Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 15 października 2011

Pyszne, zdrowe i sycące śniadanie. Z różowym akcentem - z okazji Różowego Tygodnia, w którym zwracamy szczególną uwagę na istotę badań profilaktycznych w walce z rakiem piersi.

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami)

  •  1 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • szklanka maślanki lub kefiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • szklanka malin
  • 3-4 łyżki prażonych pestek słonecznika

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, proszek, sodę, sól. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: rozbite jajka, maślankę, olej, miód. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać by nie było grudek, wmieszać maliny i pestki dyni.
Nabierać pełną łyżkę ciasta i smażyć na niewielkiej ilości oleju, odwracając na drugą stronę, kiedy na powierzchni placków pokażą się pęcherzyki powietrza. Należy uważać przy smażeniu, ponieważ placki mają tendencję do przypalania się.

Smacznego!



***

piątek, 07 października 2011

Czasami przychodzi nagła, ale wielka ochota na coś pysznego. A w tygodniu czasu na pichcenie ciągle brakuje. Wtedy właśnie doceniam istnienie półproduktów i fakt, że w lodówce zawsze znajdę porcję gotowego ciasta francuskiego. :)
Z ostatnią w tym roku porcją rabarbaru i pierwszymi żurawinami, z pysznym miodowym budyniem. Idealne na pierwsze chłodniejsze dni, cudnie aromatyczne. 

  • płat ciasta francuskiego (u mnie ok. 25x40 cm)
  • paczka budyniu śmietankowego
  • 300 ml mleka
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki miodu gryczanego
  • kilka lasek rabarbaru
  • 1/2 szklanki żurawin
  • 2 jabłka lub 2 garści rajskich jabłuszek
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego

do podania

  • lody waniliowe 

250 ml mleka doprowadzić do wrzenia, w pozostałych 50 ml rozprowadzić proszek budyniowy, następnie dodać do ugotowanego mleka i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia, dodać miód i masło i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Rabarbar obrać, pokroić w niewielkie kawałki, jabłka pokroić w kostkę (rajskie dałam w całości), dodać żurawiny, goździki, cynamon i cukier, dokładnie wymieszać.
Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia, równomiernie posmarować budyniem i po wierzchu rozłożyć owoce. Zagiąć brzegi na około 1,5 centymetra.
Piec 20-25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu pokroić na porcje, podawać jeszcze ciepłe, z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

środa, 05 października 2011

W wersji damsko - męskiej, połowa z kozim serem, czerwoną cebulą, brokułami i cukinią, połowa z salami, cebulą, papryką i oliwkami. Po który kawałek sięgnęlibyście chętniej? ;)

źródło przepisu: 'Pizza, chleb i inne pyszności', Alessandra Zecchini, wyd. KDC

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • 500 g mąki + mąka do posypywania
  • szczypta soli

sos pomidorowy

  • 500 g pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  • sól
  • ew. suszone oregano

 

  • ulubione dodatki

Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże i cukier, zastawić na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. Dodać mąkę i sól, wyrabiać ciasto przez 10 minut. Uformować kulę, włożyć do miski i posypać mąką. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny, do wyrośnięcia.
Przygotować sos: pomidory (razem z sokiem) przełożyć do miksera, dodać czosnek i zmiksować na gładką masę. Przelać do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Mieszając od czasu do czasu, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje (ok. 30 minut). Dodać oliwę z oliwek, bazylię i sól do smaku. Przykryć i odstawić.
Po dwóch godzinach rozgnieść ciasto, ponownie wyrabiać przez minutę. Rozciągnąć je palcami po całej powierzchni blachy (u mnie ok. 35x35 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciasto sosem pomidorowym, posypać solą i skropić oliwą z oliwek.
Piec około 20 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wyjąć z piekarnika, równomiernie rozłożyć dodatki i piec przez kolejne 10-15 minut. Podawać natychmiast po przygotowaniu.

Smacznego!

poniedziałek, 03 października 2011

Najlepsze jeszcze ciepłe, z roztopionymi kosteczkami czekolady w środku. Mniam! Polecam każdemu, kto sceptycznie podchodzi do tematu warzyw w słodkich wypiekach. :)

źródło przepisu: ninawkuchni.blogspot.com

  • 240 g mąki
  • 60 g ciemnego, niesłodzonego kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 180 g jasnego cukru brązowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub 2 łyżki mocnego naparu z kawy (to tylko dla
     podkreślenia smaku czekoladowego, kawy nie będzie czuć w cieście)
  • 3 duże jajka
  • 350 g (2 szklanki) nieobranej cukinii
  • tabliczka gorzkiej czekolady

W jednej misce połączyć składniki suche (mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól). W drugiej utrzeć oliwę z cukrem, ekstraktem waniliowym i kawą, następnie, cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. 2/3 mąki dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie, do połączenia składników. Do pozostałej 1/3 dodać startą na tarce o dużych oczkach cukinię i pokrojoną w kostkę czekoladę, wymieszać. Połączyć z pozostałym ciastem, mieszać do połączenia składników. Przełożyć do blaszki (u mnie 20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 40-50 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!