Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
czwartek, 31 maja 2012

Ciąg dalszy krótkiej, acz pięknie pachnącej, fiołkowej przygody... jutro zapraszam na przepyszny fiołkowy deser. Później prym przejmą truskawki. ;)

źródło przepisu: pinkcake.blox.pl

  • filiżanka kwiatów fiołka
  • cukier do smaku
  • naturalna pektyna jabłkowa BIO (dałam łyżeczkę żelatyny)
  • sok z cytryny

Fiołki zalać połową szklanki wrzątku, przykryć i odstawić do ostudzenia. Przecedzić, dodać sok z cytryny, cukier, pektynę (żelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody) i zagotować. Przelać do słoiczka. 

Smacznego!



 ***

 

sobota, 26 maja 2012

Znalazłam!!! Trzeci rok, kuszona fioletowymi cudami u Komarki i Pinkcake, bezskutecznie szukałam po lasach fiołków. :) Zdesperowana kupiłam nawet nadzonki, z zamiarem założenia w przyszłym roku, plantacji balkonowej (notabene już się rozrastają, więc potencjał jest... :))
Aż, na początku maja, wracając z mleczowej polanki, prowadzeni przez Krzysztofa H. 'najkrótszą' drogą do domu, po polnych i leśnych ścieżkach - czasem o dość wątpliwej przejezdności :), trafiliśmy na polankę, gdzie rosły ich tysiące. Szczęśliwie wspomnianymi ścieżkami (szerokości jednego samochodu) nie jeżdżą inni szaleńcy, mieliśmy więc czas, żeby zebrać odpowiednią ilość kwiatków, które później przerobiłam na sok...

źródło przepisu: everycakeyoubake.blogspot.com

  • około 200 g kwiatów fiołka
  • litr wody
  • około 600 g cukru (tyle ile zaważy wywar z kwiatów)
  • sok z połowy cytryny
Fiołki zalać wrzącą wodą, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin. Odlać sok i przecedzić oraz zważyć. Odważyć tyle cukru, ile waży wywar z fiołków i dodać do soku. Dodać sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Gorący sok przelać do butelek i szczelnie zakręcić.

Smacznego!

***

piątek, 25 maja 2012

Jeśli nie macie pomysłu na weekendowe śniadanie, polecam - pyszne, delikatne, puszyste placuszki z pierwszymi tegorocznymi truskawkami.

źródło przepisu: kulinarnespotkania.blogspot.com

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • ok. 1/3 szklanki mleka

do podania

  • 2 szklanki truskawek

Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, cukier, mleko, sodę i mąkę. Wszystko wymieszać i smażyć placuszki z obu stron na rumiano na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Truskawki pokroić w ćwiartki, wymieszać z syropem. Posypać ciepłe placuszki i od razu podawać.

Smacznego!

czwartek, 24 maja 2012

Syrop z mniszka ma właściwości lecznicze i podobno dobrze mieć go zimą w spiżarni. Ja, choć zrobiłam go w tym roku po raz pierwszy - zapewniam, że w czerwcu, mieć go trzeba... :) Pierwsze truskawki maczane w syropie smakują nieziemsko, przebiły nawet te z cukrem i śmietaną, którymi zajadałam się wczesnym latem od 25 lat. ;) Dobrze sprawdza się też we wszystkich zimnych koktajlach czy lemoniadach. Polecam!

  •  350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)
  • litr wody
  • 2 cytryny
  • ziarenka z laski wanilii
  • kilogram cukru

Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni (kartce czy ściereczce), aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.

Smacznego!



***

środa, 23 maja 2012

Banany i kawa - szczerze mówiąc, do końca nie byłam przekonana do tego duetu. Jednak ciekawość (i duże zapasy bananów do przerobienia :)) wzięła górę. I dobrze, bo połączenie, szczególnie w mocno zmrożonym napoju, w towarzystwie lodów, naprawdę się obroniło. Polecam na upalne dni! 

źródło przepisu: bakeandtaste.blogspot.com

  • czubata łyżka kawy mielonej (lub kawy rozpuszczalnej)
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 2 banany (zmrożone)
  • 2 gałki lodów (dodatkowo lody do podania)
  • 1-2 kostki czekolady

Kawę zalać wrzątkiem, lekko przestudzić. Następnie przecedzić i wlać do blendera, dodać mleko, pokrojone banany oraz dwie gałki lodów. Dokładnie zmiksować.
Przelać do szklanek, nałożyć porcję lodów i zetrzeć na wierzch odrobinę czekolady. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!



 
1 , 2