Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 29 czerwca 2012

Syrop z mniszka, który miał nam służyć przez przyszłą zimę, już się kończy. ;) Szczęśliwie w spiżarni pojawiło się kilka nowych buteleczek, syropy z czarnego bzu, o których już niedługo i mała porcja syropu różanego. Koktajl truskawkowo - malinowy z jego dodatkiem, nie ma sobie równych. :) Polecam!

źródło przepisu: pinkcake.blox.pl

  • 250 g płatków dzikiej róży cukrowej
  • 500 ml wody
  • 400 g cukru (pół na pół biały i brązowy)
  • sok z połowy cytryny (lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego)

Wodę zagotować rozpuszczając w niej cukier. Wrzątkiem zalać płatki (umieszczone np. w słoiku), dodać sok z cytryny i zamknąć na kilka dni. Przecedzić przez gazę, przelać do wyparzonej butelki, przechowywać w lodówce.

Smacznego!

***

niedziela, 17 czerwca 2012

Wczoraj ze względu na biało-czerwone skojarzenia, tytułowałam ją drożdżówką kibica. Polecam wszystkim - kibicom na pocieszenie, wielbicielom drożdżowego na dzień dobry... :)
Jeśli chcemy zjeść czasem świeżą, domową drożdżówkę na drugie śniadanie, wystarczy podzielić ją na odpowiedniej wielkości porcje, zamrozić, po rozmrożeniu jest naprawdę równie pyszna.

  • 500 g mąki
  • 35 g świeżych drożdży
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru (lub więcej, wg uznania)
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 5 żółtek
  • szklanka mleka
  • szczypta soli

 

  • 2 szklanki średniej wielkości truskawek

 

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki, zalać letnim mlekiem, aby osiągnął konsystencję gęstej śmietany. Odstawić, przykryty lnianą ściereczką, aż podwoi objętość.
Roztopić masło, żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na pulchną masę. Mąkę przesiać, zrobić dołek i przelać do niego rozczyn, utarte żółtka i resztę mleka. Mieszać, aż składniki się połączą.
Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Dodawać porcjami tłuszcz, ciągle wyrabiając. Ciasto ma być pulchne, gładkie i lśniące, tak przygotowane pozostawić pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Przygotować kruszonkę: masło drobno posiekać z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodawać powoli mąkę, połączone składniki zagniatać, aż utworzą zwartą masę. Ciasto umieścić w lodówce.
Wyrośnięte ciasto umieścić na blasze (ok. 20 x 35), natłuszczoną dłonią rozciągnąć je do krawędzi. Równomiernie rozłożyć owoce i kruszonkę.
Piec ok. 30-40 min. (nie dłużej, bo ciasto będzie za suche) w temperaturze 180 stopni. Studzić przykryte lnianą ściereczką.

Smacznego!

niedziela, 10 czerwca 2012

Pyszne! Do tej pory lody truskawkowe przygotowywałam tylko w formie ulubionego sorbetu, teraz ten ma poważną konkurencję - jak widać na załączonym obrazku, podjadane były jeszcze w trakcie sesji... ;) Polecam!

źródło przepisu: www.kuchnianadatlantykiem.com

  •  500 g dojrzałych, słodkich truskawek
  • 100 g cukru (użyłam drobnego trzcinowego)
  • 1 1/2 łyżki octu balsamicznego (dałam 3 łyżki)
  • 125 g serka mascarpone
  • 125 ml pełnotłustego mleka

Truskawki umyć, pozbawić szypułek i wymieszać w misce z cukrem i octem balsamicznym. Zostawić do przemacerowania w temperaturze pokojowej na minimum godzinę. Zmiksować truskawki z cukrem i octem oraz mascarpone i mlekiem. 
Następnie przelać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji producenta. Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!


czwartek, 07 czerwca 2012

Po kilku sprawdzonych już 'letnich duetach idealnych', pora na kolejny - truskawki i wanilię. Doskonały, kremowy sernik i krem truskawkowy... To nie mogło się nie sprawdzić. Polecam!

ciasteczkowy spód

  • 100 g herbatników pełnoziarnistych
  • 3 łyżki masła
  • 50 g gorzkiej czekolady

Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie.

sernik waniliowy

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 2 czubate łyżki waniliowego proszku budyniowego (ew. mąki ziemniaczanej lub pszennej)

Wszystkie składniki krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Przelać na przygotowany spód.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

krem truskawkowy

źródło przepisu: cioccolatogatto.blox.pl

  •  200 g truskawek
  • 200 g białej czekolady
  • ew. łyżka soku z cytryny + łyżka octu balsamicznego

dodatkowo

  • truskawki do przybrania 

Truskawki zmiksować w blenderze. Przelać do garnuszka i podgrzać aż do zagotowania. W tym czasie posiekać białą czekoladę. Zagotowany mus zdjąć z ognia i dodać czekoladę, sok cytrynowy i ocet balsamiczny. Mieszać do momentu, aż czekolada całkowicie się rozpuści a krem będzie gładki. Delikatnie przestudzić i przełożyć na zimny sernik. Przechowywać w lodówce.
//Krem można przygotować też mieszając truskawki z mascarpone lub po prostu truskawki z odrobiną galaretki.
Wyjąć z lodówki około 15 minut przed podaniem, udekorować połówkami truskawek. 

Smacznego! 

wtorek, 05 czerwca 2012

Nie trzeba ich zachwalać, prawda? ;)
W trakcie wgrywania zdjęć pomyślałam, że babeczki z jagodami, odrobiną cytryny i musem z białej czekolady, też byłyby niczego sobie. Sprawdzimy, jak tylko pojawią się jagody... :)

kruche babeczki
składniki na 15 sztuk

  • 150 g miękkiego masła
  • 75 g drobnego cukru do wypieków
  • 120 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 75 g mąki ryżowej
  • łyżka ekstraktu z wanilii

Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową i kakao. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm. Szklanką wykrajać koła o średnicy ok. 1,5 cm większej niż foremki do babeczek. Wyłożyć dokładnie wnętrza foremek i widelcem ponakłuwać ciasto na całej powierzchni.
Piec przez 20-25 minut, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

mus czekoladowy 

źródło przepisu: 'Palce lizać' /lipiec 2011/ 

  • 225 g gorzkiej czekolady (minimum 50% kakao)
  • 3 łyżki esencjonalnego espresso
  • 25 g masła
  • 4 jajka

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostrożnie dodać espresso (uważając żeby czekolada się nie zwarzyła) i wymieszać. Następnie dodawać po kawałku masło, ciągle mieszając. Zdjąć naczynie z ognia, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać do masy czekoladowej i delikatnie połączyć składniki. Mus przełożyć do miski i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny (ja od razu napełniałam foremki i gotowe wstawiłam do lodówki).

 do podania

  • np. truskawki, maliny lub listki mięty

Przed podaniem udekorować babeczki połówkami truskawek (lub innymi owocami) lub listkami mięty.

Smacznego!



 
1 , 2