Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 31 lipca 2009

 



1/2 szklanki płatków owsianych
banan
2 morele
2 szklanki zimnego soku pomarańczowego
ew. łyżka cukru

Płatki zalać gorącą wodą i odczekać ok. 15 minut, aż zmiękną. Przecedzić, a następnie zmiksować z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

wtorek, 28 lipca 2009



Miałam ochotę na coś słodkiego, szybkiego do przygotowania i przypominającego, że cały czas jest lato (bo pada dzisiaj i pada). Przedstawione muffinki spełniły wszystkie założenia. W prawdzie nie wyglądają tak, jak sobie wymarzyłam, ale w smaku są dokładnie takie, jak być powinny. :)



[ilość na 6 sztuk]

60 g masła
5 łyżek cukru
jajko
8 łyżek gęstej śmietany (150 g)
125 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
sól

ok. 6 dużych moreli
6 borówek amerykańskich

Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko i śmietanę. Składniki suche połączyć, dodać do masy maślanej i wymieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Morele pokroić na ósemki. Do foremki na muffinki nałożyć połowę ciasta, następnie dookoła poukładać kawałki moreli. Wypełnić pozostałym ciastem, na wierzchu ułożyć borówki (jak na zdjęciu powyżej).
Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Przepis znalazłam tu, podaję, tradycyjnie, z drobnymi modyfikacjami.



ok. 700 g filetu z łososia
250 g makaronu
paczka warzyw mrożonych
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
ok. 1 1/2 cm korzenia imbiru
czerwona papryka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
łyżka siekanego koperku

ok. 200 g startego żółtego sera

Makaron ugotować al dente i wyłożyć do, natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Łososia pokroić ukośnie na plastry, posilić, skropić sokiem z cytryny i podsmażyć na patelni grilowej. Następnie ułożyć na warstwie makaronu. Warzywa, z dodatkiem posiekanego czosnku, cienko pokrojonego imbiru, papryki i gałki muszkatołowej, podsmażyć. Przełożyć do naczynia z makaronem i łososiem. Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać mąkę. Smażyć, mieszając, aż mieszanina stanie się sucha i ziarnista. Zdjąć z ognia, stopniowo dodawać mleka, następnie postawić z powrotem na ogniu i mieszać, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać koperek, posolić. Gotowym sosem zalać przygotowane składniki. Posypać po wierzchu serem.
Piec ok. 20-30 min. w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!



poniedziałek, 27 lipca 2009

Pomysł na to danie podpatrzyłam tutaj, delikatnie tylko zmodyfikowałam przepis. Gulasz zjedliśmy z kaszą gryczaną i surówką z pora. Mniam!



200 g piersi kurczaka
200 g piersi indyka
po 100g żółtej i zielonej fasolki
ok. 15 małych różyczek brokułu
2 marchewki
3/4 szklanki soku pomarańczowego
3 łyżki oleju z pestek winogron
łyżeczka cukru
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka granulowanego czosnku
łyżka suszonej trawy cytrynowej
sól, pieprz

Fasolkę pociąć na ok. 2 centymetrowe kawałki, marchewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa podgotować w lekko osolonej wodzie przed ok. 15 minut. Mięso pokroić w drobną kostkę, posolić, wrzucić na rozgrzany olej i delikatnie podsmażyć. Dolać sok z pomarańczy, wrzucić podgotowane warzywa, trawę cytrynową, paprykę i czosnek, i dusić, pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Pod koniec przyprawić do smaku sola i pieprzem.

Smacznego!







...z sokiem pomarańczowym, zamiast mleka i z zaimprowizowanym zestawem przypraw, zamiast cukru. Pycha! :)



5-6 moreli
brzoskwinia
szklanka soku pomarańczowego
łyżeczka cynamonu
szczypta zmielonych goździków
szczypta imbiru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta anyżu gwiazdkowego
kostki lodu

Owoce obrać, usunąć pestki i zmiksować z sokiem pomarańczowym. Doprawić wg upodobań. Bezpośrednio przed podaniem zmiksować ponownie z kostkami lodu.

Smacznego!





 
1 , 2 , 3 , 4