Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 23 lipca 2014

Wiem, że można wyjść z błędnego założenia, że w ostatnim czasie jadamy tylko kisiel. ;) Obiecuję, że już za chwilę, pojawi się tu też coś innego. Choć właśnie pomyślałam, że może jeszcze na morelowy znalazłoby się miejsce... :)
Tymczasem polecam ten z czarnej porzeczki, szczególnie z dodatkiem ciasteczek amaretti, które dorzucone w ostatniej chwili, okazały się świetnym uzupełnieniem orzeźwiającego deseru.

składniki na 4 niewielkie porcje

  • szklanka przetartych przez sitko dojrzałych czarnych porzeczek (objętość przetartej już masy)
  • 400 ml wody
  • cukier trzcinowy do smaku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta mielonych goździków

do podania

  • kwaśna śmietana
  • porzeczki (najlepiej czarne, u mnie się skończyły, więc zastąpiłam czerwonymi)
  • ew. ciasteczka amaretti

Owoce wymieszać z wodą i zagotować, w międzyczasie dodać przyprawy i cukier. Mąkę rozpuścić w odrobinie zimnej wody, dodać do owoców i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo wlewać do wrzącej masy, cały czas mieszając, gotować jeszcze około 30 sekund, aż zacznie gęstnieć. Przelać do pucharków i dobrze schłodzić.
Przed podaniem udekorować kleksem śmietany, świeżymi owocami i np. pokruszonymi ciasteczkami amaretti.

Smacznego!