Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 30 września 2011

Ostatnio spotykam na targu świeże figi, szczęśliwie, coraz częściej w cenie nieprzyprawiającej o ból głowy. :) Przyniosłam do domu porcję bardzo dojrzałych i od razu zamknęłam je w słoiku. Pyszne!

źródło przepisu: www.beawkuchni.com
(składniki na 3-4 słoiczki dżemu)

  • kilogram świeżych fig
  • ok. 200 g cukru (więcej, jeśli lubicie słodsze dżemy)
  • otarta skórka z dużej pomarańczy (lub 2 mniejszych)
  • ok. 50-60 ml soku z pomarańczy
  • ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ok. 50 ml rumu lub Grand Marnier (pominęłam)
  • opcjonalnie - sok z 1/2 małej cytryny

Figi delikatnie umyć i osuszyć, pokroić na kawałki (każdą połówkę na 4-6 części). Owoce zalać sokiem z pomarańczy i cytryny, zasypać cukrem wymieszanym z cynamonem i skórką z pomarańczy i odstawić na 1-2 godziny.
Owoce po maceracji zagotować i smażyć dżem do otrzymania odpowiedniej konsystencji, dodając alkohol pod koniec smażenia, zagotować i po kilku minutach przełożyć gorący dżem do gorących, wypieczonych w piekarniku słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Ewentualnie dżem dodatkowo zapasteryzować.

Smacznego!



środa, 28 września 2011

Muffiny orkiszowe - ostatnio nasze ulubione. Najlepsze z dużą ilością owoców. Dziś, z okazji Dnia Jabłka, z jabłkami i cynamonem. Doskonale smakują w plenerze, a że za oknem piękna pogoda, polecam na jesienny piknik. :)

składniki na 12-14 sztuk

  • 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki żytniej
  • szczypta soli
  •  łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta imbiru
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2-3 słodkie jabłka

W jednej misce mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia i sodą, w drugiej jajka utrzeć z cukrem. Dodać olej, mleko i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w niewielką kostkę, następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



***

poniedziałek, 26 września 2011

Co roku, pod koniec września, w gdyńskim Parku Kolibki organizowany jest piknik - "Dary Ziemi". W tym roku trafiłam tam pierwszy raz. Po pierwszej rundce wśród straganów, byłam trochę zawiedziona (miałam nadzieję, na jakąś fajną odmianę dyni), po drugiej - poszłam z torbami. ;) Miody, także pitne :), konfitury, nalewki, likiery, wina, kiełbasy z małych masarni, sery owcze, oleje, kaszubskie pieczywo, podlaskie sękacze i wiele innych specjałów, obok których nie da się przejść obojętnie. Zrobiłam zapasy na zimę i listę zakupów na przyszły rok. ;)




Nasza spiżarnia wzbogaciła się m.in. o kandyzowane pomidory, wędzone śliwki, soki z żurawiny i malin, roczny zapas miodów (obok ulubionego gryczanego, np. rzepakowy z płatkami róż) i konfitur najróżniejszych (cytrynową pokochałam od pierwszego kęsa, inne czekają na zimę ;)), strzeleckie powidła czy syrop z sosny.



środa, 21 września 2011

Mój osobisty hit - w ciągu ostatnich tygodni zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość. :) Z dżemem, miodem, jogurtem i jagodami - wszystkie wersje warte polecenia. Podobno można je jeść, także w wydaniu wytrawnym, jak tylko spróbuję, zdam relację.

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
(składniki na 15-20 sztuk)

  • 2 szklanki mąki pszennej lub razowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki suchego maku (nie mielonego)
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika, podsmażonych
  • 2 1/4 szklanki maślanki
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • ew. 2 łyżki drobnego cukru do wypieków

Wszystkie składniki wymieszać do połączenia (niekoniecznie mikserem, ciasto nie musi być gładkie). Smażyć na lekko natłuszczonej patelni, z obu stron, kilka minut (na minimalnym ogniu, aby zdążyły 'dojść' w środku).
Podawać na ciepło lub zimno (choć najlepsze są oczywiście prosto z patelni ;)).

Smacznego!

sobota, 17 września 2011

Czy można nie lubić takich kluch? Żałuję, że spróbowałam ich dopiero teraz, w przyszłym roku, przerobię wersje z każdymi letnimi owocami. ;)

źródło przepisu: makagigi.blogspot.com

  • 250g białego sera
  • 150g mąki
  • łyżka masła
  • jajko
  • szczypta soli
  • ok. 20 niewielkich węgierek
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cynamonu

do podania

  • masło
  • cukier trzcinowy
  • cynamon 

Twaróg (tłusty, zwarty) zmielić, z masłem, solą i jajkiem (użyłam blendera). Wsypać mąkę, dokładnie wymieszać, zarobić w kulę i odstawić do lodówki na 20 minut. Śliwki rozkroić, wyjąć pestki, następnie oprószyć cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować lub rozpłaszczyć ręką. Śliwki zawijać w ciasto, dokładnie skleić brzegi i uformować zgrabne kulki. Knedle gotować w osolonej wodzie przez 5-7 minut (lub dopóki nie wypłyną).
Podawać posypane cukrem trzcinowym i cynamonem i polane masłem (lub np. ze śmietanką).

Smacznego!

 
1 , 2 , 3