Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
wtorek, 31 maja 2011

W sam raz na jutrzejszy Dzień Dziecka! :)

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl

  • patyczki do lodów
  • banany (wykorzystałam też kiwi)
  • 120 g gorzkiej czekolady (dałam pół na pół z mleczną)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • dowolna posypka

Owoce obrać, banany przekroić na pół, kiwi na centymetrowe plastry, następnie wbić w nie patyczki do lodów. Ułożyć na papierze do pieczenia i odłożyć do zamrażarki na 15 minut (włożyłam na 30 minut).
Po tym czasie, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać z olejem. Owoce wyjmować po kolei z zamrażarki, otaczać w czekoladzie i bardzo szybko w posypce (czekolada będzie zastygać ekspresowo). Odłożyć na kilka godzin do zamrażarki.

Smacznego!



poniedziałek, 30 maja 2011

 źródło przepisu: "Przewodnik kulinarny. Meksyk", wyd. Pascal
składniki na 18-20 sztuk

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soli

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na około 18 części i rozwałkować na cienkie placki, o średnicy około 15 centymetrów. Smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, po około 45-60 sekund z każdej strony, aż na powierzchni pojawią się brązowe plamki. 

Smacznego!

***

 

niedziela, 29 maja 2011

 źródło przepisu: filozofiasmaku.blogspot.com
składniki na 40 sztuk

  • 170 g miękkiego masła lub margaryny
  • 80 g cukru pudru
  • sok i skórka otarta z dużej pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 275 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, sok i otartą skórkę z pomarańczy, wszystko zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z sodą, dokładnie wymieszać. Masa na tym etapie będzie miękka. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Z ciasta formować kulki, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy około 2-3 cm). 
Piec około 8 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić 5 minut na blasze, posypać cukrem pudrem i wystudzić na kratce.

Smacznego!


 

***

piątek, 27 maja 2011

...w trzech odsłonach.
Błyskawiczne, proste, z tym, co w maju najlepsze! Gorąco polecam!

Tarta  ze szparagami, pomidorkami i boczkiem

  • płat ciasta francuskiego (24 x 14 cm)
  • kilka zielonych szparagów
  • kilka pomidorków truskawkowych
  • 2-3 plasterki boczku
  • roztrzepane jajko
  • sól gruboziarnista
  • świeży tymianek

Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą. Na wierzchu ułożyć szparagi, pomidorki i boczek.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe posypać tymiankiem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

***

Tarta  z botwiną, kozim serem i gruszką

  • płat ciasta francuskiego (24 x 14 cm)
  • kilka listków botwiny (z łodyżkami)
  • 50 g koziego sera
  • 1/2 dużej gruszki
  • garść orzeszków piniowych
  • roztrzepane jajko
  • sól gruboziarnista
  • świeżego rozmarynu

Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą. Na wierzchu ułożyć pokrojoną na kawałki botwinę, pokruszony ser, pokrojoną w kostkę gruszkę i orzeszki piniowe.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe posypać rozmarynem. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 

***

Tarta  z truskawkami, rabarbarem i miętą

  • płat ciasta francuskiego (24 x 14 cm)
  • łodyga rabarbaru
  • kilka truskawek
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • świeża mięta

Ciasto francuskie ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą. Na wierzchu ułożyć pokrojony na kawałki obrany rabarbar i połówki truskawek, posypać cukrem.
Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Gotowe posypać listkami mięty. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!

 

czwartek, 26 maja 2011

  • 500 g serc drobiowych
  • opakowanie tortellini (użyłam z ricottą)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150 g pomidorków truskawkowych
  • oliwa z oliwek
  • biały pieprz
  • pieprz cayenne
  • sól gruboziarnista
  • świeże zioła

Tortellini ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Serduszka oczyścić, oprószyć solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Wrzucić na odrobinę rozgrzanej oliwy i smażyć so zarumienienia z obu stron. Dodać, pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki, szparagi i połówki pomidorków. Smażyć pod przykryciem kilka minut, po czym wymieszać z tortellini. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami i gruboziarnistą solą.

Smacznego!



***

 
1 , 2 , 3 , 4