Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
poniedziałek, 31 maja 2010



Wolny weekend, słońce i babeczki - niby tak niewiele potrzeba, więc dlaczego zgranie w czasie tych trzech składowych, graniczy z cudem? Ale udało się - byliśmy dziś na pikniku! W pełnym słońcu, z pysznymi babeczkami... :)
Babeczki piknikowe powstały na podstawie przepisu, na muffinki wiśniowe z płatkami owsianymi z "muffinkowej książki". Są też kolejną propozycją w Festiwalu płatków owsianych.


250 g borówek amerykańskich (dałam mrożone)

3/4 szklanki oleju
250 g mąki pełnoziarnistej
60 g płatków owsianych
łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
2 jajka
150 g cukru
2 łyżki cukru pudru z wanilią
200 g jogurtu naturalnego

czubata łyżka masła
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki mąki pełnoziarnistej

cukier puder

Przygotować kruszonkę: masło posiekać, wymieszać z cukrem i mąką, aż powstaną grudki. Odstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z płatkami owsianymi, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać cukier, cukier waniliowy i olej, następnie jogurt i borówki (zostawić ok. 1/5). Masę jajeczną połączyć z mączną, mieszając tak długo, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Napełnić ciastem foremki, do 3/4 wysokości, ozdobić pozostałymi borówkami i posypać kruszonką.
Piec ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni. Ostudzone posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

środa, 26 maja 2010



Przez ponad dwadzieścia lat żyłam w przeświadczeniu, że nie lubię owsianki. Dziś, nie wiem, jak to było możliwe i nadrabiam stracone lata... :)
Prezentowane owsianki polecam na śniadanie, szczególnie Majowe, szczególnie w czasie Festiwalu płatków owsianych. :)



3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
jabłko
garść suszonych żurawin
czubata łyżeczka cynamonu
łyżeczka miodu gryczanego

Płatki zalać mlekiem, dorzucić żurawiny, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Dodać miód i cynamon, jabłko starte (ze skórką) na tarce o dużych oczkach, dokładnie wymieszać.



***

3 łyżki płatków owsianych
1/2 szklanki mleka
dojrzały banan
kilka truskawek
łyżka cukru z wanilią

Płatki zalać mlekiem, doprowadzić do wrzenia, dodać rozgniecionego widelcem banana i cukier z wanilią. Wymieszać i gotować kilka minut. na koniec dodać pokrojone truskawki.

Smacznego!

poniedziałek, 24 maja 2010

Zapiekankę zaserwowała mi ostatnio mama (zdeklarowany makaronożerca :)), która od niedawna zaprzyjaźnia się z Dukanem, a bardzo tęskni za lazanią... ;)
Polecam!



500 g chudego mięsa mielonego
250 g pieczarek
4 łyżki przecieru pomidorowego
ulubione przyprawy (u mnie, tym razem, przyprawa do grilla :))

opakowanie mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz

3 jajka
9 łyżek mieszanki otrębowej
3 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta soli

Mięso podsmażyć, dodać pokrojone w plasterki pieczarki i przecier. Przyprawić do smaku. Dusić ok. 20 minut. 
Szpinak podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki na placek otrębowy dokładnie wymieszać. Wylać połowę na dno naczynia żaroodpornego i podpiec kilka minut w temperaturze 180 stopni. Na podpieczonym placku ułożyć warstwę mięsa, warstwę szpinaku, następnie  równomiernie zalać resztą ciasta.
Zapiekać ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!



500 g mąki
35 g świeżych drożdży
150 g masła
2 łyżki cukru pudru (lub więcej, wg uznania)
2 łyżki cukru z wanilią
5 żółtek
szklanka mleka
skórka otarta z cytryny (u mnie skórka pomarańczowa)
szczypta soli

ok. 600 g oczyszczonego i pokrojonego na centymetrowe kawałki rabarbaru

3/4 szklanki mąki
1/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli

Przygotować rozczyn: drożdże rozkruszyć z łyżką cukru i trzema łyżkami mąki, zalać letnim mlekiem, aby osiągnął konsystencję gęstej śmietany. Odstawić, przykryty lnianą ściereczką, aż podwoi objętość.
Roztopić masło, żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli na pulchną masę. Mąkę przesiać, zrobić dołek i przelać do niego rozczyn, utarte żółtka i resztę mleka. Mieszać, aż składniki się połączą.
Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i nie będzie kleić się do rąk. Dodawać porcjami tłuszcz, ciągle wyrabiając. Ciasto ma być pulchne, gładkie i lśniące, tak przygotowane pozostawić pod przykryciem, aż podwoi objętość.
Przygotować kruszonkę: masło drobno posiekać z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodawać powoli mąkę, połączone składniki zagniatać, aż utworzą zwartą masę. Ciasto umieścić w lodówce.
Wyrośnięte ciasto umieścić na blasze (ok. 20 x 35), natłuszczoną dłonią rozciągnąć je do krawędzi. Równomiernie rozłożyć owoce i kruszonkę.
Piec ok. 30-40 min. (nie dłużej, bo ciasto będzie za suche) w temperaturze 180 stopni. Studzić przykryte lnianą ściereczką.

Smacznego!



piątek, 21 maja 2010

Sezon na szparagi, czy trzeba dodawać coś więcej? ;)



pęczek białych szparagów
1-2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki suszonej pietruszki

Szparagi obrać i odciąć stwardniałe końcówki. Ugotować na parze, w zależności od grubości 6-10 minut. Bułkę tartą wymieszać z pietruszką i chwilę prażyć na suchej patelni, następnie dodać masło i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Polać przygotowane szparagi.



***

pęczek zielonych szparagów
plasterki pastrami
sól gruboziarnista

Szparagi pozbawić stwardniałych końcówek i gotować na parze, przez ok. 6 minut. Ugotowane owinąć plasterkami pastrami i posypać solą.



***



2-3 ugotowane szparagi
plaster pastrami
plaster ostrego sera
liście młodego szpinaku
2 kromki pieczywa razowego
masło do posmarowania

Szparagi przekroić wzdłuż na pół. Pieczywo posmarować masłem, układać warstwami: szpinak, szparagi, pastrami, szpinak, ser i szpinak. Przed podaniem przekroić na trójkąty.

Smacznego!

 
1 , 2 , 3