Tagi
Wykrywacz smaku - www.wykrywacz-smaku.pl Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Świetliste - artystyczna fotografia dziecięca Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
środa, 21 kwietnia 2010



jajka (ilość, zależnie od potrzeb :))
na każde jajko:
plaster wędzonego łososia
łyżeczka serka homogenizowanego
1/4 łyżeczki chrzanu
pędy grochu (lub dowolne kiełki)
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać, odkroić czubek na wysokości ok. centymetra i delikatnie wyciągnąć żółtko. Żółtka połączyć z serkiem i chrzanem, doprawić pieprzem i solą, dokładnie wymieszać. Jajka owinąć plastrami łososia, zabezpieczyć wykałaczką, następnie nałożyć farsz i przystroić pędami grochu.

Smacznego!



Z małym poślizgiem przedstawiam swoją ostatnią propozycję, przygotowaną w ramach Kuchni Wielkanocnej. Połączenie gorzkiej marmolady ze słodką białą czekoladą jest doskonałe, gorąco polecam, nie tylko od święta! :)
Przepis podpatrzony u Asi.



150 g miękkiego masła
70 g drobnego cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru 
łyżeczka ekstraktu z wanilii (niekoniecznie) 
150 g mąki pszennej 
75 g mąki ryżowej  

około 3/4 szklanki marmolady z gorzkich pomarańczy 
100 g suszonych daktyli 
garść obranych migdałów bez skórek 

150 g białej czekolady
5 łyżek śmietanki kremowej 30%


Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).
Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Czekoladę rozpuścić, wymieszać ze śmietanką, odstawić do przestudzenia.
Na kruchym spodzie mazurka rozsmarować marmoladę, ułożyć przekrojone na połówki daktyle, polać polewą i udekorować migdałami.

Smacznego!



poniedziałek, 19 kwietnia 2010



Pyszna, rozgrzewająca zupa, przygotowana naprędce, z okazji dzisiejszego czosnkowego święta. Inspiracją był przepis podany przez Małgosię. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom czosnku!



duża główka czosnku
1/2 pora
duży ziemniak
biała cebula
2 łyżki oliwy
litr bulionu warzywnego
100 g ostrego żółtego sera
łyżeczka ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

garść rukoli
pieczywo na grzanki


Warzywa oczyścić, obrać i drobno pokroić. Podsmażyć chwilę, zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania doprawić do smaku. Następnie zmiksować na gładką masę, dodać starty ser i dokładnie wymieszać.
Podawać z rukolą i grzankami.

Smacznego!



sobota, 10 kwietnia 2010



2 podłużne, słodkie papryki
150 g tofu
ok. 15 pomidorków cherry
4 łyżki rzeżuchy
2 łyżki sosu sojowego

Tofu pokroić w niewielkie trójkąty, wymieszać z sosem sojowym i podsmażyć na lekko naoliwionej patelni. Pomidorki pokroić na połówki. 
Papryki przekroić wzdłuż, wykroić gniazda nasienne. Nakładać po łyżce tofu i pomidorków, posypać rzeżuchą.

Smacznego!

środa, 07 kwietnia 2010



Przepis na spód, aktualnie mój ulubiony przepis na kruche ciasto, podaję za Asią.
Dekoracja to już moja własna improwizacja. Krem z kasztanów, sam w sobie, mnie nie zachwycił, jednak w połączeniu z gorzką czekoladą, to już zupełnie inna historia... :) Polecam gorąco!
Kasztanowy mazurek jest kolejną propozycją przedstawioną w ramach akcji Kuchnia Wielkanocna 2010.



150 g miękkiego masła
70 g miałkiego (drobnego) cukru do wypieków lub 60 g cukru pudru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g mąki pszennej
75 g mąki ryżowej

szklanka kremu z jadalnych kasztanów
100 g czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
100 g orzechów włoskich

Kruchy spód ucierany: Masło ucierać mikserem razem z cukrem przez około 6 - 7 minut. Dodać ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ryżową. Miksować przez chwilę lub wygniatać ręką łącząc składniki w kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15 minut.
Ciasto włożyć pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na placek o grubości około 1/2 cm kształtem zbliżony do dna formy (nie musi być idealnie równy). Zdjąć górny arkusz papieru z rozwałkowanego ciasta. Placek przełożyć razem z dolnym papierem do formy, przyciąć nożem do wymiarów dna (można dokleić palcami brakujące miejsca).
Piec przez 30 minut, na lekko złoty kolor, w temperaturze 160 stopni.
Ciepły spód posmarować kremem z kasztanów i posypać startą czekoladą. Gdy przestygnie, ozdobić orzechami.

Smacznego!



 
1 , 2