Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 27 września 2009



Upieczone w nocy, na fali jabłkowego szaleństwa. :) Przepis pochodzi z książki Muffinki, wprowadziłam jednak pewne zmiany.
Muffinki są drugą propozycją w ramach: Dnia Jabłka i Festiwalu Marchewki.



60 g masła
duże jabłko
2 średnie marchewki
180 g mąki
100 g cukru
łyżeczka cynamonu
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
2 jajka
50 ml mleka
3 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki rodzynek
5 łyżek rumu

Rodzynki zalać rumem. Jabłko i marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka wymieszać z rozpuszczonym masłem i mlekiem. Obie masy połączyć, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Dodać jabłka, marchew, wiórki kokosowe i rodzynki (razem z rumem). Napełnić foremki do 3/4 wysokości.
Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



sobota, 26 września 2009

Przygotowana specjalnie z okazji Dnia Jabłka, organizowanego przez Tatter. Jabłka nie należą do moich ulubionych owoców, ale w dniu ich święta, nie mogłam przejść obojętnie koło jabłkowego straganu... :)
Przepis podpatrzyłam w książce "Rok w kuchni. Jesień/Zima", można go znaleźć także tutaj. Tartę jedliśmy na ciepło z lodami waniliowymi albo kwaśną śmietaną i cukrem pudrem, polecam obie wersje. :)



250 g mąki
140 g masła
szczypta soli
1/2 szklanki zimnej wody
łyżeczka masła do formy
8 jabłek (najlepsze są renety)
150 g cukru
2 jajka
250 g śmietanki

Mąkę posiekać na stolnicy z miękkim masłem i szczyptą soli. Dodać wodę, zagnieść ciasto i uformować kulę. Odłożyć do lodówki na 2 godziny.
Posmarować masłem płaską formę na tartę (o średnicy 28-30 cm), rozłożyć w niej ciasto, dociskając je palcami (brzegi docisnąć do formy widelcem). Ciasto ponakłuwać, formę wstawić do lodówki (następnym razem podpiekę chwilę sam spód, bo był delikatnie niedopieczony, mimo podwojenia czasu pieczenia).
Obrać jabłka i pokroić je w jak najcieńsze plasterki. Ułożyć koliście na cieście. Jajka wymieszać ze śmietanką i cukrem, masę wylać na owoce. 
Piec ok. 30 min. (u mnie prawie 60) w temperaturze 180 stopni, aż jabłka i ciasto zrobią się złote.

Smacznego!



środa, 23 września 2009



Pomysł podejrzałam u Kuchareczki, podczas gotowania, popijałam grzane winko, co skłoniło mnie do pewnych zmian w recepturze. ;) Dżem zdecydowanie przypadł nam do gustu i obawiam się, że przygotowane zapasy nie doczekają zimy... :)



2 kg śliwek
1 kg gruszek
łyżeczka cynamonu
łyżeczka mielonych goździków
1/2 szklanki słodkiego, czerwonego wina z przyprawami korzennymi
ok. 500 g cukru (w zależności od smaku owoców)
sok z  jednej cytryny

Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Wrzucić do dużego garnka, gotować na małym ogniu, bez pokrywki, często mieszając, przez około godzinę. Następnie dodać cukier zmieszany z cynamonem, wino i sok z cytryny. Gotować, aż dżem osiągnie pożądaną gęstość, pilnując, aby nie przypaliła się do dna (zajmie to około 2 godzin). Gorący nakładać do słoików.

Smacznego!

wtorek, 22 września 2009

Inspirację znalazłam u Asi z Kwestii Smaku, proporcje dobrałam na oko, ale wyszło pysznie...



pęczek świeżego szpinaku 
szklanka mleka 
szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
200 g kremowego serka o smaku ziół i czosnku
ew. ząbek czosnku
sól, pieprz

Szpinak umyć, usunąć twarde łodyżki i włożyć do dużego garnka, dodać mleko i bulion. Zagotować, zmniejszyć ognień do minimum i gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Zmiksować zupę na krem, dodając pod koniec kawałki serka. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie rozgniecionym ząbkiem czosnku.

Smacznego!

poniedziałek, 21 września 2009

Jeden z moich faworytów w konkurencji "najlepsze - najprostsze" :)



kilogram ziemniaków
ok. 6-8 ogórków małosolnych (ew. kiszonych)
pęczek koperku
4 łyżki majonezu
sól, pieprz

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić. Ogórki pokroić w kostkę, koperek posiekać. Następnie obrać ziemniaki ze skórki i także pokroić w kostkę. Wymieszać z majonezem, doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3