Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 24 lipca 2013

Nie wiem, czy syrop powstały przy okazji produkcji dżemów (np. truskawek z rumem), nie cieszy mnie bardziej niż same dżemy. ;)
Każdą kolejną partię przygotowywałam tą samą metodą, dzięki czemu mam na zimę spory zapas syropu w różnych odsłonach. Najbardziej zasmakował mi ten z dodatkiem wody różanej, wystarczy odrobina - z lodowatą wodą i plasterkami limonki nie ma sobie równych. :)

opcjonalnie

  • woda różana
  • suszona lawenda
  • wanilia
  • cynamon
  • sok z cytryny

Sok odlany od owoców, w trakcie przygotowywania dżemów, doprawić wedle upodobań, np. kilkoma łyżkami wody różanej i soku cytrynowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Przelać do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić. Odstawić do góry dnem, przykryć ściereczką i zostawić do wystygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Kolejny, obok truskawek z rabarbarem i klasycznego dżemu truskawkowego (o którym już niedługo), tegoroczny hit. Najbardziej smakuje mi schłodzony, w połączeniu z twarogiem albo serkiem homogenizowanym, choć zdarza mi się też, wyjadać go prosto ze słoika. ;)

metoda przygotowania: margarytka.blogspot.com

  • 3 kg truskawek
  • 900 g cukru
  • skórka i sok z 3 limonek
  • ziarenka z laski wanilii
  • 250 - 350 ml białego rumu

Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Przełożyć do dużego garnka. Zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z limonek, wanilię i 50 ml rumu. Całość dobrze wymieszać. Podgrzewać na mocnym ogniu przez około 20 – 25 minut, aż owoce puszczą sok. Sok odlać do innego garnka (o tym co z nim zrobić już w następnym odcinku :)).
Do truskawek dolać 200 ml rumu, gotować około 30 minut, regularnie mieszając. Następnie odstawić do wystygnięcia na kilka godzin. Ponownie doprowadzić do wrzenia.  Gotować na małym ogniu do uzyskaniu pożądanej konsystencji (ja na około 10 minut przed końcem gotowania dodałam pozostałe 100 ml rumu). Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego!

poniedziałek, 22 lipca 2013

Ten wyjątkowo aromatyczny dżem powstał spontanicznie, kiedy przytargałam do domu kolejną kobiałkę truskawek (rabarbar, w sezonie, jest w domu zawsze :)) i nie miałam pomysłu, co z nimi zrobić. Zasmakował nam tak bardzo, że dorabiałam go jeszcze dwukrotnie, tym razem z podwójnej porcji. I co!? Już czekam na kolejny  truskawkowo - rabarbarowy sezon, bo w spiżarni został mi jeden jedyny słoiczek. Mam nadzieję, że wszystkim znajomym, do których trafiły pozostałe, smakował równie mocno. :)

  • 1500 g truskawek
  • 750 g rabarbaru
  • 400 g cukru trzcinowego
  • 300 g cukru zwykłego
  • sok i skórka z 2 cytryn
  • 2 laski wanilii
  • 2 laski cynamonu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka goździków
  • kilka nasion kardamonu
  • kilka ziaren czerwonego pieprzu
  • gwiazdka anyżu

Owoce dokładnie umyć. Truskawki odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Rabarbar obrać i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem oraz skórką i sokiem z cytryny. Odstawić na 2-3 godziny.
Po tym czasie dodać ziarenka z wanilii (można wrzucić także wydrążone laski), cynamon i rozmaryn. Pozostałe przyprawy umieścić w kawałku gazy, dobrze związać i także umieścić w garnku. Gotować około 45 minut, regularnie mieszając. Następnie odstawić do wystygnięcia na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do uzyskaniu pożądanej konsystencji. Z gotowego dżemu wyjąć wszystkie przyprawy, następnie przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Smacznego!

sobota, 20 lipca 2013

Planowałam w minionym tygodniu nadrobić zaległości i pokazać Wam moje tegoroczne truskawkowo - rabarbarowe przetwory. Jak zwykle zabrakło czasu, jednak dziś, mimo małego poślizgu, zaczynamy... :)
Na pierwszy ogień idzie ulubiony rabarbar zamknięty na zimę w słoiku. Pyszny, kwaskowaty i odrobiną wody różanej. Dobry zarówno na kanapkę, jak i przełożenie słodkiego ciasta. Polecam!

  • kilogram rabarbaru
  • 300-400 g cukru
  • laska wanilii
  • sok z 1/2 limonki
  • 4 łyżki wody różanej

Rabarbar obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać cukrem (na początek proponuję 300 g) i sokiem z limonki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać do rabarbaru, po czym odstawić na 2-3 godziny, aż puści sok. Zagotować, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować, często mieszając, aż odparuje nadmiar soku. Pod koniec gotowania dodać wodę różaną i w razie potrzeb dosłodzić. Gorący przełożyć do słoików, zapasteryzować.

Smacznego!

sobota, 13 lipca 2013

Zanim pokażę swoje tegoroczne przetwory truskawkowe, zainauguruję sezon jagodowy i zaproponuję Wam biszkoptowy omlet z jagodami, białą czekoladą i skórką z limonki, jest przepyszny - polecam!

składniki na dwie porcje
- patelnia o średnicy 20 cm

  • 4 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 80 g jagód
  • 40 g białej czekolady
  • skórka otarta z połowy limonki
  • łyżeczka masła klarowanego

Oddzielić białka od żółtek, a następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć na kogel mogel wraz z cukrem. Dodać przesianą mąkę, mieszać drewnianą łyżką, dodając stopniowo ubite białka.
Na patelni (należy użyć patelni, którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzać kawałek masła. Wlać ciasto i wyrównać jego powierzchnię. Na górze rozłożyć równomiernie posiekaną grubo czekoladę, jagody i skórkę z limonki. Smażyć, aż omlet zrumieni się od spodu.
Następnie wstawić patelnię do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec około 5 minut.

Smacznego!

//Niestety omlet wielu zdjęć się nie doczekał, skończył jak widać na załączonym obrazku. ;)
I choć w sezonie pojawi się u nas jeszcze pewnie nie raz i mam nadzieję, że zdążę go porządnie obfotografować, przepis pokazuję już dziś, żebyście wiedzieli, co zjeść na jutrzejsze śniadanie. :)

***

Przepis dodaję do akcji 'Jagodowo Nam edycja 5' organizowanej przez Olcika.