Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
niedziela, 31 maja 2009

Jeśli, wybierając spośród wszystkich ciast z rabarbarem, zdecydujecie się właśnie na to, na pewno nie pożałujecie. Przepis cytuję za wielbicielką rabarbaru, Majanką. :)



Składniki na ciasto:

szklanka maślanki 
szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
3 jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
cukier wanilinowy
łyżeczka aromatu waniliowego 

Składniki na kruszonkę:

ok. 100 g masła lub margaryny
cukier
mąka

Wierzch:

rabarbar około 500g.
3-4 łyżeczki cukru

Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, zasypać cukrem i wymieszać. 
Składniki ciasta zmiksować: najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (blacha 36 cm x 24 cm).
Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku, wyłożyć na ciasto.
Szybko zagnieść kruszonkę - do masła dodać mąkę i cukier ("na oko", zrobiłam tak jak Abbra dodając najpierw 2 łyżki mąki i cukru, a potem dosypywałam po trochu i zagniatałam, aż kruszonka stała się dość sypka). Kruszonką posypać rabarbar.
Piec ok. 30-35 min. w temperaturze 175 stopni.
Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

sobota, 30 maja 2009



...czyli "sałatka z komentarzy", którą jakiś czas temu polecił tu Mazoorex. :)



mała sałata
150 g gorgonzoli
200 g gruszek (z puszki)
50 g pestek słonecznika
4 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
3 łyżki miodu

Sałatę rozedrzeć na niewielkie kawałki. Wymieszać z gruszkami i gorgonzolą, pokrojonymi w kostkę. Pestki uprażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do sałatki. Przygotować sos: wymieszać ocet, oliwę i miód. Polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Smacznego!





ok. 1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
400 g jogurtu naturalnego
500 ml śmietanki kremowej
cukier puder
sok z 1 1/2 cytryny
4 łyżki żelatyny

Truskawki obrać i podzielić na trzy części: 400 g, 400 g, 200 g.
Pierwszą część ułożyć na dnie miski i zalać galaretką (jedną) przygotowaną z minimalnie mniejszej ilości wody, niż ta, proponowana na opakowaniu. Wstawić do lodówki i zaczekać, aż stężeje.
Drugą część truskawek zmiksować z jogurtem i cukrem, w ilości wedle upodobań. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, z dwoma łyżkami żelatyny, dokładnie wymieszać z masą truskawkową. Wylać na poprzednią warstwę, zostawić do stężenia.
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem i sokiem z cytryny. Dwie łyżki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody. Wymieszać ze śmietaną. Na zastygniętej warstwie masy jogurtowej ułożyć ostatnią porcję truskawek, zalać śmietaną. Wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Smacznego!



piątek, 29 maja 2009

Przepis znalazłam w książce "Dania z owocami". Babeczki są z zewnątrz chrupiące, a w środku miękkie, wilgotne i bardzo aromatyczne. Gorąco polecam!



(6 dużych muffinek)

200 g gruszek (dałam z puszki)
200 g mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g cukru
płaska łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru
jajko
150 ml mleka
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
50 g roztopionego masła

cukier puder do posypania

Gruszki osaczyć i drobno posiekać. W jednej misce połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, cynamon i imbir. Dodać gruszki. W drugiej misce ubić jajka z mlekiem i olejkiem waniliowym. Dodać do mąki razem z masłem i szybko wymieszać. Ciasto powinno być grudkowate. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości.
Piec ok. 30 min. w temperaturze 210 stopni. Odstawić na 5 min.,  następnie wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

czwartek, 28 maja 2009



Przepis podpatrzony, w którymś z gazetowych dodatków.



(na podwójną porcję)

2 2/3 szklanki mąki
4 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru (dałam trochę więcej)
2 łyżki proszku do pieczenia
łyżeczka soli
1 1/2 szklanki mleka
2 jajka
4 łyżki oleju + olej do smażenia

Dokładnie wymieszać składniki sypkie. Dodać mleko z rozbełtanym jajkiem i olejem, wymieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencje. Na rozgrzany olej nakładać małe porcje ciasta, smażyć z obu stron na brązowy kolor.
Podawać gorące, np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.

Smacznego!



 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6