Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 28 maja 2013

Zdjęcia galaretki przeleżały w komputerze okrągły rok. Z nadejściem wiosny znowu są aktualne. :) Prosty, orzeźwiający deser o nietypowym smaku. Z pierwszymi w sezonie truskawkami. Smakuje szczególnie dobrze w upalny dzień w plenerze... :)

składniki na 2 porcje

Żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody. Następnie zalać 300 ml wrzątku i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić, dodać syrop z bzu i sok z limonki. Wymieszać i odstawić do stężenia, ściętą rozkłócić widelcem, przełożyć do szklaneczek (można oczywiście poporcjować od razu) i ozdobić połówkami truskawek. Dobrze schłodzić.

Smacznego!

***

Przepis dodaję do akcji 'Kwiatożercy 2013', polecam także na piknik...

Czas na piknik z home&you - półmetek!

piątek, 24 maja 2013

Maj się kończy, a my nie jedliśmy jeszcze szparagów, truskawki tylko napływowe, żółte - dosłownie kilka dni temu - pole mleczy jest już białe, szczaw i botwinkę widziałam ostatnio przeglądając zdjęcia z zeszłego roku. Mam nadzieję, że w czerwcu uda się nam trochę nadrobić. :)
Ale otwarcie sezonu rabarbarowego już za nami, na rabarbar musi znaleźć się czas... ;)
Obok tradycyjnego niedzielnego kompotu, polecam dziś podwójnie rabarbarowe babeczki - pyszne!

  • 10 mini lub 6 klasycznych babeczek z rabarbarem - 1/2 porcji z tego przepisu

składniki na krem

  • 250 g serka philadelphia
  • 100 g masła
  • 200 g cukru pudru
  • łyżka wody różanej
  • 400 g rabarbaru

Rabarbar obrać, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie pokroić na kawałki i dokładnie zmiksować. Schłodzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek i ponownie dobrze zmiksować. Następnie, cały czas miksując, dodawać stopniowo zimny mus rabarbarowy i wodę różaną. Przygotowany krem dobrze schłodzić, następnie przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować babeczki. Gotowe, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

Smacznego!

***

Przepis na babeczki dodaję do akcji 'Rabarbar' oraz 'Czas na piknik'.

Czas na piknik z home&you - półmetek!

czwartek, 09 maja 2013

Uwielbiam książki kucharskie, do jednych tylko wzdycham, inne kupuję. Przeglądam potem po kilka razy, żeby w końcu zaznaczyć przepisy do wypróbowania 'natychmiast'. Mam więc cały regał książek z poutykanymi kolorowymi karteczkami. Ale tak się składa, że to książkowe 'natychmiast' ma wyjątkowo długi okres ważności. ;) Jak przychodzi do wyboru konkretnego dania, najczęściej znajduję inspirację na którymś z ulubionych blogów albo dzwonię do babci... A książki po pierwszym zachwycie, stoją i czekają, i czekają na swoją kolej. Co nie znaczy nie znoszę do domu kolejnych. ;)

Klasyczny sernik gotowany

Najlepszy przygotowywany przez babcię. Z grubą warstwą lukru i skórką pomarańczową na wierzchu. Jedno z ciast idealnych na dużą imprezę. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a przede wszystkim pobyt w lodówce mu służy - codziennie smakuje lepiej, więc można go przygotować nawet 2-3 dni przed podaniem.

składniki na tortownice 22 cm

składniki na kruche ciasto

  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g zimnego masła
  • jajko
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

składniki na masę serową

  • 1 1/2 kg twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru (jeśli lubicie mniej słodkie ciasta, można ograniczyć)
  • 80 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2/3 szklanki mleka

do podania

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Przygotować kruche ciasto: składniki na kruche ciasto szybko wyrobić, podzielić na dwie części i schłodzić. Pierwszą część rozwałkować i wyłożyć tortownicę. Ponakłuwać widelcem.
Piec do zarumienienia w temperaturze 180 stopni. Delikatnie wyjąć z tortownicy i pozostawić do wystygnięcia. Z drugą częścią postąpić analogicznie, wystudzić w tortownicy.
Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg i dokładnie wymieszać. Podgrzewać, mieszając drewnianą łyżką. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać roztopione masło i budyń rozpuszczony w mleku. Podgrzewać ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Wylać gorącą masę na upieczony kruchy spód, przykryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć. Odstawić do ostygnięcia.
Cukier puder utrzeć z odrobiną wrzątku (lub soku z cytryny), polać przestudzony sernik. Równomiernie posypać skórką pomarańczową. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.

***

Serniczki gotowane z jagodami i fiołkami

Mimo, że klasyka jest najlepsza, warto czasem poeksperymentować... Gotowe porcje sernika, podawane w szklaneczkach. Z kwaskowatymi ciastkami, jagodami i fiołkami - doskonałe połączenie smaków. Polecam!

składniki na 6-8 porcji

składniki na masę serową

  • 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego)
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 40 g masła
  • budyń śmietankowy
  • 1/3 szklanki mleka
  • łyżka ekstraktu z wanilii

do podania

  • około 25 ciasteczek cytrynowych (np. z tego przepisu)
  • słoik jagód z syropu (dobrze osączonych)
  • skórka starta z połowy cytryny
  • świeże fiołki

Masę serową przygotować wg przepisu powyżej.
Ciasteczka pokruszyć, do każdej szklaneczki wsypać po 2-3 łyżki. Zalać gotową masą serową. Jagody wymieszać ze skórką cytrynową i garścią fiołków. Nałożyć na masę serową i posypać pozostałymi ciasteczkami. Udekorować fiołkami i dobrze schłodzić.

Smacznego!

***

Jeśli o książkach mowa, ponieważ na dłuższą metę nie jest to tania sprawa, poluję na różne promocje, dzięki czemu zamiast jednej mogę kupić dwie. :)
CupoNation.pl to serwis, w którym znajdziecie posegregowane tematycznie darmowe kupony rabatowe, ale też zestawione w jednym miejscu informacje o aktualnych promocjach w wielu sklepach internetowych. Oprócz wspomnianych już książek, można znaleźć tam kupony na elementy wyposażenia wnętrz czy sprzęt AGD. A że nie tylko blogiem kulinarnym człowiek żyje można się też taniej ubrać, upiększyć i wyprawić na wakacje...

*wpis sponsorowany

piątek, 03 maja 2013

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze ich tu nie ma. Wilgotne, z nutką pomarańczy i chrupiącymi orzechami. Upiekłam kiedyś na wizytę słodkolubnych gości, a że było też kilka innych słodkości, spróbowałam ich dopiero następnego dnia w pracy - to chyba najlepsze drugie śniadanie jakie dotychczas jadłam. ;)

źródło inspiracji: 'Muffinki' wyd. Świat Książki
(podaję ze swoimi zmianami)

  • 2 małe cukinie (ok. 250-280 g)
  • 200 g mąki
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta soli
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g orzechów pekan
  • jajko
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 150 ml maślanki
  • 80 ml oleju
  • sok z dwóch niewielkich pomarańczy
  • 100 g siekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania

Cukinie (ze skórką) zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczypta soli. Dodać cukinię, migdały i wiórki kokosowe, wymieszać. Jajko utrzeć z cukrem, ekstraktem z wanilii, maślanką, olejem i sokiem pomarańczowym. Dodać skórkę pomarańczową i grubo posiekane pekany. Masę jajeczną dodać do mącznej i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki na muffiny wypełnić do 3/4 wysokości.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut, następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego!