Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 29 czerwca 2010



Sezon jagodowy zaczyna się rozkręcać, więc czas najwyższy wykorzystać ostatki ubiegłorocznych zapasów i zabrać się za gromadzenie nowych. A jak jagody, to drożdżowe, prawda? ;) Wieniec jest improwizacją, stworzoną na podstawie moich dotychczasowych doświadczeń z drożdżowymi wypiekami. :)
Przepis zgłaszam do Olcikowej akcji "Jagodowo Nam II'.



szklanka mleka
500 g mąki
50 g masła
100 g cukru
50 g drożdży świeżych
szczypta soli

200 g jagód (dałam też garść malin i borówek)
3-4 łyżki cukru
2 łyżki posiekanych listków mięty

odrobina mleka
50 g masła
cukier
mąka

Pokruszone drożdże zasypać 3 łyżkami cukru, 3 łyżkami mąki i zalać ciepłym mlekiem. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte lnianą ściereczką. Przesiać mąkę, dodać cukier, sól i roztopione masło. Zagnieść ciasto. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia (ok. godziny). Gotowe ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50 cm, następnie równomiernie rozłożyć jagody, pozostawiając ok. dwucentymetrowe brzegi. Posypać cukrem i listkami mięty. Zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku, posmarować wolny brzeg mlekiem i skleić. Ułożyć roladę złączeniem do dołu i połączyć oba końce formując koło. Wieniec naciąć do połowy w ok. 6-8 miejscach i delikatnie rozsunąć nacięte fragmenty. Przykryć siecieczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Przygotować kruszonkę: masło utrzeć z cukrem i mąką (w proporcjach "na oko"), tak by utworzyły się grudki. Wyrośnięte ciasto posmarować mlekiem i posypać kruszonką.
Piec w piekarniku z termoobiegiem ok. 40-60 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

niedziela, 27 czerwca 2010



Przepis pochodzi z niezawodnej "muffinkowej książki". Polecam, nie tylko fanom babeczek, na zakończenie Sezonu Truskawkowego.



200 g truskawek
100 g masła
280 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
2 jajka
100 g cukru
2 łyżki cukru z wanilią
250 g jogurtu naturalnego

1-2 łyżki soku z cytryny
150 g cukru pudru

truskawki do dekoracji

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Dodać drobno pokrojone truskawki. Jajka roztrzepać, dodać cukier i cukier waniliowy, roztopione masło i jogurt. Połączyć obie masy, tak aby wszystkie składniki były wilgotne. Foremki napełnić masą do 3/4 wysokości.
Piec ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni na złotobrązowo.
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i odrobiną gorącej wody na gęsty lukier. Posmarować przestudzone babeczki i udekorować połówkami truskawek.

Smacznego!

sobota, 26 czerwca 2010

Przepis pochodzi z wydawnictwa Rzeczpospolitej "Podróże kulinarne, kuchnia amerykańska...". To moja kolejna propozycja na podróż "Z widelcem przez kuchnie obu Ameryk", a także niezły Afrodyzjak, smakujący najlepiej, w Sezonie Truskawkowym. ;)

250 g truskawek, pokrojonych w plasterki
250 g rabarbaru
50 ml syropu truskawkowego
100 g cukru
paczka (ok. 120 g) podłużnych biszkoptów
60 ml likieru pomarańczowego (dałam rum wymieszany z syropem truskawkowym)
500 g mascarpone
250 g twarogu (dałam wiaderkowy)
2 łyżki cukru z wanilią

do przybrania:
30 g posiekanych pistacji
ok. 150 g truskawek, przekrojonych na pół

Rabarbar pokroić na kawałki, zalać syropem truskawkowym i gotować, aż będzie miękki. Dodać truskawki, połowę cukru i wymieszać. Odlać nadmiar soku i odstawić do przestudzenia.
Mascarpone wymieszać z twarogiem, resztą cukru i cukrem waniliowym. 
Prostokątne naczynie wyłożyć biszkoptami, skropić 4 łyżeczkami likieru (skropiłam rumem wymieszanym z odlanym wcześniej sokiem) i rozsmarować połowę masy truskawkowo - rabarbarowej. Następnie rozsmarować połowę kremu serowego. Powtórzyć układ warstw, kończąc na serowej. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek i posypać pistacjami. Odstawić do lodówki na min. godzinę.

Smacznego!



wtorek, 22 czerwca 2010



(3 sztuki)

jajko
czubata łyżka skrobi kukurydzianej
2 łyżki otrąb owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki sody
łyżka odtłuszczonego serka homogenizowanego
słodzik do smaku
szczypta soli

łodyga rabarbaru
łyżka słodziku

do podania:
serek homogenizowany
cynamon

Rabarbar obrać, pokroić w cienkie paseczki, przesypać do garnka, podlać 2-3 łyżkami wody, żeby nie przywarł do dna, posypać słodzikiem i gotować pod przykryciem 1-2 minuty. Odstawić do wystygnięcia.
Jajko roztrzepać, dodawać kolejno składniki i dobrze wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 10 minut, żeby otręby napęczniały. Dodać odsączony rabarbar i wymieszać.
Na nagrzaną patelnie nakładać niewielkie porcje ciasta, smażyć do zarumienienia z obu stron.
Podawać od razu, z serkiem wymieszanym z cynamonem.

Smacznego!



poniedziałek, 21 czerwca 2010

Uwielbiam! Gdybym musiała wybrać sobie ostatni posiłek, najprawdopodobniej byłyby to, właśnie te gołąbki. :) Szczerze polecam!



główka kapusty
2 łyżki oleju
ok. 1,5 litra wrzątku

500 g mięsa mielonego
2-3 łyżki otrąb
2-3 łyżki mleka
jajko
cebula
sól, pieprz

szklanka pikantnego bulionu (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody)
koperek
liść laurowy
ziele angielskie

łyżka mąki
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

Kapustę obrać z wierzchnich liści, wyciąć głąb i włożyć do garnka, otworem do góry. Wlać w otwór 2 łyżki oleju, a następnie powoli wlewać wrzątek, aż kapusta będzie zanurzona do połowy. Tak zanurzoną w wodzie gotować na małym ogniu, ok. 5-10 minut, następnie odwrócić otworem w dół i gotować jeszcze kilka minut.
Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć, otręby zalać odrobiną wrzątku. Do mięsa dodać podsmażoną cebulkę, jajko, namoczone otręby i mleko, dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą. 
Kiedy liście będą wiotkie, zdejmować je po kolei i delikatnie ścinać grzbiety, by były płaskie. Nakładać na liście porcję mięsa i zawijać paczuszki. Przygotowane gołąbki podsmażać przez chwilę z obu stron.
Na dnie dużego garnka ułożyć pozostałe liście kapusty, koperek, ew. kawałek cebuli, ziele angielskie i liście laurowe, następnie ułożyć gołąbki i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 45 minut. Po tym czasie odlać większą część bulionu. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i koncentratem pomidorowym, dodać bulion i dokładnie wymieszać. Podgotować, aby sos zaczął gęstnieć i zalać nim gołąbki. Gotować jeszcze przez ok. 30 minut.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4