Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 21 września 2010


puree ziemniaczane:

kilogram ziemniaków
3/4 szklanki ciepłego mleka
łyżka masła
250 g boczku
cebula
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Boczek pokroić w małą kostkę, zarumienić na suchej patelni. Cebule posiekać i zeszklić,  na patelni posmarowanej odrobiną oliwy. Ziemniaki ugotować, odcedzić i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem i ciepłym mlekiem. Dodać boczek i cebulę. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Podawać posypane gruboziarnistą solą morską.



grzyby w śmietanie:

300 - 500 g mieszanych leśnych grzybów
cebula, pokrojona w piórka
szklanka bulionu drobiowego
szklanka śmietanki 30%
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz

Grzyby oczyścić, pokroić, zalać bulionem i poddusić ok. 15 minut. Dodać zeszkloną cebulę i drobno posiekaną natkę, dusić, aż nadmiar wody odparuje. Śmietanę podgrzać, ostrożnie wlać do grzybów i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.

Smacznego!

niedziela, 19 września 2010



110 g mąki
szczypta soli
70 g masła
żółtko
zimna woda

ok. 150 g bundzu

500 g leśnych grzybów
ok. 1/2 szklanki bulionu
cebula
ząbek czosnku
50 g startego parmezanu
sól, pieprz

Grzyby oczyścić, pokroić i poddusić z odrobiną bulionu. Dodać drobno posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dusić, aż nadmiar wody odparuje. Dodać parmezan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę i sól przesiać do malaksera, dodać masło i miksować, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Wlać żółtko i niewielką ilość zimnej wody, wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować, podzielić na porcje (u mnie 6 tarteletek średnicy 10 cm) i ostrożnie przełożyć do foremek. Dokładnie wypełnić wnętrze, docisnąć. Schładzać ok. 30 minut w lodówce.
Piec 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Na upieczonych tarteletkach ułożyć plastry bundzu, posypać świeżo zmielonym pieprzem i wstawić do piekarnika na 3-5 minut (aż ser się rozpuści). Następnie nałożyć porcje grzybów i zapiekać kolejne 10 minut. Podawać gorące.

Smacznego!



piątek, 17 września 2010

... trzy tygodnie, dawka mocnych wrażeń na początek, a potem: kilka tysięcy kilometrów, cztery tysiące zdjęć, ogrom wspomnień, kilka nowych książek kucharskich, zapas przypraw i trunków wszelakich, wiele smaków do odtworzenia, dwa kilogramy do zrzucenia ;) i sto nowych planów na przyszłość.
Ale przede wszystkim, wielka radość, że w końcu wróciliśmy do domu! :)















***

sobota, 04 września 2010

Włączając się w kampanię promocyjną marki President, przedstawiam jeden z najprostszych, ale niezwykle smaczny sposób podania sera camembert - ser smazony w panierce. Dla urozmaicenia, panierkę wzbogaciłam świeżą bazylią. Polecam!

krążek sera camembert President
jajko
bułka tarta
garść bazylii
oliwa do smażenia

żurawiny do podania

Ser przekroić na dwa cienkie krążki.



Każdy zamoczyć w rozbełtanym jajku...

... i dokładnie obtoczyć w bułce tartej, wymieszanej z drobno posiekaną bazylią.

Smażyć na dobrze rozgrzanej oliwie, do zarumienienia z obu stron.

Podawać gorące, przybrane żurawinami.

Smacznego!