodatkowo

  • 5 marchewek
  • łyżeczka imbiru 

Dzień wcześniej natrzeć przyprawami kurczaka i wstawić na noc do lodówki (jeśli nie macie możliwości przygotować dzień wcześniej, powinien poleżeć w przyprawach przynajmniej 2 godziny). Następnie delikatnie nałożyć kurczaka na otwartą i oczyszczoną z naklejek butelkę, tak aby szyjka była widoczna (jak na zdjęciu poniżej).
Butelkę ustawić na blaszce wypełnionej odrobiną wody, na dnie blaszki ułożyć pokrojone w słupki marchewki wymieszane z imbirem . 
Piec w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem), godzinę na każdy kilogram kurczaka (2 kg - 2 godziny) .
//Gorące piwo będzie wypływać z butelki i podlewać kurczaka, kiedy w pewnym momencie zacznie mu to iść opornie wystarczy wsypać do butelki ok. 1/4 łyżeczki soli.

Smacznego!

piątek, 26 października 2012

Kiedy przejrzy się kilkanaście ostatnich wpisów na blogu, można wyjść z (błędnego szczęśliwie ;)) założenia, że żywimy się wyłącznie słodkościami. Dla równowagi, chciałam pokazać pieczonego kurczaka. Zupełnie nie wiem, jakim cudem wyszła z tego tarta... ;)
Ale kurczak będzie następny, postanowione! :)

źródło przepisu: fotoforum.gazeta.pl
(podaję ze swoimi zmianami, składniki na okrągłą formę średnicy ok. 22-24 cm)

kruchy spód 

  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej

Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
 Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm. Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, wylepić dno i boki, ponakłuwać widelcem . 
Piec przez 15-20 minut, aż zacznie się lekko rumienić, w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika.

masa mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki cukru

dodatkowo

  • ok. 300 g owoców leśnych (u mnie maliny, jeżyny, poziomki)

Mascarpone z jajkami i cukrem dokładnie zmiksować. Na podpieczony spód wyłożyć owoce i zalać zmiksowaną masą.
Piec około 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż masa się zetnie i przyrumieni.

Smacznego!