Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 25 czerwca 2009

Miały to być muffinki mocy i dać mi super siłę, w trakcie pakowania, za które zabrać się nie mogę... Są pyszne, ale chyba nie działają. Zjadłam taką jedną, jeszcze ciepłą, popiłam zimnym mlekiem, spojrzałam za okno (może tu był błąd :)) i jedyne, co mam ochotę teraz zapakować, to siebie... do łóżka. ;)
Przepis cytuję za Majanką.



250 g mąki
85 g płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
85 g rodzynek (dałam suszoną żurawinę)
2 roztrzepane jajka
200 ml mleka
75 ml oleju
40 g jasnego cukru
5 łyżek płynnego miodu

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól, rodzynki. W drugim naczyniu wymieszać: jajko, olej, miód i mleko. Zawartość dwóch naczyń połączyć, mogą pozostać grudki. Nałożyć ciasto do foremek muffinkowych.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

Sezon Truskawkowy 2009

...czyli, Jagodowo nam w Sezonie Truskawkowym. ;)



ok. 750 g lekko zmrożonych truskawek
15-20 ml syropu żurawinowego (lub innego) 
2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
1/2 szklanki jagód
sok i starta skórka z 1/2 cytryny
cukier

Truskawki zmiksować z sokiem żurawinowym i żelatyną, jeśli trzeba - dosłodzić. Przelać do miseczek i wstawić do lodówki. Następnie zmiksować jagody z sokiem, skórką cytrynową i cukrem. Mus truskawkowy ozdobić jagodowym (ja, robiłam w masie truskawkowej wgłębienie drewnianą szpatułką, jednocześnie wlewając tam jagody). Schłodzić minimum 3 godziny.

Smacznego!

środa, 24 czerwca 2009



Chyba najprostszy i zarazem najlepszy, przynajmniej na śniadanie. :)



1/2 szklanki jagód
2 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny
kilka listków mięty
cukier do smaku

Jagody zmiksować z sokiem cytrynowym i listkami mięty. Dodać cukier, ilość, w zależności od smaku owoców. Dolać zimne mleko, ponownie dokładnie zmiksować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

wtorek, 23 czerwca 2009



W końcu, i mnie zrobiło się jagodowo. Wyszłam do sklepu po truskawki, a wróciłam z pokaźnym kubkiem jagód i zaczęło się...;)
Placuszki ryżowe, to jedne z moich ulubionych placków, wypatrzyłam je u Majanki i robiłam już wielokrotnie, dlatego dzisiaj, odważyłam się poeksperymentować. Pyszne były, swoją porcję zjadłam prosto z patelni. ;)



torebka ryżu (100g)
1 i 1/4 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki
jajko
5 łyżeczek masła
1/2 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

niepełna szklanka jagód
4 łyżki cukru

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Jagody wymieszać z cukrem, odstawić. Ryż ugotować. Do miski wlać mleko i cały czas mieszając dosypywać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki dokładnie się połączą, dodać ugotowany ryż i jajko, wymieszać. Dodać roztopione masło, ponownie wymieszać. Na końcu dodać jagody i wymieszać bardzo delikatnie.
Wlewać niewielkie porcje na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zarumienienia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Smacznego!

poniedziałek, 22 czerwca 2009



Gospodarzem #36 wydania Weekendowej Piekarni był Mich, który wybrał dwa, bardzo zachęcające przepisy. Z lekkim poślizgiem udało mi się upiec bułeczki, chleb czeka w kolejce.
Jako, żem spóźnialska, nie muszę już zachwalać figowych bułek, bo komplementów, zasłużonych komplementów, zebrały przez ostatnie dni sporo. Tym, którzy jeszcze nie spróbowali gorąco polecam! I proszę o kolejnych męskich gospodarzy, lubię przepisy szybkie i konkretne, no i banerkowy Pan Piekarz jest niezwykle uroczy... ;)


[kontrola jakości ;)]

Składniki na 12 bułek:
100 g suszonych fig
1 2/5 szklanki wody
30 g drożdży
2 szklanki mąki żytniej
szklanka mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko do posmarowania
ewentualnie mak lub sezam do posypania

Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C). Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem lub sezamem i piec około 22-25 minut.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3 , 4