Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 23 maja 2015

Pozycja obowiązkowa na nadchodzące tygodnie - niezawodny kremowy sernik, tym razem, pełen ciasteczek oreo. Podany z pierwszymi, wiosennymi truskawkami. Niebo w gębie, polecam! :)

źródło inspiracji: mojewypieki.com

składniki na spód

  • 150 g ciastek Oreo lub podobnych (razem z nadzieniem)
  • 2 łyżki roztopionego masła

Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam dno tortownicy i osobno paskiem papieru obklejam wysmarowaną masłem obręcz), przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie po dnie. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut (lub w zamrażalniku ok. 10 minut).

sernik

  • 1000 g twarogu (trzykrotnie zmielonego lub gotowego sernikowego dobrej jakości, ja używam wiaderkowego Piątnicy)
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (530 g)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ekstraktu z wanilii
  • lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • lekko czubata łyżka mąki pszennej
  • 150 g ciastek Oreo

Twaróg i mleko skondensowane krótko zmiksować, następnie - ciągle miksując, dodawać pojedynczo jajka. Następie dodać ekstrakt, krótko zmiksować. Pod koniec przesiać mąki, krótko, ale dokładnie wymieszać. Przelać na przygotowany spód. W masę powciskać ciasteczka Oreo, zatapiając je w masie.
Piec około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni (grzanie z góry i dołu). Na dole piekarnika postawić płaskie naczynie wypełnione wrzątkiem. Przestudzić w uchylonym piekarniku. Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.

krem mascarpone

  • 250 g mascarpone
  • 150 ml kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ziarenka wydrążone z laski wanilii

do podania

  • truskawki

Wszystkie składniki kremu wymieszać drewnianą łyżką. Schłodzony przez noc sernik wyjąć z tortownicy, wierzch posmarować kremem mascarpone. Podawać ze świeżymi truskawkami. Przechowywać w lodówce, najlepiej smakuje po 2-3 dniach.

Smacznego!