Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 26 lipca 2011

Pyszny, aromatyczny, słoneczny - dobrze, że kiedy lato jest praktycznie tylko w kalendarzu, można przywołać je, chociaż na talerzu. ;)

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
(podaję ze swoimi zmianami)

  •  3 - 4 duże gruszki z syropu lub kompotu
  • 1/2 szklanki syropu z gruszek lub kompotu
  • sok z jednej cytryny (dałam też startą skórkę)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (dałam łyżeczkę)
  • 3 czubate łyżki golden syrupu (dałam 2 łyżki miodu gryczanego)
  • ew. łyżka octu balsamicznego i szczypta imbiru

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem na puree. Schłodzić. Umieścić w maszynie do lodów i dalej postępować wedle jej instrukcji.
Sorbet można zrobić również ze świeżych, bardzo dojrzałych gruszek.

Smacznego!






czwartek, 21 lipca 2011

Ulubiony letni obiad - micha lekkiej zupy i nic więcej nie trzeba. Przynajmniej mi - mogłabym jeść codziennie przez tydzień, jednak męska część naszej rodziny już drugiego dnia, zaczyna dopominać się o mięso. ;)

źródło inspiracji: majanaboxing.blox.pl

  • 2 litry domowego bulionu drobiowego
  • średni kalafior
  • kalarepka
  • por (tylko biała część)
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 150 ml mleka

kluski lane

  • 2 jajka
  • 4 lekko czubate łyżki mąki
  • sól
  • ew. drobno posiekany koperek

Kalarepkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, pora w plasterki. Kalafiora podzielić na różyczki. Warzywa włożyć do garnka z podgrzanym bulionem i gotować około 20 minut, w razie potrzeby doprawić do smaku. Zestawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. Odlać część zupy (bez warzyw) do osobnego garnuszka i doprowadzić do wrzenia. 
Przygotować kluski: jajko roztrzepać, dodać przesianą mąkę i szczyptę soli, dokładnie mieszać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i puszyste. Dodać koperek i ponownie wymieszać. Gotowe ciasto lać cienką strużką na wrzącą zupę (ja, wzorem babci, przekładam ciasto do woreczka śniadaniowego, obcinam róg, tworząc mniejszą lub większą dziurkę, w zależności, jaką wielkość kluseczek chcę uzyskać). Gotować około 2 minut, następnie połączyć z resztą zupy. Podawać posypaną świeżą natką pietruszki i koperkiem.

Smacznego!

 

środa, 20 lipca 2011

Owsianka na dobre wpisała się do naszego weekendowego menu. Biorąc pod uwagę ogrom kombinacji smakowych, jest szansa, że nigdy się nam nie znudzi. :) Polecam!

składniki na 2 porcje

  • 2 szklanki mleka
  • szklanka płatków owsianych lub mieszanki owsianych i żytnich
  • 60 g białej czekolady
  • garść orzechów laskowych
  • szklanka jagód

Płatki zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu kilka minut. Dodać 30 g czekolady, połówki orzechów i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Zestawić z ognia, dodać jagody (pozostawić 2-3 łyżki do dekoracji), delikatnie wymieszać. Przełożyć do miseczek, posypać pozostałą czekoladą, pokrojoną w kostkę i jagodami.

Smacznego!







***

 

wtorek, 19 lipca 2011

Pyszne, piegowate babeczki i mrożony, orzeźwiający koktajl...czyli, mimo niesprzyjającej aury za oknem, lipiec w pełni! :)

składniki na 6-7 sztuk

  • szklanka mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 60 g posiekanej białej czekolady
  • jajko
  • 1/4 szklanki oleju (użyłam sezamowego)
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka jagód

W jednej misce mąkę wymieszać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i czekoladą, w drugiej jajko utrzeć z cukrem. Dodać olej, mleko i ekstrakt z wanilii, dokładnie wymieszać. Połączyć obie masy i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Jagody oprószyć mąką, następnie dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy na muffiny.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.

***

składniki na 2 porcje

  • 2 szklanki malin
  • 2 banany
  • 100 ml soku z limonki (dałam też startą skórkę)
  • szczypta imbiru
  • cukier trzcinowy

Owoce lekko zmrozić, następnie zmiksować z sokiem z limonki i imbirem. Posłodzić do smaku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

***

piątek, 15 lipca 2011

...na inaugurację, ulubionego! sezonu malinowego... :)

źródło przepisu: brulionzprzepisami.blox.pl

  • 200g mąki pszennej
  • 200g płatków owsianych (dałam 120 g owsianych i 80 g żytnich)
  • 250g miękkiego masła
  • 140g jasnego cukru brązowego
  • 250g malin (mogą być mrożone - nie rozmrażać przed dodaniem)
  • garść orzeszków pini (lub innych)

Mąkę wymieszać w misce z płatkami i cukrem, dodać masło. Rozdrabniać w palcach na okruchy (będą się lekko kleić). 
Formę (21x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 masy wyłożyć na dno, docisnąć do brzegów. Wysypać maliny, rozłożyć równomiernie, posypać resztą ciasta i orzeszkami pini.
Piec 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, po czym pokroić w kwadraty. Można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!






 
1 , 2