Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 31 lipca 2010



Danie, przygotowane naprędce, głównie w celu opróżnienia lodówki przed którymś z weekendowych wyjazdów, idealnie wpisało się w akcję Doroty NIE MARNUJ ŻYWNOŚCI. Wpisało się też na stałe do naszego domowego menu, polecam!



2 cukinie
czerwona papryka
250 g małych pieczarek
puszka pomidorów
cebula
5-6 plastrów szynki
3 łyżki sosu z piri-piri
łyżka sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz

koperek do podania

Szynkę drobno pokroić, podsmażyć w lekko naoliwionym rondlu. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją. Zalać bulionem, dodać pieczarki pokrojone w ćwiartki, cukinie i paprykę pokrojone w kostkę i pomidory (razem z sokiem). Dusić pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Dodać sos z piri-piri i sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i gotować, bez przykrycia, odparowując nadmiar wody. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

środa, 28 lipca 2010

...czyli imieninowa rozpusta, rozpracowana dosłownie w kilka minut, przez trzyosobowe dukanowskie towarzystwo ;)



200 g masła
100 g  drobnego cukru
200 g mąki pszennej
100 g maki ryżowej

400 g masy kajmakowej

kilogram jabłek
łyżka cynamonu

Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placki, o grubości około 1/2 cm, kształtem zbliżone do dna formy (u mnie o średnicy 20 cm). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Jeden przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna. 
Piec przez 20 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika, delikatnie przestudzić.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i wymieszać z cynamonem.
Na przestudzonym spodzie równomiernie rozprowadzić masę kajmakową, następnie pokrojone jabłka. Przykryć drugim plackiem.
Piec ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
Podawać na ciepło z bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.

Smacznego!





poniedziałek, 26 lipca 2010



500-600 g wołowiny pokrojonej na 4 plastry
ok. 2 łyżek musztardy Dijon
100 g kurek
4 łyżki posiekanego koperku
szklanka pikantnego bulionu
sól, pieprz

Kurki oczyścić, posilić i dusić pod przykryciem ok. 15 minut.
Mięso rozbić na półcentymetrowe plastry. Każdy posmarować musztardą nałożyć porcję kurek, posypać koperkiem, solą i pieprzem. Zwinąć roladki, zabezpieczyć bawełnianą nitką. Podsmażyć delikatnie, z obu stron, na suchej patelni, następnie zalać bulionem i dusić pod przykryciem, aż mięso zmięknie (minimum 60 minut).



150 g kurek
2 szalotki
1/2 szklanki bulionu
pęczek koperku
sól, pieprz

Kurki oczyścić. Szalotki pokroić w piórka, podsmażyć na lekko naoliwionej patelni. Dodać grzyby i posiekany koperek, zalać bulionem, przyprawić do smaku i dusić pod przykryciem, aż grzyby zmiękną.



250 g malin
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu

Wszystkie składniki wymieszać i gotować, aż maliny utworzą jednolitą masę. Następnie dokładnie zmiksować lub przetrzeć przez sitko o małych oczkach. Podgrzać ponownie, polewać zrazy gorącym sosem bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!

poniedziałek, 19 lipca 2010



1 1/2 szklanki cukru
kostka margaryny
małe opakowanie proszku do pieczenia
opakowanie cukru z wanilią
5 jajek (osobno żółtka i białka)
3 łyżki oleju
10 czubatych łyżek mąki
200 g śmietany 18%

kilogram śliwek (świeżych lub z zalewy cukrowej)

cukier puder do posypania

Margarynę, żółtka, cukier i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę. Dodać olej, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać połowę do masy. Ponownie wymieszać, następnie dodać śmietanę. Ciągle mieszając, stopniowo dodawać pozostałą mąkę, jeśli ciasto będzie zbyt gęste ilość mąki zredukować o ok. jedną łyżkę. Gotowe ciasto delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Przelać na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć połówki śliwek (śliwki z zalewy odsączyć).
Piec ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni.
Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Smacznego!



środa, 14 lipca 2010



kilogram piersi kurczaka
200 g kurek
1/2 pęczka koperku
200 g jogurtu naturalnego
łyżka skrobi kukurydzianej
1/2 odtłuszczonej kostki rosołowej
łyżeczka chrzanu
przyprawy do mięsa (u mnie: słodka papryka, curry, sól, pieprz)

rukola do podania

Mięso pokroić na cienkie plastry, przyprawić wg uznania. Podsmażyć delikatnie z obu stron.
Kurki oczyścić, przełożyć na patelnię, zalać 100 ml wody i dusić pod przykryciem kilka minut. Następnie dodać podsmażonego kurczaka i koperek (w całości), przykryć i pozostawić na małym ogniu na ok. 20 minut.
Kostkę rosołową rozpuścić w 100 ml wrzątku. W malej ilości powstałego bulionu dokładnie rozprowadzić skrobię kukurydzianą, następnie zalać pozostałym. Gęstniejący bulion wlewać powoli do jogurtu z dodatkiem chrzanu, cały czas mieszając. Przelać sos na patelnię, dokładnie wymieszać i pozostawić na małym ogniu na kilka minut, ew. doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z rukolą.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3