Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 21 września 2013

Nadzienie do babeczek, to prosty, szybki i niezawodny sposób na wykorzystanie owoców z nalewki. Sprawdziło się ze śliwkami, teraz kolej na wiśnie... :)
Jeśli nie macie pijanych wiśni, możecie użyć oczywiście świeżych albo mrożonych (mrożone należy rozmrozić i osączyć z nadmiaru soku).

źródło inspiracji: www.mojewypieki.com
(składniki na 12 - 14 sztuk)

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
  • 2 jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany (użyłam maślankę)
  • 80 g brązowego cukru
  • 60 g białego cukru
  • 80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 szklanki wiśni z nalewki

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać wiśnie, czekoladę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. 
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

środa, 18 września 2013

Spontaniczna przekąska, która podczas niedzielnego pichcenia na cztery ręce, uratowała nas przed całkowitym zasłodzeniem. ;)
Figi są błyskawiczne w przygotowaniu, a dodatki można dowolnie modyfikować. U nas od niedzieli pojawiały się już dwukrotnie. Polecam!

źródło inspiracji: pieprzczywanilia.blogspot.com

  • 3 spore figi
  • 100 g koziego twarożku
  • 3 łyżki niesolonych pistacji
  • łyżka świeżego tymianku
  • świeżo mielony pieprz

do podania

  • mikro botwinka
  • kwiaty ogórecznika
  • jeżyny

Twarożek wymieszać z posiekanymi grubo pistacjami i tymiankiem, doprawić do smaku pieprzem. Figi umyć, osuszyć i naciąć na krzyż. Delikatnie rozchylić powstałe ćwiartki i napełnić serkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Podawać ciepłe, z dodatkiem mikro botwinki, kwiatów ogórecznika i jeżynami lub innymi ulubionymi ziołami.

Smacznego!

wtorek, 03 września 2013

Kolejna przygoda z kwiatami cukinii, trochę bardziej pracochłonna niż ta zeszłoroczna, ale zdecydowanie warta powtórki. Niezawodne połączenie cukinii, koziego sera i tymianku, wzbogacone, ulubioną ostatnio, wędzoną papryką i delikatnym mięsem kurczaka. Polecam, zarówno na ciepło, jak i na zimno.

składniki na 6 sztuk

składniki na kruche ciasto

  • 130 g mąki
  • 80 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • lodowata woda

składniki na farsz

  • ok 300 g piersi kurczaka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • 2 cebule
  • niewielka cukinia
  • 6 kwiatów cukinii
  • 150 g ricotty
  • łyżka śmietany
  • 150 g koziego sera (twarogowego)
  • 50 g wyrazistego w smaku żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • świeży tymianek

Przygotować kruche ciasto: Mąkę i przyprawy przesiać do malaksera, dodać masło i miksować, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlać niewielką ilość wody, wyrobić gładkie ciasto. Podzielić na 6 równych porcji, rozwałkować i ostrożnie przełożyć do foremek. Dokładnie wypełnić wnętrze, docisnąć. Schładzać około 30 minut w lodówce.
W tym czasie przygotować farsz: kurczaka z listkiem laurowym, zielem angielskim i odrobiną soli gotować około 12-15 minut, następnie odłożyć do ostygnięcia.
Cukinię pokroić na cieniutkie wstążki (ja robię to obieraczką do warzyw) i przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą.
Cebule drobno posiekać, zeszklić na maśle. Połowę odłożyć, resztę wymieszać z pokrojonym w niewielką kostkę kurczakiem, żółtym serem, ricottą i śmietaną. Doprawić łyżeczką wędzonej papryki, gałką muszkatołową solą i pieprzem.
Kozi ser wymieszać z pozostałą cebulą, łyżeczką papryki oraz szczyptą soli i pieprzu, następnie nafaszerować nim oczyszczone kwiaty cukinii.
Przed pieczeniem tarteletki ponakłuwać widelcem (można też przykryć krążkami papieru do pieczenia i wysypać fasolą, aby nie straciły kształtu w trakcie pieczenia).
Piec 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Na podpieczonych tarteletkach rozłożyć mięsny farsz i po jednym nafaszerowanym kwiecie cukinii, przyozdobić cukiniowymi wstążkami.
Zapiekać kolejne 10-12 minut.
Przed podaniem oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i listkami tymianku.

Smacznego!