Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 31 sierpnia 2011

Niezbędne do prawdziwych hamburgerów (o których już niedługo :)), ale sprawdzą się też jako bułeczki śniadaniowe. Lekko podpieczone, smakują świetnie nawet kilkudniowe. Polecam!

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl
składniki na 8 sztuk

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/3 szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • łyżeczka drożdży instant
  • jajko
  • 2 1/2 szklanki mąki 

    ponadto
  • żółtko
  • łyżka mleka
  • sezam do posypania

Wodę, mleko, masło i cukier umieścić w misce i wymieszać. Dodać drożdże, zamieszać i odstawić na 10 minut. Dodać jajko, połowę mąki i sól, zagnieść ciasto. Powoli dodawać resztę mąki. Zagnieść gładkie ciasto - powinno być elastyczne i nie może się lepić, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. 
Po tym czasie podzielić ciasto na 8 części, które po uformowaniu w kulkę należy mocno spłaszczyć dłonią. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Wyrośnięte posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem. 
Piec około 12-15 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

wtorek, 30 sierpnia 2011

Przepyszne, rocznicowe marchewkowe. ;)
Jedno z lepszych, jakie jadłam, a próbowałam już wielu... Najbardziej smakowało mi, ze świeżymi malinami na wierzchu. Gorąco polecam! 

źródło przepisu: mybestfood.blogspot.com

  •  100g masła
  • 200g cukru
  • 200g mielonych migdałów (użyłam orzechów laskowych)
  • jajko + żółtko
  • 100g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g startej na małych oczkach marchwi

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, dodając pojedynczo, w podanej wyżej kolejności. Dno tortownicy (o średnicy około 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Piec około 30-40 minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzić.


lukier z Philadelphii

  • 160g serka Philadelphia
  • 2 łyżki masła
  • cukier puder (tyle by powstała gładka, nie za słodka konsystencja)

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć, dodając stopniowo cukru pudru. Rozsmarować na cieście i chwilę schłodzić.

Smacznego!



sobota, 27 sierpnia 2011

Spośród wszystkich sposobów przyrządzania jajecznicy, zdecydowanie wybieram najprostszy - jajka podsmażone na maśle (w przeciwieństwie do Pawła, który wrzuciłby do środka pół lodówki ;)). Jedynym wyjątkiem jest wersja wakacyjna klasyka - z kurkami, koniecznie na grzankach. Uwielbiam!

  • jajka
  • kurki
  • sól, pieprz
  • masło
  • ulubione pieczywo

Kurki oczyścić i poddusić na rozgrzanym maśle. Wbić jajka i chwilę podsmażyć, gdy białka zaczną się ścinać, delikatnie wymieszać. Posolić  i popieprzyć do smaku. Podawać na grillowanych kromkach chleba.

Smacznego!



***

 

piątek, 26 sierpnia 2011

Fasolka i pomidory to naprawdę udany duet. Uwielbiam i przygotowuję obowiązkowo co roku, jak tylko pojawią się pyszne, sierpniowe pomidory. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, polecam!

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl

  • kilogram świeżej żółtej fasolki szparagowej
  • 2 cebule
  • 3-4 duże pomidory
  • czosnek
  • sól, pieprz, czubryca zielona
  • oliwa lub masło

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, aż zmięknie (około 30 minut). 
Na patelni, na oliwie zeszklić cebulkę. Pomidory sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki. Pokroić w małą kosteczkę i dorzucić do cebuli. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i wymieszać. Dodać pokrojony drobniutko czosnek - ilość wg upodobań (ja dodaję około pół główki). Dosolić, doprawić pieprzem, czubrycą lub innymi ulubionymi przyprawami. Pogotować chwilę.

Smacznego!

Duża dawka energii, w iście wakacyjnym wydaniu, na dobry początek kolejnego, pochmurnego dnia.

składniki na 2-3 porcje

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka soku bananowego
  • duży banan
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę i pozbawionego pestek arbuza
  • szklanka czarnych porzeczek
  • sok i skórka otarta z limonki
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • miód gryczany lub cukier trzcinowy do smaku

Płatki owsiane zalać niewielką ilością wrzątku i odstawić, aby zmiękły. Owoce dobrze schłodzić (ja mroziłam przez około 30 minut). Następnie wszystkie składniki zmiksować i dosłodzić do smaku.

Smacznego!



***

 
1 , 2 , 3