Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
piątek, 27 kwietnia 2012

Eton mess - trochę oszukany, bo poukładany warstwami, a wymieszany dopiero w trakcie jedzenia. Przystrojony bratkami, w sam raz na powitanie prawdziwej wiosny. :)

(składniki na 3 porcje)

  • szklanka truskawek
  • łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki pokruszonych bez
  • szklanka dobrze schłodzonej śmietany kremówki
  • 2 łyżki drobnego cukru z wanilią
  • ew. bukiecik minibratków z zaufanego źródła

Truskawki pokroić w plasterki i wymieszać z octem balsamicznym. Śmietanę ubić z cukrem. Układać w pucharkach po dwie warstwy bez, truskawek i śmietany (można też od razu wymieszać wszystkie składniki). Przystroić bratkami i natychmiast podawać.

Smacznego!

***

Pomysł na kwitnący deser dopisuję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.

 

środa, 25 kwietnia 2012

Lemon curd cieszy się u nas niesłabnącym uznaniem, chciałam jednak spróbować też czegoś nowego. Eksperymentowałam z melonem i mango, ale coś mi w nich nie pasowało. Pomarańczowy polecam z pełnym przekonaniem. Podstawowy przepis podrasowałam wanilią i imbirem, a powstałym nieziemsko pachnącym kremem wypełniłam kruche babeczki. Mmmm... ;)

źródło przepisu: atinabc.blox.pl

  • 3 jajka
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 20 ml soku z cytryny
  • 70 g bardzo miękkiego masła
  • 70 g cukru
  • szczypta soli
  • starta skórka z całej pomarańczy (najlepiej z uprawy biologicznej, lub porządnie umyta)

ewentualnie dodatkowo

  • ziarenka z laski wanilii
  • 2 łyżki drobno posiekanego kandyzowanego imbiru

Wszystkie składniki na orange curd wymieszać dobrze trzepaczką w dużej misce. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, na minimalnym gazie i cały czas mieszać,  aż krem stanie się gładki i lekko zgęstnieje (zgęstnieje jeszcze bardziej stygnąc). Jeżeli krem gotowany na parze nie chce zgęstnieć, to garnek z nim można postawić bezpośrednio na ogniu i podgrzewać przez 2 minuty (uważać, aby jego temperatura nie przekroczyła 80 stopni, gdyż wtedy mogą się ściąć jajka i wyjdzie jajecznica).
Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

wtorek, 24 kwietnia 2012

Wiem, że się powtarzam, ale ciasto francuskie to jeden z moich ulubionych wynalazków, szczególnie w sytuacji kiedy potrzeba 'czegoś słodkiego' spontanicznie i natychmiast. :) Tym razem z brzoskwiniami, w towarzystwie cynamonowej kruszonki, jak się okazało całkiem zgrany duet. ;) Najlepsza jeszcze ciepła, koniecznie z gałką lodów waniliowych, jeśli tylko macie takowe pod ręką.

  • płat ciasta francuskiego (ok. 25x40 cm)
  • 3 brzoskwinie (mogą być z puszki)
  • mleko z odrobiną cukru
  • 75 g zimnego masła
  • 75 g mąki
  • 50 g drobnego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

Brzoskwinie pokroić na połówki, następnie na cienkie plasterki (brzoskwinie z puszki wcześniej dobrze osączyć). Przygotować kruszonkę: wymieszać mąkę, cynamon i cukier, dodać posiekane masło i zagniatać, aż utworzą się grudki. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować, posmarować mlekiem z cukrem, następnie zagiąć brzegi na 1-2 cm. Ułożyć plasterki brzoskwiń i posypać kruszonką.
Piec około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



środa, 18 kwietnia 2012

Jak powszechnie wiadomo dania z recyklingu, przygotowane przypadkowo są najlepsze... Lody nie są tu wyjątkiem. :)
Myślę, że ze zwykłymi wiórkami lub jeszcze lepiej ze świeżym kokosem, też się sprawdzą, choć pijane, niewątpliwie mają swój urok. ;)

do podania

  • konfitura pomarańczowa
  • trufle kokosowe
  • łyżka wiórków kokosowych
     

Wszystkie składniki zmiksować i dobrze schłodzić. Następnie przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według rad producenta.
Lody można wykonać także bez maszyny: zmiksowaną masę włożyć do plastikowego pojemnika, a ten do zamrażarki. Wyjąć po godzinie i zmiksować jeszcze raz, żeby nie wytworzyły się kryształki lodu. Powtarzać kilka razy, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. 

Smacznego!

poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Coś dla wielbicieli słodkich trunków. Robi się praktycznie sama, na efekty nie trzeba czekać tygodniami, a wiórki z recyklingu można wykorzystać do ciasta... albo lodów - o czym już w następnym odcinku. ;) Polecam!

źródło przepisu: majanaboxing.blox.pl

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 250 ml spirytusu (ja użyłam 500 ml wódki)
  • puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • puszka mleczka kokosowego



Wiórki wsypać do słoiczka i zalać alkoholem. Zakręcić i zostawić na cztery dni. Po tym czasie odsączyć (wiórki można wykorzystać do ciasta). Do dzbanka wlać obie puszki mleka skondensowanego oraz mleczko kokosowe i dolać odsączony przez sitko (ja odsączałam przez gazę) alkohol. Całość zmiksować i przelać do butelki. Przed podaniem schłodzić.

Smacznego!