Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 31 sierpnia 2009

Pomidorowy Sezon 2009

Na zakończenie Sezonu pomidorowego, najprostsze, i chyba najlepsze z możliwych spaghetti. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" z serii "Podróże kulinarne. Tradycje, smaki, potrawy", wydanej przez Rzeczpospolitą. Gorąco polecam, wielbicielom makaronu i nie tylko. :)




2 puszki pomidorów (dałam świeże pomidory)
30 g masła
łyżka oliwy
2 rozgniecione ząbki czosnku
łyżka poszatkowanej świeżej bazylii
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
250 g makaronu spaghetti
ew. sól, pieprz

Pomidory przetrzeć przez sito (świeże, wcześniej obrać ze skóry, pokroić w kostkę i podgotować). W rondlu podgrzać masło i oliwę, dodać czosnek, podsmażać minutę. Dodać pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia ok. 40 minut, aż sos zmniejszy swoją objętość o połowę. Wymieszać z bazylią i pietruszką, ewentualnie doprawić do smaku. W międzyczasie ugotować makaron, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem.

Smacznego!

czwartek, 27 sierpnia 2009

...mam i ja ;)
Przyłączam się do ogólnoblogowego cukiniowo - dżemowego szaleństwa. :) Na próbę zrobiłam porcję z jednej, wielkiej cukinii, ale już w trakcie smażenia, wiedziałam, że będę dorabiać kolejne - ze startą skórką pomarańczową i, może, z wanilią. Dżem smakuje rewelacyjnie, mimo, że jest wyjątkowo słodki, praktycznie, sam się zjada - pierwszy raz zdarzyło mi się podjadać "eksponaty" podczas robienia zdjęć. ;) Przepis podpatrzyłam u Asiejki. Polecam!



5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy

Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.

Smacznego!



wtorek, 25 sierpnia 2009

...czyli bliźniaczy brat szarlotki ;)
Nie muszę pisać jak smakował, prawda? :)



Składniki na biszkopt

2 jajka
1/3 szklanki cukru
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera). 
Tortownicę o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarować, papierem wyłożyć tylko dno. Wyłożyć ciasto.
Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 25 minut (do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.

Składniki na mus owocowy

szklanka jagód
szklanka jeżyn
szklanka malin
szklanka truskawek
łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki wody
cukier - do smaku
łyżeczka cynamonu
paczka galaretki np. malinowej

Owoce włożyć garnka, wlać wodę, sok cytrynowy, wsypać cukier i cynamon. Gotować pod przykryciem, na niedużej mocy, aż będą miękkie. Zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać galaretkę (w proszku). Dokładnie wymieszać (warto też przetrzeć masę przez sitko, żeby pozbyć się pestek). Wystudzić przed wyłożeniem na biszkopt, najlepiej by masa trochę zgęstniała - by nie wsiąkła w biszkopt. (Odlałam odrobinę soku z gotujących owoców, połączyłam z ciemnym rumem i nasączyłam biszkopt).

Składniki na masę z bitej śmietany

500 ml śmietany kremówki
15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklance wody
2 łyżki cukru pudru

Bitą śmietanę ubić, powinna być wcześniej schłodzona. Pod koniec miksowania dodać cukier. Dodać lekko ciepłą żelatynę i chwilę zmiksować. Wyłożyć na zastygnięty mus owocowy. Odczekać do stężenia. Przechowywać w lodówce.

ew. owoce do ozdoby

Smacznego!











...czyli, prowiant do kajaka cz. 2
Miałam przeczucie (słuszne zresztą :)), że drożdżówki z jagodami zostaną rozpracowane w błyskawicznym tempie, zatem, żeby głodem nie przymierać, trzeba było przygotować coś więcej. ;) Nie wiem dlaczego, ale kajakowanie kojarzy mi się wyłącznie drożdżowo, a pierwsze drożdżowe na liście to właśnie to, z którejś z minionych Weekendowych Cukierni.
Przy okazji dołączam przepis do brzoskwiniowej akcji.



210 g mąki pszennej 
40 g mąki orkiszowej (dałam mąkę pszenną)
łyżka mleka w proszku
100 g wody 
25 g cukru
50 g masła 
20 g świeżych drożdży 
3 g soli 

puszka brzoskwiń ok. 850 g (450 g samych owoców) 

budyń waniliowy w proszku (na 500ml mleka) 
350 ml mleka 
8 łyżek soku z brzoskwiń 

75 g masła 
75 g cukru brązowego 
100 g mąki 
szczypta soli 
50 g płatków migdałów

Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki - oprócz soli przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 minut. Dodać sol i mieszać jeszcze 5 minut na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut.
Budyń waniliowy ugotować w 350 ml mleka, resztę zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodać sok z brzoskwiń, wymieszać. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na wielkość blachy, wysmarowanej tłuszczem i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.
Przygotować kruszonkę: cukier wymieszać z mąką i solą.
Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka. Dodać płatki migdałowe. Brzoskwinie pokroić w ósemki i rozłożyć na budyniu. Całość posypać kruszonka.
Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

poniedziałek, 24 sierpnia 2009

...czyli prowiant do kajaka cz. 1 :)
Przepis (z drobnymi modyfikacjami) cytuję za Dorotką.



Składniki na 12 - 15 bułeczek (zrobiłam 20 mniejszych):

80 g drobnego cukru
łyżeczka soli
70 g miękkiego masła
1 duże jajko, roztrzepane
450 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej

200-250 g jagód (mogą być mrożone)
150 g serka śmietankowego, jak na serniki; może być również ricotta
2 łyżki miodu
2 - 3 łyżki cukru waniliowego

Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu (z drożdżami świeżymi zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.
Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Podsypując delikatnie mąką rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12 równych części - ślimaków, które ułożyć powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce).
[Kierując się podpowiedziami w komentarzach do przepisu Dorotki, kawałek ciasta rozwałkowałam do wielkości blachy, ułożyłam na dnie i na nim układałam bułeczki. Dzięki temu wyciekające nadzienie zostało w drożdżówkach, a nie na blasze.]
Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Piec ok. 20-30 min. w temperaturze 190 stopni, aż bułeczki będą dobrze wypieczone.
Jeszcze ciepłe można polukrować.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3