Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 23 lipca 2012

Wspominany już, mocno archiwalny ;), syrop z czarnego bzu - w dwóch odsłonach...

źródło przepisu: ziolowyzakatek.com.pl

  • kwiaty bzu, około 300 g
  • kilogram cukru
  • 1 1/4 l wody
  • 2 cytryny, przekrojone na ćwiartki
  • 2 limonki, przekrojone na ćwiartki
  • 50 g kwasku cytrynowego (2 opakowania)

Kwiaty bzu przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w nich insektów, ew. rozłożyć na białym papierze, aby mogły się wydostać. Odciąć grube, zielone łodyżki.
Wodę z cukrem podgrzać w dużym garnku. Kiedy cukier się rozpuści dodać kwiaty bzu, cytryny i limonki. Odstawić do schłodzenia. Następnie przykryć szczelnie folią do żywności (inaczej zapach przeniknie całą lodówkę) i włożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny. Przecedzić przez gęste sito, wlać do wyparzonych butelek i zakręcić. Zapasteryzować albo przechowywać w lodówce.

***

źródło przepisu: www.beawkuchni.com

  • 20-40 baldachów czarnego bzu
  • kilogram cukru
  • 20 g kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
  • litr wody

Kwiaty bzu przejrzeć, sprawdzić czy nie ma w nich insektów, ew. rozłożyć na białym papierze, aby mogły się wydostać. Odciąć zielone łodyżki, tak by zachować jak najmniejsze części zielonych gałązek (to one bowiem mogą nadać syropowi gorzkiego posmaku). 
 Po oberwaniu kwiatów przygotować zalewę : zagotować wodę z cukrem i kwaskiem (lub sokiem z cytryny) i wrzątkiem zalać kwiaty (wszystkie muszą być zakryte syropem), przykryć i odstawić na 2-4 dni, delikatnie mieszając zawartość naczynia mniej więcej raz dziennie. Następnie dokładnie przefiltrować syrop i przelać do wyparzonych butelek, można zapasteryzować. Po otwarciu syrop przechować w lodówce.

Smacznego!  

***

A w przygotowaniu...

***

niedziela, 01 lipca 2012

Sprawdzony już przepis na sernik, tym razem w zestawieniu z mascarpone i jagodami, z delikatnym aromatem amaretto.  Doskonałe połączenie! W ostatnim czasie piekłam go dwa razy, a trzeci już w planach. ;) Polecam!

 ciasteczkowy spód

  • 70 g herbatników pełnoziarnistych
  • 30 g ciasteczek ameretti
  • 4 łyżki masła

Herbatniki i ciasteczka zmiksować, by przypominały piasek. Masło rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.

sernik waniliowy

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 czubate łyżki waniliowego proszku budyniowego (ew. mąki ziemniaczanej lub pszennej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

krem mascarpone

  • 500 g mascarpone
  • 150 ml kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki amaretto

dodatkowo

  • 300 g jagód

Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch i boki posmarować kremem mascarpone. Ozdobić jagodami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Smacznego!

***