Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
sobota, 30 kwietnia 2011

Mazurek chałwowy

źródło inspiracji: mojewypieki.blox.pl

  • 150 g miękkiego masła
  • 70 g drobnego cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ryżowej

Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).
Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 

  • 300 g ulubionej chałwy
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 100 g dowolnych orzechów (użyłam mielonych migdałów)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • tabliczka czekolady deserowej

Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Pogotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód, wyrównać.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i równomiernie polać po wierzchu.

 

***

Gniazdka czekoladowe

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na 6-8 sztuk 

  • 100 g ulubionej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • płatki zbożowe do mleka w kształcie drobnych patyczków
  • kolorowe, czekoladowe jajeczka

Płatki maczać w czekoladzie (lub wsypać bezpośrednio do czekolady i wymieszać). Odkładać na papier do pieczenia, formując nieduże gniazdka. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować czekoladowymi jajeczkami.

***

Babeczki czekoladowe z kruchymi, cytrynowymi ciasteczkami

Zainspirowane wiosennym spacerem (i resztką ciasta z produkcji mazurków ;))...

składniki na 12 sztuk

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady (dałam mleczną)

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka wymieszać z mlekiem i rozpuszczonym masłem. Masę jajeczną dodać do mąki i mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne. Dodać drobno posiekaną czekoladę. Foremki napełnić ciastem do 3/4 wysokości.
 Piec około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. 

  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g drobnego cukru do wypieków lub 40 g cukru pudru
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ryżowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • ew. kilka orzechów laskowych

Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii, skórkę cytrynową oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm, wyciąć ciasteczka, w środku każdego umieścić połówkę orzecha.
Piec przez 25-30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić (gorące są bardzo kruche).
W babeczkach zrobić niewielkie dziurki, ozdobić przestudzonymi kwiatkami.

Smacznego!





***

wtorek, 19 kwietnia 2011

źródło przepisu: "Pomysły na dania z cebulą i czosnkiem", wyd. AGORA SA

  • dorodne brokuły
  • 2 główki młodego czosnku
  • opakowanie sera feta
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy
  • sól

Brokuły podzielić na małe różyczki, wrzucić do osolonego wrzątku, aby nieco zmiękły i po chwili odcedzić. Czosnek obrać, pokroić w bardzo cienkie plasterki, krótko podsmażyć na oliwie, dodając pod koniec płatki migdałowe. Ułożyć w salaterce różyczki brokułów i pokrojony w kostkę, dobrze schłodzony ser feta, polać oliwą wymieszaną z czosnkiem i migdałami.

Smacznego!

***

Sałatkę przygotowałam z okazji III edycji Dnia Czosnku, organizowanego przez Irenę i Andrzeja.

***

A w poprzednich latach, z okazji czosnkowego święta, jedliśmy...

Dzień Czosnku '09 - Pomidory z pastą serowo - czosnkową

Dzień Czosnku '10 - Zupa czosnkowa

poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Domowego pieczywa na weekendowe śniadanie ciąg dalszy. Bagietki są rewelacyjne - szybkie w przygotowaniu i przepyszne! W sam raz, kiedy ma się w domu bagietkowego fana... ;)

źródło przepisu: mojewypieki.blox.pl
składniki na 4 sztuki

  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szklanka wody o temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki mąki

ponadto

  • czysta woda w butelce ze sprayem

Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać, wsypać sól i 1 szklankę mąki; wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę po 1 szklance (jeśli to konieczne wsypać jeszcze dodatkowe 1/2 szklanki mąki). Bardzo energicznie mieszać (można mikserem), aż ciasto będzie gładkie. Ciasto będzie bardzo miękkie i lepiące - takie ma być.
Dużą miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Bardzo ostrożnie (by ciasto nie "siadło"), przełożyć je na stolnicę, przekroić na części. Delikatnie uformować bagietki, długości około 30-40 cm. Przenieść je na natłuszczoną blachę i poczekać 30 minut, by podrosły.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Kiedy bagietki są gotowe do pieczenia spryskać piekarnik wodą (8-10 psiknięć, para wodna tworzy piękną skórkę, ja wstawiłam na dolną półkę piekarnika miseczkę z wodą), włożyć bagietki i piec 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec aż będą rumiane i lekko "postukane" będą brzmiały jak puste (około 10 minut).

Smacznego!

czwartek, 14 kwietnia 2011

Najlepsze paluchy makowe jadłam podczas wakacji w Mrzeżynie, co roku, przez wiele lat. Uwielbiałam! Myślę, że były atrakcją równorzędną z plażowaniem... ;) Czy nadal można je tam zjeść, nie wiem, nie byłam tam od kilkunastu lat, cały czas obiecuję sobie jednak, że jeszcze kiedyś, pojadę i sprawdzę! ;) Żadne piekarniane paluchy nie były w stanie, chociażby dorównać tym nadmorskim. W końcu upiekłam sama i te, polecam z czystym sumieniem, na pewno będę do nich wracać. A za przepis, załodze 'WP po godzinach', serdecznie dziękuję! :)

źródło przepisu: piekarniapogodzinach.blogspot.com

  • 275 g wody
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 500g białej pszennej mąki chlebowej
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2-3 łyżki niebieskiego maku
  • łyżeczka soli
  • jajko roztrzepane z łyżką mleka (+ ew. mak do posypania)

W dużej misce wymieszać wodę z miodem, dosypać mąkę i drożdże, wymieszać całość. Dodać resztę składników i gdy sie połączą, zagnieść gładkie ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia.
Następnie podzielić na 5 części, uformować kulki i zostawić je na 15 minut pod przykryciem. 
Z każdej kulki uformować wałek (nieco krótszy od długości blachy do pieczenia) i układać je na naoliwionej blasze złączeniem w dół. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Każdy "paluch" posmarować roztrzepanym jajem, ew. posypać makiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego!

środa, 13 kwietnia 2011

Przygotowana z okazji wczorajszego Dnia Czekolady, oczywiście! :)

składniki na 2 porcje

  • tabliczka czekolady (u mnie mleczna)
  • 400 ml mleka
  • 2 żółtka
  • łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka kakao
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • ew. kieliszek bombardino

Mleko, z dodatkiem ekstraktu z wanilii, doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w nim czekoladę, po czym zestawić z ognia.
Żółtka utrzeć z cukrem i kakao, następnie wlewać do ciepłego mleka, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Powstałą masę gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zacznie gęstnieć. Pod koniec można dodać bombardino lub inny słodki alkohol. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Smacznego!

 
1 , 2